breastfeeding_start_image

Ha kevés a tejed

Nincs elég tejed? Ez esetben egyetlenegy dolgot tehetsz: szoptass többet – és még annál is többet! Vackold be magad a kanapé egyik kényelmes zugába, tedd a babát a melledre, majd próbálj elfeledkezni a külvilágról (amennyire ez lehetséges) és maradj így.

Sok kismama túlaggódja magát a tejkérdés miatt. Amikor – bizonyos napokon vagy időszakokban – a kisbabád nyűgös szoptatás közben, hajlamos lehetsz a gyerek hangulatát az akadozó tejtermelődésnek betudni. Ennek persze bizonyos esetekben van is alapja.

A tejtermelődés nem egyenletes

Azt tartják, hogy este kevesebb anyatej termelődik, ezért sok csecsemő ebben a napszakban szinte rátapad az anyja mellére. Ez kissé aggasztó tud lenni, hiszen szoptatás közben semmi mást nem tudsz csinálni. Másrészt viszont ennek következtében előfordulhat, hogy a kicsi valamivel tovább alszik majd éjszaka.

Nő, mint a bolondgomba

Időről időre bekövetkeznek a baba életében ún. növekedési ugrások: ilyenkor a gyermek hirtelen és sokat gyarapszik. Ezekben az intenzív fejlődési periódusokban a kicsik állandóan szopni akarnak – ennek jótékony mellékhatása pedig a tejtermelődés fokozódása.
A tejtermelődést a szopás technikája is befolyásolja: pl. hogy erősen szív-e a baba vagy sem, illetve hogy ez stresszel vagy aggaszt-e téged.

A tejtermelődés fokozása

Kétségtelenül frusztráló és szomorú, ha nincs elég tejed. Végül is: a szoptatás gyermeked egyetlen lehetséges táplálási módja. De nyugalom: létezik egy pofonegyszerű megoldás. Egyszerűen szoptass többet!
Pár napig hagyd, hogy hozzád simuljon a kicsi a kanapén vagy az ágyban – annyiszor, ahányszor csak lehetséges. Érdemes néhány jótanácsot is megfogadnod:
1. Tedd a melledre gyakran a gyermeket.
2. Soha ne szakítsd meg a szoptatást. Engedd, hogy a baba döntse el, mikor elég.
3. Alkalmazkodj a kicsi igényeihez – ha éjjel éhezik meg, akkor éjjel is szoptasd.
4. Meglátod: a pihenés és a gyakori etetés meghozza az eredményét, és hamarosan több tejed lesz!

Fontos a család támogatása

Ha úgy találod, hogy kevés a tejed és elvonulsz annak érdekében, hogy több legyen, nagyon fontos, hogy támogassanak a környezetedben élő emberek, elsősorban a párod. Ilyenkor ugyanis 100%-ban a pihenésre és a szoptatásra kell koncentrálnod. Segítségre és megértésre van szükséged – és arra, hogy ebben az időszakban valaki elvégezze a házimunkát és más ügyes-bajos dolgokat helyetted. Ne feledkezz meg róla, hogy nemcsak anya és társ vagy, de te vagy az egyedüli élelemforrás is!

Ha valami problémád adódik a szoptatással, keresd fel a védőnőt, esetleg kérj segítséget a körzeti anyatej-elosztó állomáson vagy a La Leche Ligától.

Oszd meg a cikket