essity4220_desktop

Aludni tudni kell

Egy újszülöttnek még sejtelme sincs arról, hogy mi a különbség nappal és éjszaka között. Ez pedig természetesen a te éjszakáidat is befolyásolja… Ám ha alaposan felkészülsz a helyzetre, könnyebben megküzdesz vele, mint gondolnád.

Sokan azt gondolják, hogy addig kell megragadniuk minden lehetőséget az alvásra, míg meg nem érkezik a baba. Ilyenkor persze – épp az idegeskedés miatt – rendszerint rosszabbul alszik a kismama, mint valaha. Vagy állandóan ki kell mennie a fürdőszobába, vagy kényelmetlenül érzi magát, vagy fáj valamije vagy csak egyszerűen képtelen elaludni. Nyugodj meg: ez mind-mind annak a jele, hogy a tested nagy erőkkel készül a kis jövevény ellátására.

Evés éjjel-nappal

Nagyon hasznos, ha a terhességed alatt felkészülsz lelkiekben arra, hogy kevesebbet tudsz majd aludni, amikor a gyermeked világra jön. Ezáltal könnyebben el tudod majd fogadni, ha valóban megtörténik. Az első hónapokban a baba nem fogja végigaludni az éjszakát: egyrészt azért, mert képtelen különbséget tenni nappal és éjszaka között; másrészt pedig, mert éjjel is meg fog éhezni.
A legelején különösen fontos a gyermek számára, hogy mind nappal, mind éjjel mellen lehessen – egyszerűen azért, hogy serkentse a tejelválasztásodat. Ez természetes emberi ösztön.

Kövesd a baba ritmusát!

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy egyszerűen kövesd a baba életritmusát. Aludj és pihenj, amikor csak alkalom adódik rá. Felejtsd el a „kell” szót!
Ne feledkezz meg viszont a tudatos táplálkozásról! Elengedhetetlen, hogy megőrizd állóképességedet azokban a hetekben, amikor nem tudod végigaludni az éjszakákat.

Segíts a babának abban, hogy mielőbb meg tudja különböztetni a napszakokat: ehhez neked magadnak kell megmutatni a különbségeket.
Napközben hagyd a gyereket nappali fényben aludni. Éjszaka viszont legyen sötét, hogy a kicsi megtapasztalhassa a napszak nyugalmát és ingerszegénységét. Ilyenkor ne beszélj túl sokat. Az éjszakai szoptatás csak addig tartson, ameddig valóban igénye van rá a babának. Ne cserélj ilyentájt pelenkát sem – hacsak nem volt széklete a kicsinek. Nem túl meghitt dolog, ha éjjel a mama vagy a papa mindig fel kell, hogy keljen a gyerekhez.
Az éjszaka más, mint a nappal: ilyenkor az emberek alszanak. Ezt pedig mielőbb meg kell tanulnia a gyerekednek is.

Alvás csak hanyatt fekve

Eleinte a legtöbb újszülött szopás közben elalszik, mert eltelik anyatejjel. Ez az állapot nagyon hasonló az ájuláshoz. A kisbaba boldogan szundikál a mama karjában, miközben annak megnyugtató szívverését hallgatja.

Mindenképp jegyezd meg, hogy az alvás hanyatt fekvésben a legideálisabb és legbiztonságosabb a babának – egészen addig, amíg meg nem tanul magától megfordulni.
Ügyelj arra is, hogy ne legyen túl meleg abban a helyiségben, ahol a kicsi alszik. Az ideális hőmérséklet a hálószobában 22°C.

Ha az első pár hónap után még mindig nagyon rendszertelenül alszik a gyerek, kérj tanácsot a gyermekorvostól! Idővel ugyanis – elvileg – normalizálódnia kell a helyzetnek.

Oszd meg a cikket