Graviditetskalender

Gravid vecka för vecka

A második trimeszter

Mikor kezdődik a második trimeszter, mi történik a terhes pocakban, és enyhül-e a rosszullét és a fáradtság? Itt válaszokat kapsz a második trimeszterrel kapcsolatos kérdéseidre!

Hét 1

A pocakod

A pocakod...

Te

Menstruáció és terhesség? Furcsának hangzik, de annak ellenére, hogy jelenleg tart a menstruációd, ezt már a terhességed első hetének számolják. Az utolsó rendes menstruáció első napját használják ugyanis annak előrejelzésére, hogy mikor fog világra jönni a gyermeked.

week-1_1200x480

Hét 2

A pocakod

A pocakod...

Te

Mire egy lánygyermek a pubertáskorba ér, az eredetileg 2 millió petesejtből csak 40 000 marad. Ebből pedig általában csak havonta egy – összesen körülbelül 400 – petesejt fejlődik ki teljesen. Közvetlenül az ovuláció előtt számos, különféle érési stádiumban lévő petesejt található a petefészkekben. A legérettebbik tüszője megreped, a petesejt pedig a petevezetékbe kerül. A hímivarsejteknek 30 perc és 48 óra közötti időre van szükségük ahhoz, hogy elérjenek a petesejthez. Az ovulációt követő pár nap alkalmas tehát arra, hogy egy nő teherbe essen.

week-2_640x480

Hét 3

A pocakod

Elkezdődött…! Egy szerencsés hímivarsejt elérte a petesejtet. Abban a pillanatban, hogy a hímivarsejt behatol a petesejtbe, eldől, milyen nemű lesz a csecsemő. A fogantatás után tizenkét órával a sejtből már két sejt lesz, újabb 12 óra múlva négy és így tovább: 12 óránként megduplázódik a számuk. Az első hét végén, a terhesség 6–7. napján egy gombostűfejnyi sejtcsoport eléri a méhet, majd a méh belsejéhez tapad: általában a felső részhez, mert ott a legideálisabb elhelyezkednie. Miután az agyalapi mirigyedhez és a petefészkeidhez is eljutott az információ, hogy terhes vagy, leáll a peteérési ciklus: most egy ideig nem fogsz menstruálni.

Te

Néhányan meggyőződéssel állítják: pontosan megérezték azt a pillanatot, amikor a hímivarsejt elérte a petesejtet. Ha azonban a testedben zajló csoda ellenére a pozitív tesztet megelőzően eszedbe sem jutott, hogy terhes lennél, te is a többséghez tartozol. Ez azért lehetséges, mert az első trimeszterre jellemző hormonális változások – amelyek a megváltozott viselkedésért és érzésekért felelősek – csak a fogantatást követő harmadik-ötödik nap körül jelentkeznek. A terhesség néhány korai jelét azonban már ebben az időszakban is tapasztalhatod: ilyen többek között a fémes szájíz, a gyakori vizelési inger, az émelygés, a fáradtság és a mell érzékenysége. Ha már régóta vágysz babára, akkor ez a hét az izgatott várakozás jegyében telik: tűkön ülsz, hogy a teszt megerősítse végre a terhességedet. Ha viszont nem tervezted a babát… nos, természetesen ez esetben is feszült vagy – csak épp teljesen más okból.

week-3_1200x480

Hét 4

A pocakod

A sejtcsoport mostanra nem csupán sejtek sokasága: innentől kezdve embriónak nevezhető (egészen a terhesség tizedik hetéig). A védőmembránnal borított embrió befészkeli magát a méh belsejét borító nyálkahártyába, hogy a folyamatosan alakuló méhlepényen keresztül a véred táplálhassa a sejteket. Az embrió még icipici, az első idegsejtek kifejlődése viszont már kezdetét vette – ahogyan megkezdődött a későbbi emésztőrendszer, a véredények és a tüdő alapjául szolgáló sejtek kialakulása is.

Te

A körülbelül 500 milliónyi hímivarsejt közül mintegy 50 000 tette meg az utat petevezetékeden keresztül, hogy találkozzon a petesejteddel. A versenyt a leggyorsabb és legerősebb spermium nyerte – és ezzel kezdetét is vette a várandósságod. Gratulálunk! Alighanem kíváncsian várod, hogy kiderüljön, valóban terhes vagy-e. Nehéz elképzelni – főleg, hogy egyelőre semmi különöset nem érzel… A pozitív teszt viszont mindent megváltoztat. Kérdések sora merül fel benned: mit jelent ez számomra és mit jelent számunkra? Hogyan változik meg az életem, az életünk? Ne ess kétségbe! A dolgok szépen kialakulnak maguktól – elvégre még 40 egész heted van arra, hogy megszokd a gondolatot, illetve, hogy tervezgess és felkészülj a baba érkezésére. Tudatosítsd magadban: életed legcsodálatosabb utazása vette kezdetét!

week4

Hét 5

A pocakod

Annak ellenére, hogy a baba még csupán akkora, mint egy homokszem, testének és fejének kontúrjai már kezdenek kialakulni. Ezen a héten megjelenik az embrió közepén egy kis zsírcsomó, amelyből később a baba szíve fog kifejlődni. A fogantatás után 22–23 nappal a magzat szíve elkezd verni. Ekkor ultrahang segítségével már a szívhang is hallható. A szív és a keringési rendszer mellett a központi idegrendszer (az agy és a gerincoszlop), valamint az izmok és a csontok kialakulása is megkezdődik. Az agy két féltekéje elkezd különválni, a gerinc csigolyái között pedig idegkötegek lépnek ki a gerincoszlopból, hogy behálózzák az egész testet. Az embriót a méheddel egy vékony „nyél” köti össze, amely az embrió növekedésével együtt fejlődik: egy szappanbuborék felfújódásához hasonlóan belülről megduzzad és egyre hosszabbá válik.

Te

A szervezeted már elegendő hormont termel ahhoz, hogy fenntartsa a terhességet. Ezek a fránya hormonok viszont – amelyek tulajdonképpen a várandósság nem kellően méltányolt hősei – millióféle hatást gyakorolnak rád. A hangulatod is szélsőségesen változhat: érzelmeid az izgatottságtól és az érzékenységtől kezdve a boldogságon át a szorongásig, az aggódásig vagy akár a feldúltságig igen széles skálán mozoghatnak. Ez teljesen normális. Az utóbbi mondatot egyébként nagyon gyakran fogod hallani a jövőben, a következővel együtt: „Ne aggódj, ez egy ilyen időszak, túl leszel rajta!” Itt az ideje, hogy változtass néhány dolgon az életstílusodat illetően, hiszen a pocakodban egy hiperérzékeny baba növekszik. A következőkre kellene törekedned a magad és leendő gyermeked egészsége érdekében: kevesebb stressz, tudatosabb étkezés, kevesebb kávé, az alkohol teljes kiiktatása, halfogyasztás (bizonyos szabályok betartásával) és rengeteg pihenés. Sose felejtsd el: a szervezeted éppen egy új életet épít fel magában: nemcsak magadért vagy tehát felelős!

week5

Hét 6

A pocakod

100 000 idegsejt percenként! Ezen a héten az embrió megháromszorozza méretét. A fej egyre jobban megkülönböztethető a többi testrésztől, az agy pedig gyors iramban növekszik, hogy mielőbb kitöltse az egyre nagyobb fejet. Percenként mintegy 100 000 idegsejt keletkezik! Már láthatóak a szemek kezdeményei, a fülek körvonalai, a száj dudora, és talán már részben a majdani orrocska is. A fejlődés ebben a szakaszban rendkívül intenzív: az emésztőrendszer és a légzőszervek például már gőzerővel dolgoznak.

Te

Teljesen természetes, hogy a szokottnál elcsigázottabb vagy – ez annak a jele, hogy az anyagcseréd kezd alkalmazkodni a várandóssághoz. Emellett a terhesség során alapvetően fontos ösztrogén és progeszteron nevű hormonok szintje is emelkedni kezd – ez utóbbi pedig egyértelműen felelőssé tehető az aluszékonyságért. Érdemes hallgatnod tested jelzéseire: aludj többet, mint szoktál! Közben nyugtasd meg magad azzal, hogy ez az állapot úgyis csak átmeneti. Helyezd magad kényelembe a kanapén, esetleg dőlj le a tévé elé és szunyókálj, amikor csak teheted – így a fáradtságérzet hamar elmúlik. Egy a lényeg: most semmiképp se erőltesd meg magad!

week6

Hét 7

A pocakod

Az embrió fantasztikus fejlődésen megy át ezen a héten: naponta 1 millimétert nő, azaz nagyjából megduplázza a hosszúságát. A hét végére már akkora lesz, mint egy borsószem. A miniatűr szív már dobog, és közben vért pumpál az összes testszövethez. Az agy felépítésében részt vevő sejtek belsejében szintén mozgalmas az élet: minden egyes résznek megvan már a maga funkciója. Az embrió agya tehát egyre összetettebbé válik, miközben az idegsejtek között folyamatosan új kapcsolatok jönnek létre. Sőt: az embrió már mozogni is tud! Az arcocska szintén szépen formálódik: kifejlődnek a szemek, alakulnak a szemlencsék és lassan a szivárványhártya színe is láthatóvá válik. A köldökzsinór elnyeri alakját (a 40. hétre 55 cm hosszú és 1-2 cm vastag lesz), majd elkezdi oxigénnel és tápanyagokkal ellátni a babát, miközben persze a bomlástermékeket is elszállítja. A belek a köldökzsinór belsejében kezdenek el kifejlődni, ehhez ugyanis az embrió hasában még nincs elegendő hely.

Te

A nők egy részénél a terhesség korai szakaszában émelygés jelentkezik, amelyet hányás is kísérhet. A jelenséget gyakran „reggeli rosszullét” néven emlegetik, ám ez a megnevezés nem állja meg a helyét, hiszen sokan egész nap hányingerrel küzdenek. Nem vagy tehát egyedül: tíz nőből hetet érint ez a probléma a várandósság kezdetén. A jelenségnek szerencsére van pozitív oldala is: az émelygéssel és hányással küszködő nőket kevésbé fenyegeti a vetélés veszélye. A kellemetlen jelenségért elsősorban a testben végbemenő komoly hormonális változások tehetők felelőssé. A másik ok, hogy a hormonok ilyenkor még a szervezeten keresztül szállítódnak, mivel a méhlepény egyelőre nem vette át a hormontermelés feladatát. Jó hír viszont, hogy a reggeli émelygés a terhesség 12. hetéig rendszerint megszűnik. Ha netán téged nem érint az émelygés és általában jól érzed magad („csupán” fáradtsággal, fájdalmakkal, rossz hangulattal, puffadtsággal és egyre vastagodó csípővel küzdesz…), akkor viszont boldog lehetsz! Az émelygés gyakran beárnyékolja a gyermekvárás örömét – de ne érezz emiatt bűntudatot! Hamarosan úgyis vége lesz.

week7

Hét 8

A pocakod

A mostanra szabályos formát öltött szív percenként körülbelül 150-et ver – kétszer annyit, mint egy felnőtté. Erre az állandó fejlődés, valamint a tápanyagok és bomlástermékek szállítása miatt van szükség. A szív működése és a vérkeringés tehát egyre fejlettebb. Az embrió fején már kezdenek előtűnni az arcvonások. Már a baba orrának hegye is látható! A szemek viszont még mindig olyan távol ülnek egymástól, hogy úgy tűnik, mintha a kicsi fejének két oldalán helyezkednének el. De a szemhéjak szerencsére már kezdenek kialakulni. A fülek szintén fejlődésnek indultak belül és kívül is. Azaz: az érzékszervek már a helyükön vannak! Jól láthatóak a lapát formájú kezek, amelyeken felismerhető az ujjak helye – ahogy a lábakon is jól kivehető a lábujjak íve. Az idegrendszer fejlettségének köszönhetően a csuklók és a könyökök hajlékonyak, ezért az embrió már mozogni is tud! Ezt azonban még pár hétig nem érzed. Mostanra kifejlődtek a magzat legfontosabb belső szerveinek kezdeményei: már az agytörzset is láthatod.

Te

Hangulatváltozásokkal küzdesz? Semmi gond: ez a hormonális változásoknak tudható be. Persze amikor épp hullafáradt vagy és megállás nélkül émelyegsz, akkor meg is van rá minden okod, hogy rossz legyen a hangulatod. Efelől semmi kétség! Ha a terhességet megelőzően életed szerves része volt a torna, most se hagyd abba, csak figyelj jobban a tested jelzéseire. A 8. és a 12. hét között keresd fel nőgyógyászodat és egyeztesd vele a teendőket. Hívd el magaddal a párodat is! Nyugodtan mondj el és kérdezz meg mindent, ami érdekel. Az orvos vagy a védőnő minden kérdésedre felkészülten tud válaszolni. A terhesség előtt a méhed pár ujjnyi méretű volt – mostanra akkora lett, mint egy narancs. Érezheted is, ahogyan növekszik. Görcsöket vagy fájdalmat is tapasztalhatsz az alhasi részen vagy az oldaladban: ezek leginkább a menstruációs fájdalmakhoz hasonlítanak. Alapvetően nem kell aggódnod miattuk, ha viszont a görcsöket, összehúzódásokat vérzés is kíséri, feltétlenül keresd fel orvosodat!

week8

Hét 9

A pocakod

Az embrió alakja kezd emberi formát ölteni: egyre egyenesebb és már a nyaka is látható. Az orrán már azok a kis lyukak is felfedezhetők, amelyekből majd az orrlyukak fejlődnek ki. A fej majdnem akkora, mint a test fele, az embrió maga pedig egyre jobban „kihúzza magát”. Az idegrendszer mind fejlettebb és érettebb – ez pedig különösen igaz az agysejtekre. A karok és a kezek gyorsabban nőnek, mint a lábak és a lábfejek. Az embrió most már rendszeresen behajlítja könyökeit és csuklóit, hiszen az izmai egyre fejlettebbek. A baba neme már a hímivarsejt és a petesejt találkozásának pillanatában eldőlt: most ennek megfelelően indulnak fejlődésnek a herék vagy a petefészkek.

Te

Ezen a héten az émelygésért felelős hCG hormon szintje eléri a csúcsot – ami viszont egyben azt is jelenti, hogy hamarosan csökkeni fog. Mindenesetre előfordulhat, hogy nehéz, hányingerrel és hangulatváltozásokkal tarkított napoknak nézel elébe. Időnként hőhullámaid vannak és úgy érzed, mindjárt elájulsz? Megvan ennek is az oka. Mostanra már nagy mennyiségű vér szükséges a méhlepény táplálásához, ennek érdekében pedig megkezdődik a testedben a vérmennyiség növekedése – ami aztán a terhesség teljes időtartama alatt folytatódik. Mindez a hemoglobin-koncentráció, azaz a vér vastartalmának enyhe csökkenését okozhatja. Emiatt ajánlott sok vasban gazdag ételt fogyasztanod. A várandósság negyedik hónapjától kezdve egyébként minden nőnek érdemes vastartalmú táplálékkiegészítőt szednie. A lényeg, hogy teljesen normális, ha időnként kicsit gyengének érzed magad. Próbálj egészséges ételeket fogyasztani, pihenj sokat és igyál rengeteg vizet!

week9

Az első trimeszter

Milyen hosszú az első trimeszter, lehet ilyenkor edzeni és mi történik a baba testében? Itt találsz tudnivalókat a terhesség első trimeszteréről!

Hét 10

A pocakod

A fogantatás óta 56 nap telt el. Mostanra a belső szervek mindegyike – a vesék, a tüdő, a nemi szervek és az emésztőszervek – kialakult és működik, ám természetesen még éretlen állapotban van. A szív teljesen kifejlődött és ritmusosan ver. Az agy és az idegrendszer legtöbb funkciója is kialakult már. Az embrió néha kis mennyiségű vizeletet is ürít, ami a magzatvízbe kerül. Eltűnik a kéz- és a lábujjak közötti bőrlebeny, továbbá az ízületek és a körmök kezdeményei is láthatók. Már tisztán kivehetőek az embrió vállai, könyökei, csípője és térdei. Ezen a héten a pajzsmirigy elkezd hormont termelni. Az embrió néha már csuklik is. A szájban elkezdenek kialakulni a tejfogak kezdeményei. Megjelennek az ízlelőbimbók és a belsőfül is – a baba azonban még nem hall. Úgy is fogalmazhatunk, hogy elkészült a sablon, amelyet a következő 30 hét alatt már „csak” tökéletesre kell fejleszteni.   Ha meg tudnád érinteni a babát, már érezné…

Te

Az embrió a magzatburokban helyezkedik el, ahol a hőmérséklet pont megfelelő számára. Minden szerv a helyén van: a magzatnak csak fejlődnie kell. Hát nem tökéletes? Most már igazán minden okod megvan a ragyogásra! Nem csoda, hiszen kell, hogy legyen pozitív oldala is a terhességi hullámvasútnak. Itt az ideje a tündöklésnek! A hormoningadozásnak ugyanis szerencsére van egy jó oldala is: sugárzóvá tesz. A hormonok jótékony hatást gyakorolnak a bőrödre: a nagyobb mennyiségű vértől egészséges és sima lesz a tested, ráncaid pedig kisimulnak. Ez jól is jön, hiszen egy meglehetősen nehéz időszak kellős közepén vagy. Sok nő érzi magát ilyenkor puffadtnak: a nadrágok dereka egyre szorosabb lesz (különösen ebéd után, de a helyzet délután négy körül a legrosszabb), az emésztés lelassul, továbbá székrekedés és túlzott gázképződés is előfordulhat. Vigasztald magad azzal, hogy legalább a bőröd gyönyörű. Ez neked most egyszerűen jár!

week10

Hét 11

A pocakod

Az embrionális szakaszt felváltja a magzati szakasz. Most, hogy minden a helyére került, gyors növekedés veszi kezdetét. A magzat testhossza a következő három hét alatt megduplázódik. A 20. hétig, azaz a terhesség feléig a baba testsúlya a harmincszorosára nő. A 11. hét végére a fej és a test hosszúsága nagyjából egyenlő lesz. A baba már ki tudja nyitni a száját és a nyelve is teljesen kifejlődött. A hasi részen viszont most még a máj foglalja el a legnagyobb helyet. Kialakultak a baba heréi vagy petefészkei, és már beazonosíthatóak külső nemi szervei is. Gyermeked most egy aktívabb fázisba lép. Végre elég hely és magzatvíz van a méhedben ahhoz, hogy kedvére lebeghessen és nyújtózkodhasson.

Te

Az embrió hatalmas változásokat élt át az elmúlt hetekben – miközben benned lassabban mentek végbe a dolgok. A következő 10 hétben azonban intenzív növekedés kezdődik mindkettőtök számára. Már majdnem az első trimeszter végére értél. A méhed az embrióval együtt növekedésnek indult: lassacskán kitölti a medencédet. Ebben az időszakban kívülről még nem lehet megállapítani, hogy terhes vagy-e vagy csak túl sokat nassoltál az utóbbi időben. Mindez persze kissé zavaró lehet. Érzed magadon a fürkésző pillantásokat, de sem a barátaid, sem a munkatársaid nem merik megkérdezni, mi a helyzet. Talán örülsz is, hogy nem kérdezősködnek. Hiszen magánügy, hogy mikor és kinek mondod el. Viszont akárhogy is érzed magad, ne próbálj fogyókúrázni! A babavárás alatt nem egészséges a fogyás. A testzsírban ugyanis sok méreganyag található, amelyek súlyvesztés esetén felszabadulnak – ez pedig nem tesz jót a babának. Inkább ügyelj arra, mit eszel és mennyit mozogsz. Ha nem is sportolsz rendszeresen, egy jóízű séta vagy egy kis úszás jót fog tenni. Most egyébként is felgyorsult az anyagcseréd: akár 25 százalékkal gyorsabban égeted el a kalóriákat, mint a terhesség előtt. Ebben az időszakban nagyon hasznos, ha sok vizet iszol: szükséged van rá a vér és a magzatvíz előállításához.

week11

Hét 12

A pocakod

A fej folyamatosan nő, a fülekkel és a szemek külső részével együtt. Az agy szintén komoly fejlődésen megy át. A maradandó fogak kezdeményei ugyancsak elkezdenek kialakulni. A baba most már nyelni is tud. A belek egy része lassan átkerül a hasüregbe, ahol egyre több hely van számukra.

Te

A 12. hét végére a méhlepény és a magzat több progeszteront és ösztrogént termel, mint a szervezeted. Ez azt eredményezi, hogy ha eddig émelygéssel küzdöttél, most egyre jobban érzed magad. De legalábbis a következő hetekben komoly esély van arra, hogy a kellemetlenség megszűnjön. A méhed már kitölti a medencét és az alhasi rész felé nyomul. Beleférsz még a ruháidba? Rugalmas övvel vagy gumibetoldással növelheted ruháid derékbőségét. Belégzéskor most negyven-ötven százalékkal több levegőt juttatsz a szervezetedbe, mint normál esetben. Bordakosarad is megnőtt, ezért a melltartóid már nem valami kényelmesek. Apropó, a melleid is hogy átalakultak! Észrevehetően nagyobbak, a mellbimbóid és a bimbóudvarok pedig kissé sötétebb színűek. Érzékenyekké is válhat a melled most, különösen a mellbimbók környékén.

week12

Hét 13

A pocakod

A baba végre túl van a veszélyes időszakon! A magzat szervei, csontjai, idegei és izmai kialakultak, most már csak érniük kell és működésükben összehangolódniuk. Épp ez történik most: a baba szorgalmasan hajlítgatja, fejleszti izmait és ízületeit. A csontok még mindig porcokból állnak, de lassanként megindul a csontosodásuk. Annak ellenére, hogy a baba nem tud a méhen belül izzadni, mostanra már az izzadságmirigyei is kifejlődtek. A magzat mellkasa már úgy mozog, mintha lélegezne – egyelőre azonban csak gyakorol, és ez így is marad mindaddig, amíg a világra nem jön.

Te

Remélhetőleg már jobban vagy, mint korábban: például kevésbé kínoz az émelygés. A második trimeszter ugyanis általában jóval nyugodtabb időszak, mint az első. Az egyes szagoktól és ízektől való idegenkedés azonban valószínűleg továbbra is megmarad, ha már korábban kialakult. Annak ellenére, hogy a hormonok hatása csillapodik, és a méhlepény egyre jobban kiveszi a részét a hormontermelésből, nem ritka, hogy érzékenynek, szomorúnak vagy épp elragadtatottnak érzed magad. Ez érthető, hiszen nagyon-nagyon sok minden történik a testedben. Mostanra viszont enyhülhetett a vetéléstől való félelmed. Ezen a héten végre elmondhatod, hogy a baba fejlődésének legkritikusabb időszakán túljutottatok. A legtöbb veleszületett rendellenesség a 10. hét vége előtt alakul ki, mert az embrió ebben a fázisban a legfogékonyabb azokra a hatásokra, amelyek befolyásolhatják a fejlődését. Erősen kívánsz bizonyos ételeket? Rejtélyes dolog, hogy a várandós nők miért vágyakoznak annyira egyes ízek után. Talán a hormonális és az érzelmi változások okozhatják ezt a jelenséget. Az is elképzelhető, hogy mindez a korábbi, nem kellően kiegyensúlyozott étrend következménye. Az erősen kívánt ételek skálája igen széles: sokan például csokoládé és édesség után vágyakoznak, míg mások a déligyümölcsöket és a gyümölcsleveket kívánják. Hasznos és káros is lehet a kívánósság – attól függ, mi az, amire vágysz. Ha azonban kiegyensúlyozottan étkezel, sok zöldséget, fehérjét, kálciumot és vitamint fogyasztasz, nyugodtan küldd el akár éjszaka is párodat a szíved vágya ételért! Most igazán megérdemled.

week13

Hét 14

A pocakod

A pici izmok egyre erősebbé válnak – ennek köszönhetően a magzat már meg tudja tartani a fejét és be tudja hajlítani a nyakát, mozdulatai pedig egyre észrevehetőbbek. A kezével olyan mozdulatokat tesz, mintha megragadna valamit, lábaival pedig apró rúgásokra is képes. A baba lábai már hosszabbak, mint a karjai. A kis arcocska egyre jellegzetesebbé válik: előfordulhat, hogy már a szülők vonásai is felfedezhetők rajta! Az első hajszálak is megjelenhetnek. Mostanában kezdődik meg a velőhüvely (mielin) termelődése. A mielin az idegpályákat és az agy fehérállományának legtöbb idegrostját körülvevő „szigetelőanyag”. A mielin termelődése a gyermek első néhány életévében tovább folytatódik majd.

Te

Valószínűleg már mindenhol szorítanak a ruháid, és rákényszerültél arra, hogy a megszokottnál nagyobb méretű nadrágokat és felsőket vásárolj. Pedig a méhed most még nem nagyobb egy grépfrútnál: a pocakod megnagyobbodását a magzatvíz mennyiségének hirtelen növekedése okozza. A magzatvíz mennyisége, ennek következtében pedig pocakod is csak nő és nő. Magzatod azonban szabadon lebeghet végre. Megjelent már a hasad közepén egy sötét vonal? Ez a „linea nigra”, amely a nők egy részénél ebben az időszakban jelenik meg, de a legtöbb esetben szülés után eltűnik. A hajad kezd magához térni: a terhesség első felében átélt stressz nyomai szépen eltűnnek – mostanra csillogóbb és dúsabb a sörényed, mint valaha! Ha még mindig fáradtnak érzed magad, a megfelelő vasbevitel segíthet a problémádon – persze csak védőnőd vagy orvosod tanácsának kikérése után. Végül, de nem utolsósorban: ne feledd: a terhesség feljogosít arra, hogy kibújj minden olyan dolog alól, amihez nincs kedved. Ez kivételes és rendkívül hasznos dolog – becsüld meg!

week14

Hét 15

A pocakod

A baba arcán jól látható, hogy a szemek egyre inkább az arc elejére kerülnek, de még mindig nincsenek a végleges helyükön. Viszont a szemöldök már jól látszik. Ha a baba sötét hajú lesz, akkor lassan elkezdődik a sötét pigmentek termelődése. E hét végére a magzat már ökölbe tudja szorítani a kezét. A nyúltagy és a gerincoszlop szintén ezidőtájt alakul ki. A bőr még mindig vékony, ezért áttűnnek rajta az erek.

Te

Először életedben teljesen jogosan mondhatod: „Nincs egy rongyom sem, amit felvehetnék…” Már nemcsak arról van szó ugyanis, hogy derékban kicsit szűkek a ruháid. A köldököd alatt egyértelműen, szemmel láthatóan dudorodik a hasad. Mivel a méhed most felfelé és kifelé terjeszkedik, kevésbé és ritkábban jelentkezik a sürgető érzés, hogy felkeresd a mellékhelyiséget. A szíved teljesítménye 20 százalékkal fokozódik, hogy meg tudjon birkózni a szervezetedben lévő megnövekedett mennyiségű vérrel, és kielégítse a magzat oxigénigényét is. Ez néha heves szívdobogást okozhat. Emiatt azonban nem kell aggódnod: pont így kell történnie.

week15

Hét 16

A pocakod

A baba most pont elférne a tenyeredben: a lábai 2 cm hosszúak, a feje átmérője pedig 3 cm körül van. Már tudja ráncolni a szemöldökét, szopni a hüvelykujját, és képes nyelni is a magzatvízből, amitől időnként csuklik – ezt azonban most még nem érzed. A magzat fején nőni kezd a haj. Megjelenik a szemöldök, és mostanra a körmök is láthatóak. A baba egész testét finom pihe kezdi beborítani, amelyet lanugónak neveznek és amely a terhesség végéig megmarad. Ennek célja a magzatmáz megőrzése, amely a következő négy hétben alakul ki. A magzatmáz zsíros összetétele óvja a baba bőrét. Most nagyon jó dolga van a kicsinek: végre rengeteg hely kínálkozik számára a rugdalózáshoz és minden egyéb mozgáshoz!

Te

Ha második gyermekedet várod, akkor lehet, hogy már most érzed a rúgásokat. Sok nő szárnyak csapkodásához vagy levegőbuborékokhoz hasonlítja az érzést. Lehet, hogy egyszer csak leesik a tantusz, hogy tulajdonképpen már napok óta érzed a baba mozgását, csak épp nem voltál vele tisztában, valójában mi is az! Akkor se aggódj, ha még semmi ilyesmit nem tapasztalsz! A magzat mozgása általában a terhesség 16–20. hete között érezhető először. Vannak aktívabb és passzívabb babák. A gyerekek ugyanis már ilyen korán is külön egyéniségek. Ha egyre kevésbé érzed kényelmesnek a háton fekvést, akkor válassz más pozíciót. Azért van néha ájulásszerű érzésed hanyattfekvés közben, mert ebben a testhelyzetben a baba nyomja az aortádat, így a vér nem tud akadálytalanul áramlani a testedben.

week16

Hét 17

A pocakod

A magzat teste vékony, a karok és a lábak soványak. A csontozat egyre több lágy és rugalmas porcot tartalmaz. A lanugó ujjlenyomatszerű formákba tekeredik az egész testen, a bőr pedig még mindig átlátszó és hiányzik alóla a zsírréteg. A magzat szemét szemhéjak fedik, amelyek csak a terhesség 27. hete körül nyílnak majd fel. A baba ennek ellenére érzékeli környezetét és reagál is a külső hatásokra. Talán időnként érzékeled is a hangokra adott reakcióit. A külső nemi szervekből már megállapítható a magzat neme. Ettől a héttől kezdve a kisbaba súlya többet nyom a méhlepényénél.

Te

Most, hogy a szíved húsz százalékkal több vért pumpál, mint egyébként, néha heves szívdobogást érezhetsz, ám ez teljesen normális. A megnövekedett vérmennyiség következtében tested nyálkahártyái is megduzzadnak. Ennek eredményeként a szokásosnál fokozottabb hüvelyváladékozást tapasztalhatsz, és eldugulhat az orrod is. Ennek ellenére ne szokj rá az orrcseppek folytonos használatára: válaszd inkább a sóoldatot. A hüvely nyálkahártyájának vérellátása soha nem tapasztalt mértékben fokozódik. Ha visszatér a szex utáni vágyad, amelyet az első trimeszterre jellemző fáradtság és émelygés háttérbe szorított, nagyon kellemes együttlétekben lehet részed a pároddal. Sokan számolnak be arról, hogy soha nem volt még olyan jó a szexuális életük, mint épp a második trimeszterben!

week17

Hét 18

A pocakod

Az arc izmai már kellően kifejlődtek ahhoz, hogy a baba sokféle érzést ki tudjon fejezni a segítségükkel, ezért tűnhet úgy, mintha pont rád nézne… Persze ilyenkor ez még cseppet sem tudatos. A magzat folyamatosan fejlődik, ám a növekedés eddigi gyors üteme most kissé lelassul. A magzat fülei elállnak a fejétől, és elfoglalják végleges helyüket. A szemek is sokkal előrébb kerülnek. A szemöldökök tisztán láthatóak, és már a szempillák kezdeményei is megjelennek. A retinák a lezárt szemhéjakon keresztül is reagálnak a fényre.

Te

Ezekben a hetekben lehetőséged nyílik még jobban megismerkedni gyermekeddel: a 18–20. hét körül ismét esedékessé válik az ultrahangvizsgálat. Fantasztikus érzés, amikor megpillantjátok gyermeketeket! Remek alkalom ez arra is, hogy a terhességet addig csak kívülről szemlélő apa végre igazán átérezhesse, hogy hamarosan szülővé válik. Az ultrahangfelvételek láttán hirtelen minden olyan valóságos és szinte kézzelfogható lesz. A vizsgálat persze mindenekelőtt egy fontos és hasznos szülés előtti diagnosztikai eszköz.

week18

Hét 19

A pocakod

A magzat hallása a 15–20. hét között fejlődik ki. Bár a méhben csend van, azért ide is eljut pár hang a külvilágból. A baba hallja a véred áramlását és a szívverésedet. Hallja a beleid hangját és azt is, ha tüsszentesz, köhögsz, böfögsz vagy nevetsz. Ami pedig a legfontosabb: már egészen korán felismeri a hangodat. Az idegsejtek, amelyek az ízlelés, az érintés, a szaglás, a látás és a hallás során jutnak szerephez, egyre inkább specializálódnak, és egyre összetettebb kapcsolódásokat építenek ki. A baba bőrén egy masszára hasonlító mázréteg kezd kialakulni, amely megvédi a fejlődő bőrt a magzatvíztől. A magzatmáz a lanugóhoz tapad.

Te

Sok terhes nőnél a megpattant erek kis, zúzódásszerű bőrelváltozásokat okozhatnak az arcon, a vállon és a karon. Egyeseknek nagyon kivörösödik a tenyerük is. Még ennél is feltűnőbb lehet azonban – különösen az arcon, de a test egyéb részein is – a pigmentfoltok megjelenése. Szülés után általában eltűnnek a foltok, de óvatosnak kell lenned, ha napra mész. Használj magas faktorszámú fényvédőt leégés ellen, nehogy a pigmentfoltok maradandóvá váljanak! Ha még többet szeretnél tudni a témáról, olvasd el című cikkünket!

week19

A harmadik trimeszter

Mikor kezdődik a harmadik trimeszter, szabad-e edzeni, és mennyi az ilyenkor fellépő átlagos súlygyarapodás? Ha kíváncsi vagy a harmadik trimeszterrel kapcsolatos tudnivalókra – itt megtalálod azokat!

Hét 20

A pocakod

A baba bőre egyre vastagabb lesz. Elkezdenek kialakulni a különböző bőrrétegek. Az egyik bőrréteg az ujjhegyeken, a tenyereken és a talpakon található mintázat kialakulásáért felelős. Ezek a mintázatok – többek között az ujjlenyomat is – genetikailag meghatározottak. Az agy ebben a szakaszban intenzíven fejlődik. A baba izmainak munkájához több százmillió idegsejtre van szükség. Az idegpályák fejlődésének eredményeként a magzat már tudatosan és koordináltan végez olyan mozdulatokat, mint például az ujjszopás vagy a magzatvízből való ivás. A fej átmérője 43 mm körüli. A 20. hétig minden baba azonos fejlődési mintázat szerint növekszik. Ettől a héttől kezdve azonban a saját növekedési görbéjük szerint kezdenek fejlődni, amelyet a szüleik súlya és magassága is meghatároz.

Te

Gratulálunk! Terhességed felénél jársz! A méhed valószínűleg már közel jár a köldöködhöz. Megint fáradtnak érzed magad? Pár kellemesebb hét után a legtöbb nő ezekben a hetekben ismét fáradtságot érez, ami vashiányra utalhat. A terhesség második felében ezért ajánlott valamilyen vastartalmú táplálékkiegészítő szedése. Beszélj a védőnővel!

week20

Hét 21

A pocakod

Magzatod fejének átmérője 3 millimétert nőtt az elmúlt hét óta. A haja növekszik, sőt: már vannak szempillái is! A bélrendszer már kellően fejlett ahhoz, hogy a kicsi a lenyelt magzatvízből tápanyagokat szívjon fel. Bár egyelőre főként a méhlepény biztosítja gyermeked tápanyagellátását, a táplálék egy része áthalad a bélrendszeren és eljut a vastagbélbe is. Ennek következményeképpen gyűlni kezd a belekben a baba első széklete, az úgynevezett meconium (magzatszurok). Ezt a változatos színű (zöldesfekete, világosbarna stb.) anyagot a gyermek a születés előtt, alatt és után üríti ki a beleiből. A kicsi hossza most majdnem a fele a születési hossznak, a súlya azonban csak 10%-a a születéskor várhatónak.

Te

A derékbőséged már meglehetősen terebélyes, ezért nehéz lenne tovább titkolóznod a terhességeddel kapcsolatban. Úgy tűnhet, hogy a legtöbb kilót a következő néhány hétben szeded fel. Még ha a tested több ennivalót követel is, próbáld meg messziről elkerülni a négy legnagyobb csábítót: a csokoládét, a chipset, a sütit és a jégkrémet. Mióta várandós vagy, az emlőmirigyeid folyamatosan fejlődnek. A melleidből kis folyadékfolyás is megindulhat, ami kissé szokatlan érzés. Bedagadhatnak a lábaid is, különösen a nap végére. A kismamák mintegy 75 százaléka szenved a megduzzadt ujjak, boka és láb miatt. Ezért jól teszed, ha speciális gyógyharisnyát viselsz. Úgy bizony: pont, mint egy idős hölgy… Viszont tényleg használ: nagyszerűen segít megelőzni a visszerek kialakulását.

w21_640x480

Hét 22

A pocakod

A kisbabád most már teljesen úgy néz ki, mint egy miniatűr újszülött. Napról napra fejlődnek az érzékei, agya és idegvégződései pedig már elég érettek ahhoz, hogy feldolgozzák az érintés keltette ingereket. Az ilyen korú babák ultrahangvizsgálat közben gyakran megérintik a magzatburkot vagy a saját arcukat, sőt: elérik és megragadják a köldökzsinórt is. Valóságos kis felfedezők! Mostanra jól elkülöníthető a két ajak, és tovább fejlődnek a magzat szaporítószervei is.

Te

Meleged van és jobban izzadsz a szokásosnál? Mint tested sok más szerve, a pajzsmirigy is egyre aktívabbá válik a babavárás alatt. Ez az oka annak, hogy melegebbnek érzed a testedet. A kellemetlenség ellenére a legtöbb nő ilyenkor úgy érzi, hogy terhesnek lenni jó móka. Még képes vagy előrehajolni és kényelmesen ülni, nem megerőltető a gyaloglás sem, és ha szerencséd van, vége a reggeli rosszulléteknek is. Összességében tehát jól érzed magad a bőrödben!

week22

Hét 23

A pocakod

A kisbaba teste kezd kikerekedni, de a bőre továbbra is ráncos, ahogyan a pigmenttermelődés is folyamatban van még. A femur, azaz a combcsont kb. 4 cm hosszú, a fej átmérője pedig 5–6 cm között van. Kisbabád tüdejének fejlődésében mérföldkő a léghólyagok kialakulása. A magzat immár a saját kis légzőgyakorlatait végzi. Bár nehéz elhinni, de ha gyermeked most hirtelen megszületne, már lenne esélye a túlélésre.

Te

A pocakod most kezd csak igazán domborodni! Még mindig tapasztalhatsz hangulatváltozásokat. Időnként talán aggódsz is amiatt, hogy soha nem leszel már a régi. Ezek az érzések teljesen természetesek a terhesség ezen szakaszában – és természetesen a hormonális változásoknak tudhatók be. Sokat nem tehetsz ellenük: érzelmesnek lenni a várandósság része és kész. Fogd fel úgy, hogy ilyenkor bizonyos szempontból felkészülsz arra, ami a jövőben vár rád. Ha viszont éppen szétfeszít az energia, használd ki a helyzetet! Előfordulhat ugyanis, hogy hamarosan kimerítőbb időszak következik. Nem ritka, hogy szivárog a vizeleted köhögés, tüsszentés, mozgás vagy emelés közben. Csak semmi pánik! Persze tudjuk: ezt könnyű mondani… De tényleg nincs ok az aggodalomra: ez az úgynevezett stressz-inkontinencia, amely elég gyakori és teljesen természetes, hiszen a méhed most a hólyagod fölött van, amely nyomást gyakorol rá. Végezz gátizomtorna gyakorlatokat és lehetőleg ne hagyd abba: folytasd kisbabád megszületése után is! Egyértelműen segít a gyógyulásban, megerősíti a medencefenék izmait, így aztán végre búcsút mondhatsz a kis baleseteknek.

week23

Hét 24

A pocakod

A bőr a benne tárolódó pigmenttől kezd kevésbé átlátszóvá válni és ráncosnak tűnik, mivel a szervezet gyorsabban növeszti a bőrt, mint az alatta lévő zsírréteget. A magzat valószínűleg érzékeli, hogy épp fejen áll vagy pedig fejjel felfelé. Ez azért van, mert mostanra kifejlődött az egyensúlyérzékelést szabályozó belsőfül is. A még nagyon puha külsőfül formája teljesen kialakult, így a magzat képes a hallásra. Kisbabád imád mocorogni – és szerencsére még van is ehhez elegendő helye.

Te

A méhed csak nő és nő, mígnem eléri a köldöködet és arrébb tolja a belső szerveidet. Előfordulhat, hogy gyomorégést, fáradtságot, szédülést és lábfájást tapasztalsz. Ideje tehát, hogy megadd a lábadnak, ami jár neki… Viselj kényelmes cipőket. Ha fáj a lábad, vegyél egy kellemes lábfürdőt. Kényeztesd magad! Az elkövetkezendő hetekben lábaidnak jelentős súlyt kell majd cipelniük. Ne röstellj hát kérni egy pihentető masszázst! Csak van otthon valaki, aki lelkesen segít neked – elvégre a gyermekét hordod a szíved alatt…

week24

Hét 25

A pocakod

A magzat csontjai egyre inkább megkeményednek. Kezei teljesen működőképesek, már icipici körmöcskék is láthatóak rajtuk és a gyermek akár ujjlenyomatot is tudna adni. A baba ilyenkor arra használja a kezét, hogy felfedezze általa a testrészeit – érzékei közül a látás ugyanis még hiányzik: szemei egyelőre csukva vannak. A tüdők olyan anyagot kezdenek termelni, amely szinte kibéleli a léghólyagocskákat, ezáltal a szerv könnyen tágul és védetté válik az összeomlástól is. Mostanra a szemek is teljesen kifejlődtek: már szempillái is vannak a babának, hogy születés után védelmezzék a szemét – ami viszont egy ideig még csukva marad.

Te

Üdvözlünk a harmadik trimeszterben! A méhed már akkora, mint egy focilabda, amely ráadásul kicsúcsosodik, félúton a köldököd és a mellcsontod között (ahol a bordáid összeérnek). Ebben az időszakban rendszerint visszatér a fáradtság, a szédülés és gyakran kell a fürdőszobába szaladnod. Előfordul, hogy éjjelente vádligörcs ébreszt fel és hirtelen csak jajgatni tudsz. Nem a legkellemesebb formája az ébredésnek, az biztos… Ilyenkor masszírozd meg óvatosan a fájó részt.

week25

Hét 26

A pocakod

Mindezidáig a baba fejlődésben lévő agyának felszíne egyenletesnek tűnt. Most azonban jellegzetes barázdák és mélyedések jelennek meg rajta, hogy helyet csináljanak minden idegsejtnek. A kisbaba reagál a fényre is. Ha hirtelen fényhatás éri, a kezeit a szeme elé teszi. A gyermek már hosszabb ideig alszik, háborítatlanul – ráadásul alvási ciklusai gyakran alkalmazkodnak a te bioritmusodhoz. Ha gyermeked eljutott idáig a fejlődésben, már komoly esélye van a túlélésre. Megnyugtató tudatában lenni ennek a csodálatos ténynek.  

Te

A méhed mostanra elérte a bordakosarad alját. Kisbabád ezért mindent érez, amit te érzel. Tudni fogja, ha rosszkedvű, fáradt és stresszes vagy. Reagál a stresszhormonokra is, amelyeket a szervezeted termel. Ha valamitől megijedsz, a véredben megjelenő adrenalint is érzékelni fogja. De természetesen éppen így reagál arra is, ha fel vagy dobódva, ha boldog és elégedett vagy, illetve ha elönt a szeretet. A gyakran boldogsághormonként emlegetett endorfin a köldökzsinóron át eljut a gyermekhez is. Mostanra világosan elkülönül az alvás és az ébrenlét időszaka. Ezt akár érzékelheted is, ha nagyon figyelsz. Összevág a te bioritmusoddal vagy éjjelente nagy ficánkolást tapasztalsz?

week26

Hét 27

A pocakod

Kisbabád jelenleg úgy néz ki, mint egy vékonyabb, kisebb és pirosabb változata majdani önmagának. Ha ezen a héten megszületne, már igen jók lennének a túlélési esélyei. Bár az egyes szervrendszerek fejlődése még nem teljesen fejeződött be, a magzat már rendelkezik a túléléshez szükséges testfunkciókkal. A baba végre kinyitja szemeit, amelyek különbséget tudnak tenni világos és sötét között, nyitódnak-csukódnak és minden oldalra néznek. Azaz: a kicsi már tornáztatja is a szemizmait! A láb 4 cm, a comb 5 cm, a fej átmérője pedig 7 cm körüli.

Te

Igen, végre elérkezett terhességed utolsó szakasza! Nem véletlen, hogy nagyjából a kismamák fele panaszkodik hátfájásra ebben az időszakban: a bordakosár, a rekeszizom és a gyomor is elkezd összenyomódni, a hatalmas pocak súlya pedig megterheli a hátat. Segíteni fog, ha hátizomnyújtó gyakorlatokat végzel és veszel egy jó meleg fürdőt. A sajgó hátizmoknak jót tesz az óvatos masszírozás is. Talán találsz otthon valakit, aki teljesíti ezt a kívánságodat… A magzatvíz térfogata nagyjából a felére csökken, ezért aztán most könnyebb elkülöníteni, vajon egy könyök, egy kéz vagy egy ici-pici láb bök-e épp oldalba.

week27

Hét 28

A pocakod

A hetedik hónaptól kezdve a kisbaba növekedését nagyban befolyásolja, hogy fejlődésben lévő szervezete képes-e már az inzulin kiválasztására. Ez az anyag lehetővé teszi a cukor felvételét a vérből, illetve stimulálja annak fehérjévé és zsírrá való átalakulását. Ahogy a testzsír épül, úgy gömbölyödik folyamatosan gyermeked mindezidáig sovány kis teste. Gondolj csak bele: gyermeked súlya 11 hét alatt több mint a tízszeresére nőtt, mostantól kezdve pedig naponta 27 grammal gyarapszik! Végül elárulunk egy megnyugtató tényt is: az ebben az időszakban született babák 90%-a már túléli a születést.

Te

A kisbaba csak nő és nő, ezt pedig te is megérzed: nehézkesebb és izzadékonyabb vagy. Észrevetted, hogy a szokásosnál jóval hamarabb kifulladsz? Ez teljesen normális jelenség, hiszen a gyermek növekedése miatt egyre kevesebb hely marad a gyomrodnak és a tüdődnek. Szíved is gyorsabban ver kicsit, hogy továbbítani tudja a megnövekedett vérmennyiséget, ahogyan a légzésed is szaporább a megszokottnál. Persze minden rosszban van valami jó. Annak ellenére, hogy a várandósság egyre megerőltetőbbé válik, egyúttal mind gyakrabban érzékeled a pocakodban lakó kis lény mocorgását. Ha enyhén megnyomod a hasadat, a kisbaba talán már vissza is jelez neked! Orvosod vagy védőnőd segítségével felismerheted gyermeked egyes testrészeit. Szórakoztató és egyben megható felfedezni, hogy éppen egy picurka láb vagy kéz bökdös-e, illetve, hogy a baba fejecskéjét vagy popsiját simogatod-e.

week28

Hét 29

A pocakod

Kisbabád további zsírrétegeket épít magára, miközben fejlődik az agya, illetve szívesen mozog és nyújtózkodik. Még mindig van elég hely ahhoz, hogy a gyermek különböző testhelyzeteket próbáljon ki. Ahogy múlnak a hetek, egyre valószínűbb, hogy egy esetleges koraszülés esetén is minden jól alakulna. Ez nagy megkönnyebbülés, igaz?

Te

Tapasztalhatod, hogy mostanában valahogy hajlamosabb vagy a székrekedésre. Ennek az az oka, hogy a hormonok miatt a beleid nem működnek annyira hatékonyan, mint egyébként, ráadásul kevesebb helyük is van a mozgásra. Az egyre növekvő méh nekinyomódik a nagy vérereknek, ez pedig visszerességet okozhat. Néhány jótanács: viselj speciális gyógyharisnyát, laza ruhákat és lapos sarkú cipőt. Ne tedd keresztbe a lábaidat! Amikor csak teheted, feküdj az egyik oldaladra vagy polcold fel a lábad. A visszeresség családi örökség is lehet, ezért érdemes szemügyre venned anyukád lábait. Ez talán meggyőz arról is, hogy mégiscsak hasznos lesz azt a szörnyű gyógyharisnyát felvenned.

week29

Hét 30

A pocakod

Az agy ebben az időszakban tovább fejlődik és egyre barázdáltabbá válik. A tüdő fejlődése már majdnem teljesen befejeződött. Mikor a magzat a légzőmozgásokat gyakorolja, rendszerint csuklani kezd, ami olyan érzés, mintha apró méhösszehúzódásaid lennének. Ezt számtalanszor fogod tapasztalni az elkövetkező hetekben. A kicsi test közben tovább növekszik és egyre több zsírt épít fel a bőr alatt.

Te

Elérted a terhesség utolsó szakaszát! Hogy érzed magad? Ez az időszak mind fizikailag, mind mentálisan megterhelő lehet számodra. Sokan fáradtnak érzik magukat, és időnként úgynevezett jóslófájásokat (más néven Braxton–Hicks-féle méhösszehúzódásokat) tapasztalnak. Hogy ezeket valamelyest csillapítsd, ne felejts el pihenni napközben, lehetőleg felpolcolt lábakkal. Táplálkozz egészségesen, sétálj a szabadban, amikor csak teheted és ne maradj fenn késő estig. Igen, ez úgy hangzik, mintha nyugdíjas lennél – ám most egy ideig tényleg ez a lehető leghelyesebb, amit tehetsz. Hallgass a testedre, légy kedves hozzá – hiszen még van hátra tíz hét! Állandóan pisilned kell? Esetleg szivárog a vizeleted nevetés vagy mozgás közben? Nem meglepő, hiszen a magzat egyre több helyet foglal el, így egyre kevesebb marad a belső szerveid számára. Össze van nyomva a hólyagod, ezért nem képes annyi vizeletet tárolni, amennyit korábban. Végezd szorgalmasan a gátizomtorna-gyakorlatokat! Nem túl szórakoztatóak, de több szempontból is nagyon hasznosak.

week30

Hét 31

A pocakod

Ultrahangos vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy a magzat szeme ilyentájt az álmodó felnőttekéhez hasonló módon mozog alvás közben, ezért feltehetően a baba is álmodik a méhben. De vajon miről…? Gyermeked kezdi felépíteni a bőr alatti zsírszövetet: a bőr felülete most már inkább rózsaszín, mint piros. A babák többsége ilyenkor még nem helyezkedett el megfelelően fejjel lefelé – de lehetséges, hogy a tiédnél ez már most megtörtént.

Te

Duzzadtaknak érzed a lábaidat? Szorul az ujjadon a gyűrű? Ebben az időszakban nem szokatlan, ha a szervezet visszatartja a vizet. A tested ugyanis akár 50%-kal több vért és egyéb testfolyadékot termel a terhesség során a baba növekvő szükségletei miatt. A többletfolyadék egy része a szövetek közé szivárog. Ha a folyamatosan növekvő méhed erősebben nyomja a medencében lévő vénákat, a test alsó felében akár részlegesen el is záródhat a véráramlás. Ennek hatására a lábadba kerül a folyadék, ez pedig duzzanathoz vezet. Általában nem veszélyes a dolog, de jó, ha a védőnő minden alkalommal megméri a vérnyomásodat a biztonság kedvéért. Mit tehetsz a vizesedés ellen? Például ne tedd keresztbe a lábaidat, mert az még inkább akadályozza a véráramlást. A gyűrűket pedig fűzd láncra egy időre és hordd a nyakadban. A keringés serkentése érdekében igyál még több folyadékot és pihenj felpolcolt lábakkal!

week31

Hét 32

A pocakod

Kisbabád most már szorgalmasan gyakorolja a légzést, fel-le mozgatva a mellkasát. 24 óránként pisil és iszik a magzatvízből. A bőre alatti zsírréteg is szépen fejlődik: az elkövetkezendő 8 hétben a gyermek 2 kilogrammot gyarapszik, miközben az arca egészen kikerekedik. Kisfiúknál erre az időszakra tehető a herék leszállása az ágyéki szakaszba.

Te

Még sosem volt olyan nagy a hasad, mint ebben az időszakban. Ahhoz, hogy így is jól érezd magad, sok pihenésre, egészséges ételekre és rengeteg folyadékra van szükséged. Gyakran lep meg hát-, csípő- vagy ágyéktáji fájdalom? Nem csoda: az ínszalagok és izmok ugyanis egyre tágulnak, hogy biztosítsák a baba akadálytalan előrehaladását a szülőcsatornában. A medencetáji ízületek meglazulása azonban egészen eltérő mértékű lehet. Vannak nők, akiknek ez már a kezdeti szakaszban is fájdalmat okoz, és a terhesség későbbi fázisaiban is vannak problémáik, míg mások csak némi húzódást, feszülést éreznek ágyéktájon.

week32

Hét 33

A pocakod

A következő négy hét a látványos növekedés időszaka. Ilyenkor a magzat sokat alszik. Az pedig, hogy alvás közben is lélegzik, arról árulkodik, hogy az agyban levő légzőközpont kifejlődött. Az izmok fejlettek, a bőr kisimult, a lanugó pedig kezd kihullani – bár születéskor előfordulhat, hogy marad valamennyi kis pihe a baba hátán vagy a vállain. Ezidőtájt egyes kisbabák már befészkelik magukat a medencebemenetbe, azaz „indulásra készen” állnak. Ha viszont nem az első gyermekedet várod, előfordulhat, hogy a szülés kezdetéig nem veszi fel a baba ezt a helyzetet. Kezd alakulni a kicsi testhőmérsékletet szabályozó képessége: már tud izzadni is. (Erre egyébként a koraszülött babák nem képesek.)  

Te

Észrevetted már, hogy a hasad lejjebb ereszkedett? Talán kicsit korai a dolog, de így legalább tudod, mi vár rád. A szülés beindulásakor vagy akár már néhány héttel az előtt változást észlelhetsz a hasadon. Ennek az az oka, hogy a magzat feje a szülőcsatornába ér, ezért aztán a többi testrésze is automatikusan lefelé mozdul el. Sok kismama ilyenkor úgy érzi, csoda történt, mivel ismét könnyen megy a lélegzés – mások meg annak örülnek leginkább, hogy visszakapták a derekukat… Ne aggódj akkor sem, ha a te hasad esetleg nem szállt le: ez ugyanis nem történik meg minden kismamánál. Gyakori, hogy a has csak közvetlenül a szülés előtt vagy akár közben ereszkedik lejjebb. A leszállás sajnos időnként kellemetlen is lehet, ha a magzat feje a medencefenék izmaihoz ér. Ez tűszúráshoz hasonló érzést okozhat. Ilyenkor pihenj az oldaladon, ezáltal csökkentve a medencédre és a medencédben elhelyezkedő idegekre, erekre és artériákra nehezedő nyomást.

week33

Hét 34

A pocakod

A gyermek mostanra teljesen kifejlődött, testének arányai is kialakultak. Egyre erősödik, és mind gyakrabban érezheted, hogy mocorog. A baba bőre enyhén pigmentált. A pupillák fejlődése szintén teljesen befejeződött: már képesek kitágulni és érzékelik a fényt, így a magzat különbséget tud tenni nappal és éjszaka között. Egyesek szerint a baba szeme fókuszálni is képes. Gyermeked mostanra már felismeri a hangodat, sőt: a párodét is!

Te

Kifelé fordult a köldököd? A bordaíved alatt érzékenységet tapasztalsz, különösen, ha épp beszívod a levegőt? Mindez azért van így, mert a méhed megállás nélkül nő. Elképesztő, de a babavárás során a méh súlya megtízszereződik, a térfogata pedig ötvenszeresére nő! Közben pedig csak hízol és hízol, hetente mintegy fél kilót. Mindössze hat hét van hátra, ám a várakozás egy örökkévalóságnak tűnhet. Főleg, hogy közben állandóan vissza akarod kapni a régi testedet. Ne hagyd abba a medencefenék izmait erősítő intimtornát! Ez ugyanis jótékony hatással lesz a szülés utáni gyógyulási folyamatra és segíti az izmaid regenerálódását is.

week34

Hét 35

A pocakod

A kisbaba szívverése percenként 120-160. A gyermek ebben az időszakban kevesebbet mozog, mint korábban, mert egyre kisebbé válik számára a tér az anyaméhben. Ilyenkor gyakran már megfordul: készül a születésre. Mindezeken felül napi 25-30 grammot gyarapszik. Azaz: egyre kevesebb helyen kell elférnie. A combcsont hosszúsága 66 mm.

Te

Ebben az időszakban sok kismama tapasztalja, hogy helyenként viszket a bőre: főleg hastájékon, illetve a tenyéren és a talpon. Segíthet a problémán egy kis hidratálókrém bedörzsölése vagy az irritált terület masszírozása puha szőrű kefével. Ha viszketős lettél, mindenképpen tudasd az orvosoddal! Esetlennek és nehéznek érzed magad. Ráadásul mostanában valószínűleg sokkal könnyebb felidegesíteni téged, mint egyébként. A hasad állandóan útban van és úgy érzed, túl rövidek a karjaid. Ebben az időszakban különösen nehéz a kényelmes alvóhelyzet megtalálása. Egyedül az oldaladon fekve tudsz pihenni. A párnák megfelelő elhelyezésével azonban kényelmesebbé válhat az alvás. Nyugodtan felejtsd el egy időre a cipőfűzős cipőket, mint például az edzőcipő: helyettük jöhetnek a tépőzáras vagy bebújós darabok! A szép magassarkú cipőknél is fontosabb most az, hogy stabilan meg tudj állni a lábadon. A lábmasszázs az egész terhesség alatt sokat segíthet. Rögtön meg is kérhetnéd a partneredet, hogy kényeztessen kicsit…

week35

Hét 36

A pocakod

Erre a hétre a baba szinte teljesen belenőtt a valamikor még ráncos bőrébe, amely mostanra puha és sima, mivel a bőr alatti zsírszövet teljesen kialakult. Az arc láthatóan kerekebb, a fej átmérője pedig kb. 90 mm. A kisbaba egyre többet csuklik: ezzel készül a lélegzésre és a külvilágban való életre. Gyermeked már mindent tud, amit egy újszülöttnek tudnia kell! A baba szépen halad lefelé a medencédben. A gyerekek többsége fejjel lefelé helyezkedik el, néhányuk azonban farfekvéses. Ez utóbbi esetben szülés előtt megpróbálják megfordítani a babát.

Te

A méhed mostanra valószínűleg közvetlenül a bordáid alatt található. A 32–34. hét körül orvosod vagy védőnőd megpróbálja a hasad vizsgálatával megállapítani, vajon a magzat hogyan helyezkedik el. A terhesség ideje alatt ez ugyanis többször változhat. A 34–36. héten a gyermek általában beilleszkedik szülés előtti helyére és ott is marad. Észrevetted, hogy a pocakod lejjebb ereszkedett, azaz: leszállt a hasad? Ezáltal valószínűleg könnyebbé vált a légzésed is. Noha könnyebb levegőt venned, mégsem szokatlan, ha levert és ingerlékeny vagy ebben az időszakban. Feltehetően keveset alszol, fáj a hátad, kövérnek érzed magad, kifulladsz már kevés megterheléstől is, ráadásul a szokásosnál jobban izzadsz. Sovány vigasz, de fontos tudnod, hogy mindez teljesen normális. De beszéljünk valami vidámabb dologról! Például arról, honnan lehet tudni, hogy elkezdődött a szülés. Talán már érezted az úgynevezett jóslófájásokat. Ezek nem azonosak a valódi összehúzódásokkal, amelyek szabályosan egymás után jelentkeznek, az idő előrehaladtával pedig egyre erősebbekké válnak. A valódiakat nem lehet kipihenni, nem múlnak el. A szülés kezdetének első jele lehet, ha távozik a nyákdugó, vagyis az a zselészerű massza, amely a méhnyakadat borította az elmúlt kilenc hónapban. Ezután még eltarthat egy ideig, mire kezdetét veszi a szülés – ám innentől kezdve biztosra veheted, hogy elérkezett a nagy nap.

week36

Hét 37

A pocakod

A kisbabád lassacskán gyűjtögetni kezdi a születéséhez szükséges táplálékot. Beszívja a magzatvizet a tüdejébe, majd kipréseli – újra meg újra. A maradék víz a szülés során távozik majd a szervezetedből.

Te

Valószínűleg egyre gyakoribb és erősebb összehúzódásokat tapasztalsz, ám egyelőre nincs miért aggódnod. Fontos, hogy ilyenkor sok-sok szénhidrátot fogyassz, például tésztát és kenyeret. Ha megindul a szülés, óránként körülbelül 500 kalóriát fogsz elégetni. A vajúdás felér egy maratoni futással – ezért jobb, ha alaposan felkészülsz rá. Pihenj sokat, táplálkozz egészségesen és raktározz el minél több szénhidrátot, hogy jobban bírd majd a strapát!    

week37

Hét 38

A pocakod

Néhány hétig a baba fejlődése inkább a szervek működésének finomhangolásáról, semmint a szerkezeti fejlődésről szólt. A gyermek agya és idegrendszere napról napra jobban működik és ez a fejlődés nem is áll meg mostanában: a gyermekkortól egészen a tinédzserévek végéig tart. A kilenc hónapra programozott fejlődés befejeződött. De mikor jön el végre az idő? Ez innentől kezdve a gyermekeden múlik… A kutatások szerint a méhben eltöltött idő a gyermek génjeibe van programozva, amelyeket tőled és az apjától örököl. Ezért aztán a türelmes várakozáson kívül nemigen tehetsz mást…

Te

Amikor a baba feje vagy feneke beilleszkedik a medencébe, gyakran könnyebbé válik a légzés, ugyanakkor nagyobb súly nehezedik a hasad alsó részére. Csiklandós érzés, amikor a baba feje eléri a medencefeneket.   Most már sajnos nem könnyű kényelmes alvóhelyzetet találni, sőt: őszintén szólva az ülés és az állás is egyre bajosabb. De türelem: nemsokára célba érsz! Ne hergeld fel magad, ha azt kérdezgetik, túlhordtad-e a gyermeket, mondván: túl nagy a hasad („Köszi, ez igazán kedves megjegyzés volt!”), vagy hogy miért nem indult még be a szülés („Mintha nem én várnám a legjobban…”). Ne is figyelj rájuk, inkább tervezz be magadnak minden napra valami jó kis programot, ha van rá energiád! Menj moziba, festesd be a szempilládat, látogass el a fodrászhoz, sétálj a szabadban, vacsorázz a barátaiddal – egyszóval: élvezd ki az utolsó pár nyugodt napot.

week38

Hét 39

A pocakod

A legtöbb gyermek fejjel lefelé, arcát mellkasa felé fordítva helyezkedik el, úgynevezett fejvégű (vertex) fekvésben. A 39. hétre valamennyire mérséklődik a hasadon belüli mozgás. Főként azért, mert a kisbabának már alig van helye: mostanában inkább lökdösődik vagy bökdös. A másik ok, hogy többet alszik: erőt gyűjt a növekedéshez és a fejlődéshez.

Te

Nyugtalanul alszol és gyakran felébredsz? A legtöbb nő így van ezzel. Azt mondják, a tested ilyenkor készül fel a későbbi éjjel-nappali készenlétre. Sok kismama szerint az utolsó néhány hét nem valami kellemes, ami a közérzetet illeti. Természetes, ha te is labilisnak érzed magad és hangulatingadozásaid vannak. Semmi gond, ha többször magadba fordulsz, türelmetlenebb és kevésbé magabiztos vagy. Vannak persze olyanok is, akik hirtelen majd szétfeszülnek az energiától. Nem szokatlan, hogy a kismama még az utolsó pillanatban nekilát kitakarítani az egész házat vagy nagy sütés-főzésbe kezd. Bármennyire megmosolyogtató is ez, a fészekrakás ösztönös késztetés: rendbe kell tenni a házat a kisbaba érkezése előtt…

week39

Hét 40

A pocakod

A kisbaba már csaknem teljesen kitölti a pocakodat. A feje nekinyomódik az elvékonyodó méhnyakadnak, a köldökzsinór pedig körülbelül olyan hosszú, mint a gyermek maga. A kicsi már alig várja, hogy megszülethessen. Ám még nem érkezett el a megfelelő pillanat. A kicsi most már alig mozog, hiszen alig fér el a hasadban. Ennek ellenére türelmesen várakozik. Valószínűleg türelmesebben, mint te…

Te

Az utolsó hetek és napok csigalassúsággal telnek. Izgatottan várod a kisbabáddal való találkozást most, amikor már a célegyenesben vagytok. Valószínűleg többet foglalkozol magával a szüléssel, mint azzal, hogy nemsokára szülő leszel. Bízz a testedben: meg tud szülni egy gyermeket, hiszen erre van kitalálva! Viszont egy dolog a szülés, egy másik pedig az, hogy gyermeked lesz. Akkor kezdődik az igazi kaland, amikor a kisbaba végre veletek kezd élni. Hamarosan tényleg szülők lesztek: anya és apa! Gratulálunk és sok szerencsét kívánunk az új életetekhez!

week40

Hét 41

A pocakod

Gyermeked türelmesen vár, hogy elérkezzen az ő ideje…

Te

Igen frusztráló érzés túllépni a szülés várható időpontján – de nem vagy egyedül. Egyáltalán nem szokatlan a túlhordás: a kismamák 90%-a a 40. hét után, de még a 42. hét vége előtt szül…

w41_1200x480

Hét 42

A pocakod

A baba türelmesen várakozik…

Te

Teljesen normális, ha a szülés nem akkor történik, amikor az a nagykönyvben meg van írva, hanem annál korábban vagy később. Az első gyermeknek általában egy kicsit hosszabb ideig tart megérkezni, mint a második vagy a harmadik babának. Tudtad, hogy csak a gyermekek 10%-a születik meg a kiírt napon? Ez persze sovány vigasz, hiszen az utolsó pár nap általában olyan hosszúnak tűnik, mint az egész terhesség odáig. A várakozás nehéz és unalmas – de nemsokára véget fog érni, ebben biztos lehetsz!

w42_1200x480

Hét 43

A pocakod

Én csak várok és várok… és még mindig csak várok…

Te

Elismerésünk: egyáltalán nem könnyű a helyzeted! Meglepő, hogy még mindig egyben vagy… Érthető, ha úgy érzed: soha az életben nem fog megszületni a gyermeked. Pedig dehogynem! Méghozzá éppen ezen a héten… Ha a kiírt időpontot már két héttel is túlhaladtad, szülészorvosod gyakoribb ellenőrző vizsgálatokat fog előírni számodra. Emellett megbeszélitek a szülés megindításának időpontját is. Sok szerencsét!

v43_1200x480_2021