Várandós cikkek

Tippek neked
libero_brand-launch_newborn_mobile

Babakelengye

Tanácstalan vagy? Nem tudod pontosan, mi mindent kell beszerezned még a szülés előtt? Nem vagy egyedül: a baba megfelelő ellátására való felkészülés sok kismamának okoz fejtörést. Segítségképpen ezért összeírtuk neked azokat a dolgokat, amelyeket nem nélkülözhet egyetlen újdonsült anyuka sem.

Tippek neked
bond_to_baby_teaser

Így kötődjünk a babához a terhesség alatt

A baba oldaláról létfontosságú a kötődés, de hogyan tudja kialakítani a leendő szülő az érzelmi köteléket a születendő babával?

Tippek neked
partner_pregnant_teaser

Az apává válás útján: társ a terhesség alatt, társ a mindennapokban

Egy gyermek érkezése az édesanyák mellett az apukák számára is ugyanannyira meghatározó időszak, ami tele van az ismeretlen összes csodájával, kihívásával és nehézségével. Az apává válás folyamata már a kicsi születése előtt megkezdődik, amikor a férfi elfogadja az új szerepkörét, felkészül a babával való közös életre. Ez a periódus mondhatni akkor tekinthető “sikeresnek”, hogyha a kismama (később édesanya) úgy érzi, hogy párja minden szempontból mellette állt a várandósság, a szülés, és a szülés utáni percekben.

Tippek neked
preg13528_mobile

Egy lépésnyire a sporttól

Nem kell hanyatt-homlok rohannod a tornaórára vagy az edzőterembe, ha tenni akarsz az egészségedért. Elég, ha csak kimész a négy fal közül. Ez a megoldás nemcsak olcsó, de környezettudatos is.

Tippek neked
pack_teaser

Ami nem maradhat ki a kórházi csomagból

Miket kell mindenképpen magammal vinnem a kórházba?

Tippek neked
pregnant_sick_teaser

Babavárás és élelmiszerbiztonság

Amikor babát vársz, minden esetben meg kell győződnöd róla, hogy az étel, amit megeszel, nem ártalmas az egészségedre. Egy ételmérgezés ugyanis ártalmas lehet magzatodra is.

Tippek neked
_i2a3798_mobile

Felkészülés a szülésre

Hogyan készíthetem fel magamat a lehető legjobban a szülésre és a szülővé válásra?

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Hogy zajlik a császármetszés? Mikor szükséges?

Az utóbbi években viszonylag gyakran végeznek császármetszést a természetes szülés helyett. Célja, hogy megelőzzék vele a magzat vagy az anya egészségének károsodását. Mikor dönthetnek császármetszésről, mi a műtét menete és mire számíthatsz a gyógyulást illetően? A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

Szülés: hogyan zajlik és mire számíthatsz?

Bár a várandósság vége felé a legtöbb kismama már alig várja, hogy kibújjon a baba, sokan tapasztalnak félelmet, feszültséget is a szülés közeledtével. Ez teljesen természetes jelenség, amin sokat segíthet, ha megfelelően tájékozódsz arról, hogy mire számíthatsz. A cikkből megismerheted a szülés menetét egészen a vajúdástól a kórházban töltött napokig. Hasznos tudnivalókat és tanácsokat is gyűjtöttünk, hogy minél nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban élhesd át ezt a csodálatos eseményt.

libero_tomorrow_project_09_mobile

Utazás babavárás idején

Attól még, hogy terhes vagy, nem kell lemondanod az utazásról. Nyugodtan láss világot – akár repülőn is közlekedhetsz egészen a 36. hétig – feltéve persze, hogy jól érzed magad.

pain_relief_teaser

Fájdalomcsillapítás a szülés alatt

Nem könnyű megmondani a szülés megindulása előtt, hogy számodra vajon melyik fájdalomcsillapítási módszer lesz megfelelő, hiszen egyelőre nem tudni, milyen típusú fájdalommal kell majd megbirkóznod. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy előzetesen tájékozódsz a fájdalomcsillapítás különféle formáiról, így tisztában leszel a lehetőségeiddel, amikor eljön az idő.

giving_brith_four_phases_teaser

A szülés szakaszai: a vajúdástól a megfigyelésig

A szülés előtti napokban a legtöbb kismama fejében ugyanazok a kérdések kavarognak:

givingbirth_positions_teaser

Amit a szülési pozíciókról tudnod kell

A szülési fájdalmak enyhítésében nagy szerepet játszik a kismama testhelyzete. Bár az első gyermek világra hozatala előtt a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a szülés kizárólag hanyatt fekve történik, pedig valójában ilyenkor ez a legkevésbé hatékony és kényelmes pozitúra. Cikkünkben összegyűjtöttük a szülési pozíciókkal kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat és tippeket.

cesarean1_teaser

Hogy zajlik a császármetszés?

Mindegy, hogy a császármetszés előrelátható vagy váratlan orvosi döntés következménye: a menete teljesen ugyanaz. Az eredmény egy 15 centi hosszú vágás a bikinivonaladban – és egy elbűvölő kisbaba a karodban.

essity7711_mobile

Menstruáció és pozitív terhességi teszt?

Enyhe vérzésem volt, mintha menstruáltam volna – a terhességi teszt mégis pozitív. Most akkor terhes vagyok vagy sem?

190919_libero_image_428_mobile

Hagyj fel a dohányzással!

Tudjuk jól: mondani könnyű, hogy hagyd abba a dohányzást… Ám a tapasztalatok szerint a babavárás időszakában a leszokás könnyebben megy, mint máskor. Egy gyermek komoly motiváló erő tud lenni!

essity7711_zoomed_mobile

Segítség, terhes vagyok!

Kezedben tartod a pozitív terhességi tesztet, a szíved kalapál, a gyomrod összeszorul. Hosszú, izgalmas, örömteli, nehéz és csodálatos utazás előtt állsz, ami megváltoztatja az életedet – hiszen minden gyerek világra jöttével egy új szülő is születik.

premature_teaser

Koraszülött babák

Nem általános jelenség, hogy egy baba a vártnál korábban jön világra. Amikor viszont mégis előfordul, akkor a kicsi rendszerint a leggondosabb ápolásban részesül a kórházban és nagyszerű kilátásai vannak a jövőre nézve.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a babavárás idején

Sajnos, még akkor is nehéz elegendő folsavhoz és kálciumhoz jutnod, ha egészséges, változatos étrendet követsz a terhességed alatt. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a multivitamin tabletták.

miscarriage_id53_teaser

A vetélés – küzdelem a veszteséggel és a kétségbeeséssel

A vetélés olyan, mint hirtelen felriadni egy szép álomból. A veszteség érzésével pedig sajnos gyakran együtt jár a kétségbeesés: hiszen mi lesz, ha sohasem lesz gyermeked…

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Betegségek a terhesség alatt

A legtöbb baktérium és vírus, amely a várandósság idején jelen van a szervezetedben, nem árt a magzatnak. Mégis akad néhány kivétel. De legfeljebb óvatosságra van okod, pánikra semmi: ezek előfordulása ugyanis igen ritka.

preg13566_mobile

Terhesség és gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek többsége egyértelműen hatással van a babára, különösen a várandósság elején. Ezért mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát, ha épp ebben az időszakban kezdenél el gyógyszert szedni – és persze akkor is, ha a korábbi gyógyszereid adagolásáról van szó.

first_midwife_teaser

Az első látogatás a védőnőnél

A védőnő a jövőben az egyik legfontosabb személy lesz az életedben. Ő kíséri figyelemmel mostantól az állapotodat, és ő felelős a benned felmerülő kérdések szakszerű megválaszolásáért is.

birthstart_teaser

A szülés megindulásának jelei: így döntheted el, hogy mikor indulj a kórházba

„Mindenórás vagyok!” ­– mondják a kismamák, akik elérkeztek a 9. hónap végéhez. De vajon miből derül ki, hogy tényleg eljött az idő? A szülés megindulásának biztos jelei között szinte csak egy az, amire valójában támaszkodni lehet, viszont korábban már több minden utalhat arra, hogy a test készülődik a baba világra hozatalára. Ilyenek lehetnek például a jósló fájások, a fészekrakó ösztön, vagy, ha távozik a nyákdugó.

preg13566_mobile

Hát- és medencetájéki fájdalom

A teherbeesés után a kismamák hormonháztartása és teste teljesen átalakul. A baba világra hozataláig ezért a leendő édesanyáknak rengeteg új helyzettel, érzéssel és fájdalommal meg kell küzdeniük: hátfájás, ízületi problémák, derékfájdalom – csak hogy egy párat említsünk a sok közül. Természetes – és szerencsére – ártalmatlan gyötrelmek, de azért jó tisztában lenni a hátterükkel. Legfrissebb cikkünkben ezt a témakört járjuk körbe, miközben arra is kitérünk, hogy hogyan enyhíthetők és kezelhetők a kellemetlen tünetek.

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

A szülés megindításának hátterében

Már túl vagy a kiírt dátumon, de a baba még még nem érkezett meg? Csigalassúsággal telnek az utolsó terhességi hetek, mert arra vársz, hogy végre a karodban tarthasd a gyermeked? Jó, ha tudod, hogy a szülés beindulása két héttel a kiírt dátum előtt és két héttel utána is teljesen normális – csupán a gyerekek 5-10%-a születik a várandósság elején megbecsült napon.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Elfolyt a magzatvíz? Ezt kell tudnod róla!

Elfolyt a magzatvíz, de a fájások még nem jelentkeztek? Ragadd meg a telefont, és hívd a védőnőt vagy a szülészorvosod! Lehet, hogy a szülés ideje még nem jött el, a kontrollé viszont annál inkább!

190919_libero_image_428_mobile

Magzati diagnosztika

Milyen magzati vizsgálatok vehetők igénybe?

birthfear_teaser

Félelem a szüléstől

Rettegek a szüléstől. Hogyan enyhíthetném a félelmemet?

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

A várandósság bejelentése a munkahelyen

Mikor kell közölnöm a munkaadómmal, hogy babát várok?

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Szex babavárás idején

A rémisztgetésekkel ellentétben semmi okod nincs rá, hogy kihagyj az életedből egy jó szeretkezést a babavárás miatt – a kicsinek nem fog semmi bántódása esni. Egyedül akkor kell visszafognod magadat, ha orvosod vagy védőnőd kifejezetten eltiltott a szextől vagy ha nincs kedved hozzá.

essity7355_mobile

Magas vérnyomás a terhesség idején

A preeclampsia, azaz a terhesség alatti magas vérnyomás gyakran előfordul – különösen, ha a kismama egyébként is magas vérnyomás betegségben szenved. A gyógyulás kulcsa a stressz kerülése. Ha azonban pihenés hatására sem következik be javulás, netán súlyosbodik a helyzet, akkor az orvosok császármetszést szoktak javasolni.

Bugaboo-mobile

Az ideális babakocsi

Babakocsit választani kicsit olyan, mint autót venni: minden a te egyéni igényeidtől és elvárásaidtól függ. Egy babakocsi ugyanis nagyon személyes dolog.

givingbirth_2_teaser

A szülésznő szerepe

Biztosra veszed, hogy itt az idő? Akkor nyalábold fel a csomagjaidat és irány a szülészet! Az alábbiakban arról olvashatsz, mi minden vár rád a nagy napon.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Terhes vagy? Egyél halat!

Egy kismama tányérjára nem is kerülhetne táplálóbb étel a halnál. A halhús ugyanis nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a magzat agyának egészséges fejlődéséhez. Egyszóval: minél több halat eszel, annál jobbat teszel magadnak és a gyermekednek!

food_to_avoid_teaser

A kismama étrendje

Ugye, milliószor hallottad már, hogy egy terhes nőnek kettő helyett kell ennie? Nagy különbség van azonban aközött, hogy kettő helyett vagy kettőért eszel. Különösen, hogy a „második” illető még fejlődésben van. Összegyűjtöttük neked, mi mindent érdemes szem előtt tartanod étkezéseid tervezésénél, ha gyermekáldás elé nézel.

essity6955_mobile

Ég a gyomrom

Sajnos, sokszor ég a gyomrom. Mit tehetek ellene?

essity7711_mobile

Felejtsd el az alkoholt!

Nem lehet megmondani, pontosan mennyi alkoholt ihatsz anélkül, hogy azzal már kárt tennél a magzatodban. Ezért az egyetlen biztonságos megoldás a várandósság alatt, ha teljesen absztinens maradsz.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Ha a baba farfekvéses

Ha kisbabád farfekvéses, az orvos megpróbálja majd megfordítani. Te magad is tehetsz azonban otthon az ügy érdekében!

essity7466_mobile

A vas szerepe a terhesség alatt

Kimerült vagy fáradékony vagy? Ráadásul épp a terhességed 20. hete körül jársz? Valószínűleg több vasra van szükséged.

190919_libero_image_394_mobile

Névadás

A névválasztás egyike a legnagyobb kihívásoknak, amelyekkel a terhesség alatt szembe kell nézned – és egyben a legmókásabbaknak is. Érdemes hát megfontolni pár tanácsot a nagy döntéssel kapcsolatban.

exercising-after-childbirth_id137_teaser

Sport szülés után

Szülés után könnyen elkaphat a hév, hogy rögvest nekiláss visszaszerezni eredeti alakodat. Eleinte viszont jobb, ha csak egy kis sétával segítesz magadon. A gyaloglás egészen addig remek sportpótlék, amíg védőnőd zöld jelzést nem ad a komolyabb testmozgásnak.

essity7511_mobile

A várandósság hatása a bőrödre

A babavárás sokféleképpen hathat egy nő bőrére. A szokottnál zsírosabb lehet a bőrfelület, továbbá kiütések, terhességi csíkok és pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta. Mindez a hormonok ténykedésének köszönhető, illetve természetesen annak a rengeteg változásnak, amely ezekben a hónapokban zajlik a női testben.

headache_teaser

Terhességi rosszullét: van 15 tippünk!

A terhes nők közel fele tapasztal hányingert a várandósság során, különösen a korai órákban. Általában az első hónap után kezdődnek a reggeli rosszullétek, és a harmadik után el is múlnak, de időnként a kismama egész terhességét végigkísérik.

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál megelőzése érdekében a legfontosabb teendő ügyelni arra, hogy mindig hanyatt fekvésben aludjon a kicsi. Ezen kívül pedig soha ne dohányozz és mást se engedj füstölni a gyermek közelében!