essity7711_desktop

Segítség, terhes vagyok!

Kezedben tartod a pozitív terhességi tesztet, a szíved kalapál, a gyomrod összeszorul. Hosszú, izgalmas, örömteli, nehéz és csodálatos utazás előtt állsz, ami megváltoztatja az életedet – hiszen minden gyerek világra jöttével egy új szülő is születik.

Terhes vagyok – jelentőségteljes szavak ezek, hiszen mindent megváltoztatnak. Nem is kell feltétlenül hangosan kimondani őket, egy ideig titokban tarthatod, amíg meg nem tudod emészteni, hogy az életed innentől egészen más lesz. De amikor végre sikerül, és a hasadban növekvő csöppség már nem tűnik teljesen hihetetlennek, ideje elgondolkodni az első lépéseken.

Teendők és vizsgálatok terhesség alatt

Mivel ilyenkor úgy érezzük, hogy egy szempillantás alatt megváltozott az egész életünk, általában konkrét tervet szeretnék felállítani. Még szerencse, hogy a testünk gondoskodik a nehezéről! Természetesen rengeteg mindennek utána kell nézned: olvashatsz például a folsavak fontosságáról, a várandósság alatti étrendről, a rosszullétről és a kerülendő dolgokról, de persze arról is, hogy hogyan fejlődik hétről hétre a magzat. Erre bőven lesz lehetőséged a várakozás hónapjai alatt, először azonban mindenképp hívd fel a szülész nőgyógyászodat, vagy a termékenységi központot, ha az utóbbi úton fogant a pici.

Az első teendők

A pozitív teszt után jelentkezz a nőgyógyászodnál, hogy a 6-7. hét környékén megtörténhessenek a terhességi vizsgálatok, a várandósság megerősítése. Ezután keresd fel a körzeti védőnőt, aki tájékoztat a következő lépésekről, és végigkíséri a várandósságodat.

A terhesgondozóba a terhesség tizedik hete körül kell először elmenned. Persze lehetséges, hogy már a kezdet kezdetén is fáradt vagy és émelyegsz. Ha valóban szörnyen érzed magad, ne halogasd a dolgot: nyugodtan menj el előbb! Addig is, a terhességi rosszullétekről itt találsz egy összefoglalót.

Az első látogatás a védőnőnél mindig különleges alkalom. Ekkor regisztrálnak a kismamák közé, lehet, hogy termékmintákat is kapsz, továbbá kérdéseket tesznek fel neked a családban előforduló betegségekről. Ilyenkor történik meg az anamnézis felvétele és a különböző kismama vizsgálatok. Ez nem az az eset, amikor bármit is el kellene titkolnod! Például, hogy dohányzol. Nyugodj meg: nem te vagy az első és nem is az utolsó a világtörténelemben. A védőnő segíteni fog a leszokásban.

Az első látogatás természetesen jó alkalom arra is, hogy kérdezz és válaszokat kapj mindarra, ami foglalkoztat a terhességgel kapcsolatban. Hidd el, nem nagyon van olyan kérdés, amit egy védőnő még ne hallott volna – úgyhogy csak bátran!

8-10 kontroll

A várandósságod alatt kb. 8-10 alkalommal fogsz találkozni a védőnőddel vagy a nőgyógyászoddal. Először havonta, majd – a 32. hét után – még gyakrabban. Ilyenkor számos terhességi vizsgálatra kerülhet sor: például a velőcső záródási-, vagy a kromoszóma rendellenességek kizárására.

Segítség, terhes vagyok és vérzem!

A terhesség elején egyáltalán nem szokatlan a vérzés vagy véres folyás. Nem kell megijedni, ha a vécépapíron találsz egy kis vért: valószínűleg a hormonok játszanak veled, vagy az okozta a vérzést, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhfalba. Ha nyugtalanít a vérzés, beszélj az orvosoddal, aki ellenőrzi majd, hogy minden rendben van-e és szükség esetén további terhességi vizsgálatokat rendel el.

A babavárás – minden kis ember világra jöttével szülők is születnek

A terhesség elején könnyen érezheted úgy, hogy minden egyszerre történik, még ha egy örökkévalóságig is kell várnod arra, hogy találkozhass a gyerekeddel. A hormonok szórakoznak veled, a tested megváltozott, és úgy érzed, minden a feje tetejére állt. Talán nem vagy olyan felhőtlenül boldog, mint hitted. Talán csak attól tartasz, hogy mi fog következni. Mindegyik érzés helyénvaló, és a legtöbben mindegyiket ismerjük. Ha hirtelen túl soknak tűnik minden, kérj segítséget a védőnőtől. Viszont majdnem mindenkinél elmúlnak, megváltoznak vagy letisztulnak ezek az érzések. A babavárás és a szülővé válás a változásról szól. Hirtelen várt és váratlan helyekről érkeznek majd a jószándékú tanácsok, a pocaksimogatás, az aggódó figyelmeztetés, hogy túl nehéz táskát cipelsz, vagy hogy többet kellene szedned az ebédből, ha már kettő helyett eszel…

Próbáld megtalálni a saját hangodat ebben a nagy összevisszaságban: bízz a testedben és az érzéseidben. De az is teljesen rendben van, ha nem akarsz az érzéseidről beszélni, vagy nem vagy kíváncsi mások tanácsaira: az a legfontosabb, hogy a várandóságod olyan legyen, amilyennek te szeretnéd, hiszen ez egy nagyon személyes utazás.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.