essity7560_desktop

Az első trimeszter

Milyen hosszú az első trimeszter, lehet ilyenkor edzeni és mi történik a baba testében? Itt találsz tudnivalókat a terhesség első trimeszteréről!

Egy terhesség három trimeszterre, vagyis három harmadra osztható. Mást olvashatunk a különböző könyvekben arról, hogy pontosan milyen hosszú egy-egy trimeszter és hogy hány terhességi hetet foglal magába, nagy vonalakban azonban azt mondhatjuk, hogy az 1., 2. és 3. trimeszter körülbelül három-három hónapból áll. Az első trimeszter tehát a terhesség első három hónapja.
Az anyaméhben lévő babát a terhesség kezdeti szakaszában embriónak, majd magzatnak hívják. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy a terhesség egésze alatt a baba vagy a gyermek szót használjuk.


Hogyan fejlődik a gyermek az első trimeszterben?

Az első trimeszterben kifejlődik a megszületendő gyermek legtöbb testrésze. Dobogni kezd a szíve, kialakul a gerince, és az első trimeszter végére a test szinte valamennyi belső szerve a helyére kerül. Az első trimeszterben a baba egy mákszem méretéből egy szilványi lénnyé nő. Mindeközben azonban a munka oroszlánrésze a testén belül zajlik. Attól a pillanattól kezdve, hogy a kismama belép a második trimeszterbe, a vetélés kockázata jórészt megszűnik, ami a legtöbbünk számára megnyugtató.


Mi történik a testben?

A terhesség első trimeszterében gyakran fordul elő fáradtság, rosszullét és aluszékonyság. Az első trimeszter ugyanis elsősorban a hormonok ideje. Jellemzőek lehetnek a hangulati ingadozások: ami eddig szórakoztató volt, másnap őrülten idegesítőnek tűnhet. A hormonok okozzák az olyan kellemetlenségeket is, mint a fáradtság, a mellek érzékenysége és az állandó pisilési inger. Ám a hormonok termelődése nem ok nélkül történik. Ezek segítik ugyanis elő a csecsemő és a méh fejlődését, és készítik fel (lágyítják) a test izomzatát arra, hogy a test alkalmassá váljon a gyermek világra hozatalára. De hogy miért befolyásolják ennyire eltérő módon az egyének hangulatát, azt valójában senki sem tudja. Külső körülmények természetesen szerepet játszanak, de nem mindig. A terhesség elején nagyon gyakori a rossz közérzet, egyesek nagyon rosszul érzik magukat, és nem ritka, hogy fogyás lép fel az első trimeszterben.

Edzés az első trimeszterben
A testedzés enyhítheti a rossz közérzetet. Ha varázsütésre nem is szünteti meg a rosszulléteket és a feszülő melleket, a terhesség alatt végzett testmozgás gyakran javítja a hangulatot. Fontos azonban odafigyelni a test jelzéseire, és csak azt tenni, ami jól esik! Ez az első trimeszterben alkalmazott masszázsra is érvényes. A masszázs csökkenti az izomzatban kialakult feszültségeket, és megnyugtató, ellazító hatást fejt ki. Amíg kellemesnek érezzük, a masszázs jó. Nincs bizonyíték arra, hogy a terhesség első három hónapjában alkalmazott masszázs vetélést okozna.

Oszd meg a cikket