SCA_OD_Premature_MGL3922DesktopNew

A test a szülés után

Utófájások, vérzés és szorulás… a szülést követő jelenségek nem valami szórakoztatóak. Vigasztalásképpen összegyűjtöttünk pár tudnivalót erről az átmeneti állapotról.

A szülést követően hat-nyolc hét szükséges a méhed és az alhasad gyógyulásához, illetve ahhoz, hogy a méh normál méretűre húzódjon vissza. Az összehúzódás rögtön azután megkezdődik, hogy a baba világra jött. A dinnyemérettől szép lassan elkezd a méh eredeti méretéhez visszatérni, mígnem akkora lesz, mint egy kis körte – ám ehhez kell egy kis idő. A szoptatás viszont elősegíti a méh zsugorodását.

Utófájások
A többgyermekes anyukák erősebb utófájásokra számíthatnak, mint az először szült nők. Ha úgy érzed, szükséged van rá, kérhetsz fájdalomcsillapítót a kórházban, de egy melegítőpárna vagy melegvizes palack is megteszi. Az akupunktúra szintén beválhat a fájdalmak csillapítására.

Gyermekágyi folyás (lochia)
A méhfalon lévő sebből (ahol a méhlepény helyezkedett el) ún. lochia, azaz gyermekágyi folyás szivárog három-négy héten keresztül. Az első napon és a szülést követő első héten a lochia vérrel keveredhet, később azonban már csak barnás váladék távozik. A váladék mennyisége növekedhet erőlködés hatására, ezért ügyelj rá, hogy ebben az időszakban ne emelj nehezet. Most ráadásul a fertőzésekre is fogékonyabb a szervezeted, ezért fürdés helyett inkább zuhanyozz és mostanában ne menj úszni sem.

Varratok
Ha vannak varrataid is, akkor teljesen természetes, hogy néhány napig fájni fog az alhasad. A Kegel- vagy intimtorna-gyakorlatok csökkentik a duzzanatot és élénkítik a vérkeringést, ezáltal pedig könnyebben megszabadulhatsz az esetleges aranyértől – szóval tornázz szorgalmasan. A fájdalmat és a diszkomfortérzést mérsékelheted jegeléssel, ülni pedig mindig puha párnán ülj.

Folyóügyek
Szülés után sokszor egyenesen lehetetlennek tűnik, hogy kimenj a WC-re – különösen eleinte. Ilyenkor úgy érezheted, hogy minden kifolyik magától a testedből. Ez ellen speciális egészségügyi betéttel védekezhetsz. A diszkomfortérzést mérsékelheti továbbá, ha vizet csorgatsz a nemi szerveidre.

Szülés után az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb újra rendesen tudj WC-re menni. Jó, ha van, aki vigyáz kicsit a babára, mert ez időt vesz igénybe és jobb, ha nem stresszelsz a WC-n ülve.

Időnként úgy érezheted, hogy a tested már sohasem lesz a régi, de ilyenkor emlékeztesd magad, hogy ehhez bizony idő kell. Némi sport és sok-sok intimtorna-gyakorlat után viszont újjá fogsz születni, meglátod!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.