Trimester 3_Desktop

A harmadik trimeszter

Mikor kezdődik a harmadik trimeszter, szabad-e edzeni, és mennyi az ilyenkor fellépő átlagos súlygyarapodás? Ha kíváncsi vagy a harmadik trimeszterrel kapcsolatos tudnivalókra – itt megtalálod azokat!

Amikor a terhesség a harmadik, vagyis az utolsó trimeszterbe lép, a kismama némiképp hasonlóan érezheti magát, mint az első harmadban. Az émelygés és rosszullét visszatérhet, a fáradtság pedig a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet, néhány másodperc alatt száz százalékról nullára csökken az energiaszint. Szemben az eddigiekkel, most sok minden azért van, mert a test nem a megszokott módon néz ki, és nem is úgy működik.

Mikor kezdődik a harmadik trimeszter?
A harmadik trimeszter a 28. héten kezdődik és a szülésig tart. Nincs azonban határozott egyetértés abban, hogy pontosan mikortól számítható ez a bizonyos hét. A trimesztereket elsősorban azért használjuk, hogy időrendbe rendezzük a hónapokat. Így néha olvashatjuk azt is, hogy a harmadik trimeszter egy héttel korábban kezdődik.
Amikor a kismama maga mögött hagyja a második trimesztert, a legtöbb esetben a test már nagyobb lett. A hátralévő idő alatt – ami elsősorban arról szól, hogy az anyaméhben fejlődő gyermek elérje az életképes testméretet –, vagyis a harmadik trimeszterben valószínűleg további súlygyarapodás, fáradtság lép fel, és a kismama elkezd vágyakozni arra, hogy végre megláthassa méhében fejlődő kisbabáját.

Szédülés és pisilési inger - mi történik a testben az utolsó trimeszterben?
Fájhat és kellemetlen lehet, annyira, hogy az az éjszakai alvásra és a hangulatra is kihathat. A pisilési ingert - amit korábban a testben végbemenő hormonális változások okoztak – most gyakran egy izgő-mozgó baba okozza, aki a hólyagra nehezedik, lábacskájával pedig feléje rugdos. Várandós kismamaként sokan befelé fordulóbbá válnak, és előfordulhat, hogy figyelmüket a közeledő szülésre és az életük átalakulására összpontosítják – amit a külvilág úgy érzékel, hogy szétszórtabbá, figyelmetlenebbé válnak. Mindez azonban teljesen rendben van, és a legteljesebb mértékben egészséges készülődést jelent a szülővé válásra. Ez a befelé fordulás azt eredményezheti, hogy a kismama kevésbé stresszel, és összességében jobban vigyáz magára.
Ha a harmadik trimeszterben a kismama szédül, annak az is lehet az oka, hogy a hátán alszik, ugyanis a mostanra nehézzé vált méhlepény elnyomhat egy olyan eret, ami miatt szédülés alakulhat ki. Ilyenkor ajánlatos oldalfekvésben aludni, és megnézni, elmúlik-e a szédülés.

Edzés a harmadik trimeszterben
Gyakori jelenség, hogy a kismama feladja, és nem próbákozik edzéssel a harmadik trimeszterben. Önmagában is küzdelmes lehet egy nagynak érzett testet hordozni, ami esetleg itt-ott még fáj is. A testedzés azonban a harmadik trimeszter alatt is hasznos a jó közérzet szempontjából, és segíthet lehangoltság esetén is. Az a helyes tehát, ha a kismama ahhoz igazítja edzését, hogy hogyan érzi magát; ajánlható a lassú tempójú séta (kis, rövid lépésekkel ha a keresztcsont és csípőcsont közötti izületek fellazultak), a lágy kismamajóga vagy a vízi torna – amíg a test kellemes érzettel reagál az edzésre, jó úton járunk.

Hogyan fejlődik a gyermek a harmadik trimeszterben?

Mostanra a baba szinte már teljesen kifejlődött, a legtöbb szerve, ami szükséges ahhoz, hogy az anyaméhen kívül is életben maradjon, kialakult, és a hátralévő hetekben már nincs más hátra, mint hogy a baba néhány kilót még gyarapodjon, és néhány centimétert nőjön. Az utolsó trimeszter alatt padlizsán méretű lényből görögdinnye méretűre növekszik. Már jól is hall, ezért érdemes élni az alkalommal, és énekelni neki, beszélni hozzá. Megszületése után felismeri majd azokat a hangokat, amelyeket ilyenkor gyakran hall. Tudtad, hogy a babák ilyenkor már tudnak álmodni és szopják a hüvelykujjukat? A baba bioritmusa is most kezd kialakulni, és ez általában a születése után is megmarad.

 

Mikor fejeződik be a harmadik trimeszter?
Mivel a harmadik trimeszter a terhesség utolsó szakasza, a baba megérkezésével ér véget. A legtöbben bőven késznek érzik magukat a szülésre, mire eljön az ideje, és nem szokatlan, hogy a kismama úgy érzi, alig várja már, hogy eljöjjön a nap – még akkor is, ha a baba a kiszámított születési nap előtt érkezik. A terhesség vége felé a kismama kissé érzékenyebbé válik a fertőzésekre, és az utolsó trimeszterben egy makacs megfázástól is nehézkesebb lehet megszabadulni. Helyes tehát, ha különös gondot fordítunk a kézhigiéniára (ahogy mindig járvány idején). A szülés nagy megterhelést jelent a test számára, és különösen nehéz lehet, ha a testnek egyidejűleg egy fertőzéssel is meg kell küzdenie.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.