Trimester 1_Desktop

A második trimeszter

Mikor kezdődik a második trimeszter, mi történik a terhes pocakban, és enyhül-e a rosszullét és a fáradtság? Itt válaszokat kapsz a második trimeszterrel kapcsolatos kérdéseidre!

A terhesség három különböző részre, trimeszterre oszlik, melyek körülbelül három hónapig tartanak. Amikor a terhesség a második trimeszterbe lép, sok kismama számára kissé nyugodtabb időszak veszi kezdetét. Lehet, hogy az émelygés csökken, a vetélés kockázata kisebb, és a fáradtság remélhetőleg kezelhető mértékűvé válik. Azonban a második trimeszterben vashiány léphet fel, és ez fáradtságot és szédülést okozhat. Természetesen vannak, akiknek még mindig nagyon sok problémájuk van - egyesek hányingerrel küzdhetnek, sőt előfordul, hogy valaki egész terhessége alatt hány -, de a legtöbb kismama számára a második trimeszter egy lélegzetvételnyi szünetet hoz.

Mikor kezdődik a második trimeszter?
A második trimeszter a 14. héten kezdődik és három hónapig, a 27. hétig tart. Nincs azonban határozott egyetértés abban, hogy melyik ez a hét pontosan, és eltérő meghatározások olvashatók arról is, hogy a trimeszter mikor kezdődik és végződik. Az eltérés egy teljes hét lehet.
Sokan kevésbé fáradnak el, megszűnik az émelygésük, és élvezik a lélegzetvétenyi pihenőt. Sőt, vannak, akik még testi előnyöket is megtapasztalnak, pl. szebb bőrt és hajat - és fokozottabb nemi vágyat. Az is előfordulhat, hogy az első hónapokban jellemző szorongás, ingerlékenység és az "ezt fel sem tudom fogni " hangulatokból összetevődő mentális káosz egy nyugodtabb érzelmi állapotba megy át. Kicsit olyan ez, mintha a test annyira jól irányítaná az egészet, hogy most, a harmadik trimeszter előtt lehetővé válik egy kis pihenés, hiszen a harmadik trimeszter – testileg legalábbis – nehezebb lesz. Ha van az embernek ereje és energiája edzeni a második trimeszterben, az jó befektetés lehet a terhesség következő szakasza előtt.

 

Hogyan fejlődik a gyermek a második trimeszterben?

A baba fejlődése javában zajlik; megjelennek a körmök, kialakulnak az arcvonások, nő a haj, fejlődnek a motorikus képességek és a reflexek, végül lassacskán a testarányok is kialakulnak. Egyes dolgok azonban csak a születés után rendeződnek. Az újszülöttek feje például a test többi részéhez képest nagyon nagy. Az agy is sokat fejlődik a második trimeszterben. Lazán összeálló koponyacsontok védik, amelyek idővel majd összeérnek. De a kutacs, azaz a koponyacsontok közötti nagy puha felület, a születés után még két évig megmarad. A második trimeszterben a baba egy őszibaracknyi lényből egy jégcsapretek méretére nő, ami igencsak szép teljesítmény. A második trimeszterben az első rutin ultrahang vizsgálat is megtörténik, ami után már tisztább képet kaphatunk a szülés várható dátumáról és előfordulhat, hogy a kitűzött napot egy héttel előbbre vagy későbbre kell tolni. Valójában azonban a kismamáknak nem több, mint 5%-a szül az előre ’megjósolt’ napon.

Oszd meg a cikket