givingbirth_2_image

A szülésznő szerepe

Biztosra veszed, hogy itt az idő? Akkor nyalábold fel a csomagjaidat és irány a szülészet! Az alábbiakban arról olvashatsz, mi minden vár rád a nagy napon.

Minden kórháznak megvan a maga jól bevált rutinja, ahogy a környezet is adott. Többé-kevésbé azonban mindenütt ugyanarra számíthatsz.

A szülőszoba ajtajában találkozni fogsz életed egyik legfontosabb személyével: a szülésznőddel…

Végre a szülőszobában!

A szülésznő először megméri a vérnyomásodat és megnézi a pulzusodat. Ezután kitapintja a kisbaba elhelyezkedését, meghallgatja a szívhangját és ellenőrzi, milyen mértékben tágulsz. Beszélgetni fogtok továbbá a méhösszehúzódásokról, amint elkezdődtek, illetve megkérdez majd a fájdalomcsillapítással kapcsolatos kívánságaidról is.
Ha mindezeken túlvagytok, jöhet a CTG, amely a baba szívverését, illetve az összehúzódások gyakoriságát vizsgálja. A szülésznő ilyenkor ellenőrzi a kicsi aktuális egészségügyi állapotát is, illetve szemügyre veszi, hogyan reagál a baba az összehúzódásokra – röviden: hogy pontosan mit művel a pocakodban és hogyan halad kifelé. A szülésznő ilyenkor nézi át a szülési tervedet, illetve a magzatról készült korábbi felvételeket is – amennyiben nálad vannak.

A szülés első fázisa

Eljött az átöltözés ideje! Indíthatsz egy jóízű tusolással vagy fürdővel, hogy sikerüljön ellazulnod és csillapítsd a fájdalmat.

Ebben a kezdeti szakaszban a szülésznő nem lesz jelen állandóan, de természetesen rendszeres időközönként ellenőrzi a kisbabát. Ehhez fetoszkópot, illetve Doppler- és CTG készüléket használ. Figyeli azt is, hogy a vajúdás rendben zajlik-e. Megnézi például, hogy milyen mértékű a tágulás. Továbbá segít abban, hogy a megfelelő fájdalomcsillapítási módszert válaszd, amennyiben szükségét érzed.

Tanács és támogatás

A szülésznő jó esetben multifunkcionális személy: egyszerre ad szakértő tanácsot, nyújt biztos támaszt, és segít, ha elbizonytalanodtál. Ne habozz hát elmondani neki, ha kétségeid vannak bármivel kapcsolatban! Mindkettőtök számára jó, ha tisztán láttok. Fontos értesülnie a benned zajló testi-lelki változásokról, hogy segíteni tudjon neked és a gyermekednek.
A vajúdás elején a szülésznő sokat jön-megy körülötted. Ne feledd: azért van ott, hogy támogatása és útmutatásai révén biztonságban érezhesd magad. Ezért ha netán nincs jelen, amikor épp szükséged lenne rá, csengess érte bátran! A tolófájások idején viszont, illetve a szülés kulcsfontosságú stádiumaiban, amikor a legaktívabbnak kell lenned, folyamatosan melletted lesz.

Szülés után

Szülés után az újdonsült anyukához rendszerint ismét ellátogat a szülésznő, hogy a nagy esemény tapasztalatairól beszélgessen vele. Ez a vizit rendkívül fontos része a szülésnek – és rendszerint igen kellemes is. Bátran kérdezz meg mindent, amire csak kíváncsi vagy és beszéld ki magadból az esetleges elégedetlenséget is! A találkozó konklúziói különösen akkor segíthetnek majd sokat, amikor a következő szülésedre készülsz. Persze erről még igazán korai gondolkodni – egyelőre más fontos feladatok várnak rád!

Oszd meg a cikket