libero-recruitment-2021-19-late-pregnant-woman-belly-desktop

Elfolyt a magzatvíz? Ezt kell tudnod róla!

Elfolyt a magzatvíz, de a fájások még nem jelentkeztek? Ragadd meg a telefont, és hívd a védőnőt vagy a szülészorvosod! Lehet, hogy a szülés ideje még nem jött el, a kontrollé viszont annál inkább!

A filmekben a szülés kezdetét általában a magzatvíz elfolyása jelzi. A való életben azonban a magzatvíz nem mindig közvetlenül a fájások beindulása előtt távozik a testedből, hanem jóval a méhösszehúzódások után. Emellett a magzatvíz szivárgása is egy gyakori jelenség, aminek jeleit sokkal nehezebb észrevenni. Ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni az egyes jelenségek közötti különbséget, olvasd el a témakör leggyakoribb kérdéseire adott válaszainkat!

Mi az a magzatvíz, és milyen szerepet tölt be a várandósság alatt?

A magzatvíz

A magzatvíz a magzatvizeletből és a méhlepény-folyadékból áll össze, amit végül a magzatburok belső rétege (=amnion) és a köldökzsinór választ ki. A magzatvíz mennyisége a várandósság ideje alatt folyamatosan növekszik, a harmadik trimeszter környékén (38-39. héten) már képes elérni az 1000-1500 ml-t is, azaz az 1-1,5 liter körüli értéket. A magzatvíz színe, szaga állaga semleges, a vízhez hasonló folyadék, ezért ha elszíneződik, intő jelként szolgál.

A magzatvíz szerepe

Az anyaméhben a magzatot a magzatburok, és az abban lévő magzatvíz veszi körül, amiknek elsődleges szerepük a fejlődő élet megóvása. A magzatvíz védelmet biztosít például:

  • a külső behatásokkal,
  • a hőmérsékletváltozással,
  • a kiszáradással
  • és a nyomáskülönbséggel szemben,

de eleinte táplálékként is szolgál az embrió számára. A második trimesztertől kezdve, a baba részt vesz a “magzatvíz körforgásában”, mert rendszeresen nyel be belőle, amit végül kipisil. Ennek köszönhetően a kicsi már a magzatburokban elsajátítja a nyelő és a légző mozdulatokat.

Mi történik, miután elfolyt a magzatvíz?

A magzatvíz elfolyásának érzése és a magzatvízszivárgás

Nagyon változó, hogy egy-egy várandós nő mit érez a magzatvíz elfolyásakor – néhányan még azt is nehezen tudják megállapítani, hogy megtörtént-e: van, akinél bő sugárban érkezik, de néhány leendő anyuka csak csepegést érzékel. Utóbbi alkalmával beszélhetünk a magzatvíz szivárgásáról, ami során a magzatburok ugyanúgy megreped, csak sokkal kisebb mértékben. Így a vízmennyiség sem olyan hirtelen és nagy mennyiségben távozik, mint ellenkező esetben, ezért a szülés előtti időszak tovább elhúzódhat.

A szivárgó magzatvíz felismerése nem egyszerű feladat, ugyanis könnyen összetéveszthető a hüvelyváladékozással vagy a vizelettel, amit a kismamák körében gyakori inkontinencia okoz. Hogyan tudod mégis felismerni és megkülönböztetni a magzatszivárgás jeleit? Legegyszerűbben egy teszt segítségével, ami nem más, mint egy magzatszivárgást jelző betét. A speciális készítmény a pH-érték alapján képes kimutatni, hogy milyen folyadéktípus szivárog, amit végül színváltozással jelez – általában a kék vagy a zöld szín utal a magzatvízre. Amennyiben valóban utóbbiról van szó, azonnal értesítsd szülészorvosod, hogy biztos legyél abban, mi a következő lépés!

Korai burokrepedés

Egy normális lefolyású szülés esetén a magzatburok a tágulási szakasz végével, azaz a méhszáj eltűnése után reped meg – ekkor folyik el a magzatvíz. Vannak esetek, amikor mindez a fájások megindulása előtt történik: ezt nevezik idő előtti burokrepedésnek. Ha úgy érzed, hogy veled is ez történik, azonnal kérj egy rutinellenőrzést! Amennyiben a szülészorvosod szerint mindketten jól vagytok, csak 24–36 óra múlva történik bármilyen beavatkozás, ezzel is megadva a lehetőséget a testnek, hogy saját maga indítsa be a szülést.

A szülés beindítása

A várakozásra szánt idő hosszát a baba-mama állapota és a magzatvíz színe is befolyásolja, utóbbi ugyanis fontos információkkal szolgál a kicsi hogylétéről. Ha például a magzatvíz zöldes színű, akkor belekerült a baba ürüléke, ami azt jelenti, hogy a pici stressznek volt vagy van kitéve. Ilyenkor az orvosok CTG-vizsgálatot végeznek, ami alatt megfigyelik a bébi helyzetét, illetve megmérik a pulzusát az anyaméh összehúzódásához képest.

Ha ezek után is minden rendben van, egy újabb várakozási periódus veszi kezdetét, amíg a fájások spontán be nem indulnak. Viszont, ha a méhösszehúzódások a korábban említett 24-36 órán belül sem jelentkeznek rendszeresen, a szülést mesterségesen beindítják. Általában ilyenkor egy műszer segítségével felvágják a magzatburkot, hogy a magzatvíz távozása után meginduljanak a klasszikus fájások.

A rendszeres kontroll jelentősége

Amit mindenképp érdemes tehát megjegyezned: hogyha a magzatvíz távozott, de ennek ellenére nincsenek fájásaid, nyugodtan otthon maradhatsz még! Ezért cserébe viszont rendszeresen be kell járnod a szülészetre, hogy a kontrollvizsgálatok alatt ellenőrizzék a bébi aktivitását és helyzetét – például hogy, hol helyezkedik el a baba feje, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a szülés kimenetelét. Emellett bármilyen kérdés vagy kétely merül fel benned, az első dolgod mindig a telefon megragadása és a szakmai vélemény kikérése legyen!

Oszd meg a cikket