packNB1_4171_CMYK_Desktop

Az újszülött első otthon töltött napjai

Ismét otthon – ezúttal viszont már egy újszülött társaságában… Az élmény talán nem pont olyan, amilyennek képzelted. De ne aggódj: hamarosan belejössz és nagyszerűen fognak menni a dolgok!

Sok szülő számol be arról, hogy szülőnek lenni korántsem olyan, mint azt elképzelték. Aggodalomra azonban semmi ok: könnyen belerázódsz az új szerepbe és aztán menni fog, mint a karikacsapás. Rengeteg szülő szerint egészen valószínűtlen érzés, amikor elhagyod a kórházat egy csöppséggel a karodban. A legtöbben egyenesen képtelenek felfogni, hogyan engedhették őket útjukra egy új kis élettel. Felfoghatatlan és hatalmas dolog ez, maga a változó élet – és akkor nem mondtunk nagy szavakat.

Az első otthon töltött napok nagyon munkásak. Hatalmas öröm, aggodalom, fáradtság, boldogság és frusztráció – hogy csak néhányat említsünk a benned kavargó érzések közül.

Vegyes érzelmek

A legtöbb újdonsült szülő azt várja, hogy az első otthon töltött napok csodálatos eufóriában fognak telni – hiszen mindenki ezt mondta. Ám anyaként alighanem többnyire mérhetetlenül fáradt vagy (tulajdonképpen nem kellene egy pici babának állandóan aludni?!): izzadsz a szoptatástól (amely ráadásul eleinte még fáj is, pedig eddig erről senki nem tett említést!) és egy kicsit zavarodott is vagy (hogy bír egy ilyen apróság ennyit kivenni belőled?). Nincs azonban ebben semmi furcsa – egyszerűen időbe telik mindkettőtöknek, amíg megszokjátok egymást. Szinte ugyanez elmondható a kispapáról is – fáradt, zavarodott, talán csak kevésbé izzad.

Felejtsd el a „kell” szót!

Az első napokat és heteket azzal fogod tölteni, hogy rendet teremts az életedben, az abban bekövetkezett hatalmas változásra koncentrálva. Az, hogy mennyi idő belerázódni a hétköznapokba, családonként változik.

Ezért a legjobb, ha elfelejted a „kell” szót. Az elsődleges cél az, hogy megismerjétek egymást: te és a gyermeked. Anyaként, sőt: apaként is legyen gondotok arra, hogy eleget pihenjetek – ha a baba alszik, kövessétek a példáját. Ezek a napok soha többet nem térnek vissza – hozd ki belőlük a legtöbbet!

Minél kevesebb látogatót fogadjatok, a telefont pedig húzzátok ki. A kisbabátok pont ugyanilyen aranyos lesz két hét múlva is, csak éppen addigra jobban fogjátok ismerni egymást, ha rászánjátok az időt. Mondj nemet a látogatóknak – hacsak nem ajánlják fel, hogy ebédet főznek vagy bevásárolnak, mert az igazi segítség lehet ebben a fáradságos időszakban.

Üdvözlünk itthon! Új életed elkezdődött…

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.