close

A szülés három fázisa

Három szülési szakaszt kell végigcsinálnod, mielőtt világra jön gyermeked: a méhnyak tágulását, a nyomást és magát a szülést, végül pedig a méhlepény megszülését.

A szülés első szakasza: a méhnyak tágulása

Eleinte az összehúzódások nem gyakoriak: nagyjából félóránként érkeznek és körülbelül egy percig tartanak. Majd fokozatosan elkezdenek erősödni és mind gyakrabban jelentkeznek.

A leghasznosabb dolog, amit a korai összehúzódások idején tehetsz, hogy elengeded a feszültséget és megpróbálsz lazítani. Ebben a fázisban nagyon fontos, hogy a fájdalomcsillapítás egyben relaxáló hatású is legyen – ilyen például egy kellemes meleg fürdő vagy tusolás, egy masszázs vagy az akupunktúra. Később jöhet a nitrogén-oxid, a pethidine vagy akár az epidurális érzéstelenítés.

A kezdő szakasz legintenzívebb fázisában az összehúzódások kétpercenként tapasztalhatóak és 1,5 percen át tartanak. Az első gyermeküket szülő nők esetében rendszerint 9-15 óra alatt zajlik le ez a periódus. A legtöbb időt a tágulás első 5 cm-e veszi igénybe.

A szülés második szakasza: nyomás és szülés

Amikor a méhnyak már 10 cm-esre tágult, kezdetét veszi a következő fázis, amelyben szintén összehúzódásokat fogsz tapasztalni, de nyomnod is kell majd.

Az első fázis során a kisbaba a szülőcsatornába érkezett. Amikor a gyermek feje eléri a medencefeneket és megpihen a végbélnél, érezni fogod, hogy nyomni akarsz. Olyan érzés, mintha egy nagyot kellene kakilnod.

Te a nyomással segítesz rá, a baba pedig a fejével teszi ugyanezt. Ahogyan ugyanis a medencefeneket nyomja a kicsi, összehúzódásokat gerjeszt. A szülés második szakaszának hosszát sok minden befolyásolja, például hogy mennyire fáradt vagy kipihent a kismama.

Ez a fázis magával a csodával végződik – gyermeked megszületik! Abban a pillanatban, hogy a baba világra jött, azonnal megszűnnek a fájdalmaid. A legtöbb anyukán egyszerre lesz úrrá a megkönnyebbülés és az elragadtatás. Ezután kezdetét veszi a szülés harmadik, utolsó szakasza.

A szülés harmadik szakasza: a méhlepény megszülése

A méhlepény leválik a méh faláról és körülbelül 10 perc múlva a méh ismét elkezd összehúzódni (ezt azonban már nem lehet összehasonlítani a szülés alatt tapasztaltakkal), a kismamának pedig ki kell nyomnia a méhlepényt és a kisbabát körülvevő hártyát.

Szülésznőd ellenőrzi a megszült méhlepényt és meggyőződik róla, hogy ép-e, ami nagyon fontos. Kockázatos ugyanis, ha egy része a méhben marad, mert fertőzést és vérzést okozhat.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...