close

Terhes vagyok!

Kezedben a terhességi teszt, rajta a minden kétséget eloszlató jellel? Gratulálunk! Hosszú, izgalmas és örömteli, bár néha nehéz és fárasztó utazás elébe nézel. Üdvözlünk a fedélzeten!

Mindössze egyetlen látogatás a mosdóban és megváltozik az életed… Sőt: a pozitív terhességi teszt garantáltan fenekestül felforgatja a mindennapjaidat! Nem csoda, hogy alig akarod elhinni. Elvégre egyelőre nem úgy nézel ki, mint aki gyermeket vár. Magától értetődő, hogy furcsán érzed hát magad, pocakodban a kis jövevénnyel – akit eleinte lehet, hogy sehogy sem tudsz egynek tekinteni a testeddel. Ám legyen bármilyen hihetetlen is az érzés, a teszt nem hazudik: állapotos vagy...

Irány a védőnő!

Miután a teszt révén megbizonyosodtál az örömhírről, mielőbb látogass el édőnődhöz. (A telefonkönyvben megtalálod az elérhetőségét.)

A terhesgondozóba a terhesség tizedik hete körül kell először elmenned. Persze lehetséges, hogy már a kezdet kezdetén is fáradt vagy és émelyegsz. Ha valóban szörnyen érzed magad, ne halogasd a dolgot: nyugodtan menj el előbb!

Nem minden várandós nő érzi magát rosszul, és még kevesebben szenvednek hányingertől. Ám a terhesség kezdetén teljesen normális, hogyha rossz a közérzeted. Ez az anyagcserédben bekövetkező változásoknak és persze a hormonoknak köszönhető – amelyek nem mellesleg a terhesség igazi hősei.

Pihenj, amennyit csak bírsz – az segíteni fog! Vigasztaljon a gondolat, hogy a fáradtság és az émelygés előbb-utóbb elmúlik.

Kérd meg a párodat, hogy kísérjen el!

Az első látogatás a védőnőnél mindig különleges alkalom. Ekkor regisztrálnak a kismamák közé, lehet, hogy termékmintákat is kapsz, továbbá kérdéseket tesznek fel neked a családban előforduló betegségekről. Ez nem az az eset, amikor bármit is el kellene titkolnod! Például, hogy dohányzol. Nyugodj meg: nem te vagy az első és nem is az utolsó a világtörténelemben. A védőnő segíteni fog a leszokásban.

Az első látogatás természetesen jó alkalom arra is, hogy kérdezz és válaszokat kapj mindarra, ami foglalkoztat a terhességgel kapcsolatban. Hidd el, nem nagyon van olyan kérdés, amit egy védőnő még ne hallott volna – úgyhogy csak bátran!

8-10 kontroll

A várandósságod alatt kb. 8-10 alkalommal fogsz találkozni a védőnőddel vagy a nőgyógyászoddal. Először havonta, majd – a 32. hét után – még gyakrabban.

A védőnő az egyik legfontosabb segítőtársad a terhesség hónapjaiban. Ő lesz az az ember, aki egészen addig terelget téged, amíg haza nem térsz a kórházból az új családtaggal. Azután viszont már egy egészen más történet veszi kezdetét…

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...