Várandós cikkek

Tippek neked
_i2a3798_mobile

Felkészülés a szülésre

Hogyan készíthetem fel magamat a lehető legjobban a szülésre és a szülővé válásra?

Tippek neked
libero_brand-launch_newborn_mobile

Babakelengye

Tanácstalan vagy? Nem tudod pontosan, mi mindent kell beszerezned még a szülés előtt? Nem vagy egyedül: a baba megfelelő ellátására való felkészülés sok kismamának okoz fejtörést. Segítségképpen ezért összeírtuk neked azokat a dolgokat, amelyeket nem nélkülözhet egyetlen újdonsült anyuka sem.

Tippek neked
partner_pregnant_teaser

Az apává válás útján: társ a terhesség alatt, társ a mindennapokban

Egy gyermek érkezése az édesanyák mellett az apukák számára is ugyanannyira meghatározó időszak, ami tele van az ismeretlen összes csodájával, kihívásával és nehézségével. Az apává válás folyamata már a kicsi születése előtt megkezdődik, amikor a férfi elfogadja az új szerepkörét, felkészül a babával való közös életre. Ez a periódus mondhatni akkor tekinthető “sikeresnek”, hogyha a kismama (később édesanya) úgy érzi, hogy párja minden szempontból mellette állt a várandósság, a szülés, és a szülés utáni percekben.

Tippek neked
bond_to_baby_teaser

Így kötődjünk a babához a terhesség alatt

A baba oldaláról létfontosságú a kötődés, de hogyan tudja kialakítani a leendő szülő az érzelmi köteléket a születendő babával?

Tippek neked
preg13528_mobile

Egy lépésnyire a sporttól

Nem kell hanyatt-homlok rohannod a tornaórára vagy az edzőterembe, ha tenni akarsz az egészségedért. Elég, ha csak kimész a négy fal közül. Ez a megoldás nemcsak olcsó, de környezettudatos is.

Tippek neked
pack_teaser

Ami nem maradhat ki a kórházi csomagból

Miket kell mindenképpen magammal vinnem a kórházba?

Tippek neked
pregnant_sick_teaser

Babavárás és élelmiszerbiztonság

Amikor babát vársz, minden esetben meg kell győződnöd róla, hogy az étel, amit megeszel, nem ártalmas az egészségedre. Egy ételmérgezés ugyanis ártalmas lehet magzatodra is.

libero_tomorrow_project_09_mobile

Utazás babavárás idején

Attól még, hogy terhes vagy, nem kell lemondanod az utazásról. Nyugodtan láss világot – akár repülőn is közlekedhetsz egészen a 36. hétig – feltéve persze, hogy jól érzed magad.

pain_relief_teaser

Fájdalomcsillapítás a szülés alatt

Nem könnyű megmondani a szülés megindulása előtt, hogy számodra vajon melyik fájdalomcsillapítási módszer lesz megfelelő, hiszen egyelőre nem tudni, milyen típusú fájdalommal kell majd megbirkóznod. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy előzetesen tájékozódsz a fájdalomcsillapítás különféle formáiról, így tisztában leszel a lehetőségeiddel, amikor eljön az idő.

giving_brith_four_phases_teaser

A szülés szakaszai: a vajúdástól a megfigyelésig

A szülés előtti napokban a legtöbb kismama fejében ugyanazok a kérdések kavarognak:

givingbirth_positions_teaser

Amit a szülési pozíciókról tudnod kell

A szülési fájdalmak enyhítésében nagy szerepet játszik a kismama testhelyzete. Bár az első gyermek világra hozatala előtt a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a szülés kizárólag hanyatt fekve történik, pedig valójában ilyenkor ez a legkevésbé hatékony és kényelmes pozitúra. Cikkünkben összegyűjtöttük a szülési pozíciókkal kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat és tippeket.

cesarean1_teaser

Hogy zajlik a császármetszés?

Mindegy, hogy a császármetszés előrelátható vagy váratlan orvosi döntés következménye: a menete teljesen ugyanaz. Az eredmény egy 15 centi hosszú vágás a bikinivonaladban – és egy elbűvölő kisbaba a karodban.

essity7711_mobile

Menstruáció és pozitív terhességi teszt?

Enyhe vérzésem volt, mintha menstruáltam volna – a terhességi teszt mégis pozitív. Most akkor terhes vagyok vagy sem?

190919_libero_image_428_mobile

Hagyj fel a dohányzással!

Tudjuk jól: mondani könnyű, hogy hagyd abba a dohányzást… Ám a tapasztalatok szerint a babavárás időszakában a leszokás könnyebben megy, mint máskor. Egy gyermek komoly motiváló erő tud lenni!

premature_teaser

Koraszülött babák

Nem általános jelenség, hogy egy baba a vártnál korábban jön világra. Amikor viszont mégis előfordul, akkor a kicsi rendszerint a leggondosabb ápolásban részesül a kórházban és nagyszerű kilátásai vannak a jövőre nézve.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a babavárás idején

Sajnos, még akkor is nehéz elegendő folsavhoz és kálciumhoz jutnod, ha egészséges, változatos étrendet követsz a terhességed alatt. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a multivitamin tabletták.

essity7711_zoomed_mobile

Segítség, terhes vagyok!

Kezedben tartod a pozitív terhességi tesztet, a szíved kalapál, a gyomrod összeszorul. Hosszú, izgalmas, örömteli, nehéz és csodálatos utazás előtt állsz, ami megváltoztatja az életedet – hiszen minden gyerek világra jöttével egy új szülő is születik.

miscarriage_id53_teaser

A vetélés – küzdelem a veszteséggel és a kétségbeeséssel

A vetélés olyan, mint hirtelen felriadni egy szép álomból. A veszteség érzésével pedig sajnos gyakran együtt jár a kétségbeesés: hiszen mi lesz, ha sohasem lesz gyermeked…

essity7466_mobile

A vas szerepe a terhesség alatt

Kimerült vagy fáradékony vagy? Ráadásul épp a terhességed 20. hete körül jársz? Valószínűleg több vasra van szükséged.

190919_libero_image_394_mobile

Névadás

A névválasztás egyike a legnagyobb kihívásoknak, amelyekkel a terhesség alatt szembe kell nézned – és egyben a legmókásabbaknak is. Érdemes hát megfontolni pár tanácsot a nagy döntéssel kapcsolatban.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Betegségek a terhesség alatt

A legtöbb baktérium és vírus, amely a várandósság idején jelen van a szervezetedben, nem árt a magzatnak. Mégis akad néhány kivétel. De legfeljebb óvatosságra van okod, pánikra semmi: ezek előfordulása ugyanis igen ritka.

first_midwife_teaser

Az első látogatás a védőnőnél

A védőnő a jövőben az egyik legfontosabb személy lesz az életedben. Ő kíséri figyelemmel mostantól az állapotodat, és ő felelős a benned felmerülő kérdések szakszerű megválaszolásáért is.

preg13566_mobile

Terhesség és gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek többsége egyértelműen hatással van a babára, különösen a várandósság elején. Ezért mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát, ha épp ebben az időszakban kezdenél el gyógyszert szedni – és persze akkor is, ha a korábbi gyógyszereid adagolásáról van szó.

essity5960_mobile

mennyit-fogok-hizni

Mire számítsak, mennyit fogok hízni a terhesség alatt?

preg13566_mobile

Hát- és medencetájéki fájdalom

A teherbeesés után a kismamák hormonháztartása és teste teljesen átalakul. A baba világra hozataláig ezért a leendő édesanyáknak rengeteg új helyzettel, érzéssel és fájdalommal meg kell küzdeniük: hátfájás, ízületi problémák, derékfájdalom – csak hogy egy párat említsünk a sok közül. Természetes – és szerencsére – ártalmatlan gyötrelmek, de azért jó tisztában lenni a hátterükkel. Legfrissebb cikkünkben ezt a témakört járjuk körbe, miközben arra is kitérünk, hogy hogyan enyhíthetők és kezelhetők a kellemetlen tünetek.

birthstart_teaser

A szülés megindulásának jelei: így döntheted el, hogy mikor indulj a kórházba

„Mindenórás vagyok!” ­– mondják a kismamák, akik elérkeztek a 9. hónap végéhez. De vajon miből derül ki, hogy tényleg eljött az idő? A szülés megindulásának biztos jelei között szinte csak egy az, amire valójában támaszkodni lehet, viszont korábban már több minden utalhat arra, hogy a test készülődik a baba világra hozatalára.

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

A szülés megindításának hátterében

Már túl vagy a kiírt dátumon, de a baba még még nem érkezett meg? Csigalassúsággal telnek az utolsó terhességi hetek, mert arra vársz, hogy végre a karodban tarthasd a gyermeked? Jó, ha tudod, hogy a szülés beindulása két héttel a kiírt dátum előtt és két héttel utána is teljesen normális – csupán a gyerekek 5-10%-a születik a várandósság elején megbecsült napon.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Elfolyt a magzatvíz? Ezt kell tudnod róla!

Elfolyt a magzatvíz, de a fájások még nem jelentkeztek? Ragadd meg a telefont, és hívd a védőnőt vagy a szülészorvosod! Lehet, hogy a szülés ideje még nem jött el, a kontrollé viszont annál inkább!

exercising-after-childbirth_id137_teaser

Sport szülés után

Szülés után könnyen elkaphat a hév, hogy rögvest nekiláss visszaszerezni eredeti alakodat. Eleinte viszont jobb, ha csak egy kis sétával segítesz magadon. A gyaloglás egészen addig remek sportpótlék, amíg védőnőd zöld jelzést nem ad a komolyabb testmozgásnak.

essity7511_mobile

A várandósság hatása a bőrödre

A babavárás sokféleképpen hathat egy nő bőrére. A szokottnál zsírosabb lehet a bőrfelület, továbbá kiütések, terhességi csíkok és pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta. Mindez a hormonok ténykedésének köszönhető, illetve természetesen annak a rengeteg változásnak, amely ezekben a hónapokban zajlik a női testben.

190919_libero_image_428_mobile

Magzati diagnosztika

Milyen magzati vizsgálatok vehetők igénybe?

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

A várandósság bejelentése a munkahelyen

Mikor kell közölnöm a munkaadómmal, hogy babát várok?

birthfear_teaser

Félelem a szüléstől

Rettegek a szüléstől. Hogyan enyhíthetném a félelmemet?

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Szex babavárás idején

A rémisztgetésekkel ellentétben semmi okod nincs rá, hogy kihagyj az életedből egy jó szeretkezést a babavárás miatt – a kicsinek nem fog semmi bántódása esni. Egyedül akkor kell visszafognod magadat, ha orvosod vagy védőnőd kifejezetten eltiltott a szextől vagy ha nincs kedved hozzá.

headache_teaser

Terhességi rosszullét: van 15 tippünk!

A terhes nők közel fele tapasztal hányingert a várandósság során, különösen a korai órákban. Általában az első hónap után kezdődnek a reggeli rosszullétek, és a harmadik után el is múlnak, de időnként a kismama egész terhességét végigkísérik.

essity7355_mobile

Magas vérnyomás a terhesség idején

A preeclampsia, azaz a terhesség alatti magas vérnyomás gyakran előfordul – különösen, ha a kismama egyébként is magas vérnyomás betegségben szenved. A gyógyulás kulcsa a stressz kerülése. Ha azonban pihenés hatására sem következik be javulás, netán súlyosbodik a helyzet, akkor az orvosok császármetszést szoktak javasolni.

Bugaboo-mobile

Az ideális babakocsi

Babakocsit választani kicsit olyan, mint autót venni: minden a te egyéni igényeidtől és elvárásaidtól függ. Egy babakocsi ugyanis nagyon személyes dolog.

givingbirth_2_teaser

A szülésznő szerepe

Biztosra veszed, hogy itt az idő? Akkor nyalábold fel a csomagjaidat és irány a szülészet! Az alábbiakban arról olvashatsz, mi minden vár rád a nagy napon.

food_to_avoid_teaser

A kismama étrendje

Ugye, milliószor hallottad már, hogy egy terhes nőnek kettő helyett kell ennie? Nagy különbség van azonban aközött, hogy kettő helyett vagy kettőért eszel. Különösen, hogy a „második” illető még fejlődésben van. Összegyűjtöttük neked, mi mindent érdemes szem előtt tartanod étkezéseid tervezésénél, ha gyermekáldás elé nézel.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Terhes vagy? Egyél halat!

Egy kismama tányérjára nem is kerülhetne táplálóbb étel a halnál. A halhús ugyanis nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a magzat agyának egészséges fejlődéséhez. Egyszóval: minél több halat eszel, annál jobbat teszel magadnak és a gyermekednek!

essity7711_mobile

Felejtsd el az alkoholt!

Nem lehet megmondani, pontosan mennyi alkoholt ihatsz anélkül, hogy azzal már kárt tennél a magzatodban. Ezért az egyetlen biztonságos megoldás a várandósság alatt, ha teljesen absztinens maradsz.

essity6955_mobile

Ég a gyomrom

Sajnos, sokszor ég a gyomrom. Mit tehetek ellene?

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál megelőzése érdekében a legfontosabb teendő ügyelni arra, hogy mindig hanyatt fekvésben aludjon a kicsi. Ezen kívül pedig soha ne dohányozz és mást se engedj füstölni a gyermek közelében!

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Ha a baba farfekvéses

Ha kisbabád farfekvéses, az orvos megpróbálja majd megfordítani. Te magad is tehetsz azonban otthon az ügy érdekében!