giving_brith_four_phases_image

A szülés szakaszai: a vajúdástól a megfigyelésig

A szülés előtti napokban a legtöbb kismama fejében ugyanazok a kérdések kavarognak:

  • Honnan fogom tudni, hogy beindult a szülés?
  • Végig fájdalmas lesz?
  • Mi történik a baba kibújása után?

Ismerősen hangzanak, igaz? A szülés különböző szakaszaiban más-más munkát végez a tested, ami három, jól elkülöníthető fázisra bontható. Legfrissebb cikkünkben a természetes szülés ciklusait ismerheted meg, a vajúdástól egészen a megfigyelési fázisig.

Első fázis: a vajúdás és a méhnyak tágulásának szakasza

A szülés beindulására (a szülés első szakaszára) a méh izomtevékenysége hívja majd fel a figyelmed, azaz amikor a méhnyak tágulni kezd és beindul a vajúdás. A fájások eleinte gyengék lesznek, szabálytalan időközönként jelentkeznek – ezt nevezik a vajúdás latens szakaszának. Ennek a periódusnak a hossza attól függ, hogy leendő anyaként hányadik gyermeked hozod a világra. Az első baba születésénél ez a rész akár egy napon keresztül is elhúzódhat, viszont, ha már szültél, megtörténhet, hogy csak pár óráig tart vagy teljesen kimarad.

Amikor a fájások sűrűbbé, gyakoribbá és fájdalmasabbá válnak, akkor elérkeztél a vajúdás aktív fázisába. A méhszáj tágulása fokozatosan felgyorsul, mígnem teljesen kitágul, “eltűnik”. Ez a folyamat egy embert próbáló időszak, hiszen ahogyan telik az idő, úgy fokozódik a fájdalom is. Ne aggódj, szükség esetén a kórházban biztosítanak számodra nitrogén-oxidot, pethidine-t vagy akár epidurális fájdalomcsillapítást.

Így nyugtasd meg magad a vajúdás első szakaszában!

A leghasznosabb dolog, amit a korai összehúzódások idején tehetsz, hogy elengeded a feszültséget és megpróbálsz lazítani. Ebben a fázisban nagyon fontos, hogy a fájdalomcsillapítás egyben relaxáló hatású is legyen – ilyen lehet például egy kellemes meleg fürdő vagy tusolás, egy masszázs vagy az akupunktúra.

A kórházba indulás ideje

Mindenképp induljatok el a kórházba, hogyha a méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban jelentkeznek, erősebb fájdalommal járnak, és a teljes has területére kiterjednek! A szülés előtti jelek között szerepel még a vajúdás és a méhszáj tágulása alatt történő vérzés is, ami után az első gondolat szintén az indulás kell, hogy legyen!

Az odavezető úton (hogyha addig nem tettétek) pároddal feltétlenül beszéljétek meg, hogy hogyan szeretnétek átélni életetek legmeghatározóbb pillanatait! Az apás szülés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez azonban még nem jelenti azt, hogy számodra és/vagy a kedvesed számára is megfelelő komfortérzetet biztosít.

Második fázis: a kitolási szakasz

Amikor a tágulási szakasz a végéhez közeledik, a méhnyak már körülbelül 10 cm széles. Ezután nem sokkal az “eltűnt méhszáj” jelzi, hogy kezdetét vette a következő fázis, a kitolási szakasz. A méhösszehúzódások eközben tovább erősödnek, de a meglévő fájdalom mellett egy újabb nyomó érzést is megtapasztalsz, amit a baba feje okoz. Könnyen meg tudod majd különböztetni a korábban érzett fájdalmaktól, mert a székelési ingerhez hasonló, erőteljes végbélnyomást fogsz érezni, ami a folyamat közben összehúzódásokat gerjeszt, és amire a tested nyomással reagál.

A kitolási szakasz hosszát az anya állapota – azaz a Te állapotod – befolyásolja, aszerint, hogy mennyire vagy fáradt vagy kipihent. Egy biztos, ez a ciklus magával a csodával végződik, megszületik a gyermeked! A baba világra érkezésével hidd el, hogy szinte azonnal megnyugszol, és a fájdalmaid is megszűnnek. A legtöbb anyukán ilyenkor egyszerre lesz úrrá a megkönnyebbülés és az elragadtatás, biztosak vagyunk benne, hogy ez nálad sem lesz másképp!

Harmadik fázis: a méhlepény megszülése és a megfigyelési szakasz

Nem sokkal a pici megszületése után a méhlepény leválik a méh faláról, és olyan érzést kelt, mintha újabb fájás közeledne. Ha ezt tapasztalod, akkor elérkeztél a lepényi szakaszba, amikor egy “préselő nyomással” meg kell szülnöd a méhlepényt és a magzatburkot. (Ne aggódj, erre ügyelni fog a szülésznő, és szólni fog, hogy mikor jött el az ideje.) Az ezzel járó görcsöktől már nem kell tartanod, ugyanis fájdalomérzetük jóval alacsonyabb lesz ahhoz képest, mint amit az aktív vajúdás és a szülés alatt megtapasztaltál.

Ezt követően a szülésznő leellenőrzi a megszült méhlepényt és meggyőződik róla, hogy ép-e. Ez egy nagyon fontos lépés, ugyanis ha egy része a méhben marad, komoly kockázatokkal járhat: fertőzést és vérzést is okozhat.

Amit még érdemes tudnod, hogy a szülés után és a lepényi szakasszal párhuzamosan, kezdetét veszi a megfigyelési periódus. A szakemberek ez idő alatt Téged és a kisbabád is monitorozzák. Mivel bármikor felléphetnek nem várt szövődmények, amik azonnali és sürgős beavatkozást igényelnek, ez a fázis kiemelt jelentőséggel bír. Egy komplikációk nélküli szülés esetén a megfigyelés körülbelül két óra, de ekkor már a legközelebbi családtagok ott lehetnek melletted, hogyha úgy nagyobb biztonságban érzed magad.

A jósló fájás és a vajúdás megkülönböztetése

A félreértések elkerülése érdekében, összegzésként fontos megkülönböztetni a vajúdás korai szakaszát a jósló fájások időszakától. Miért? A válasz egyszerű: a kettő folyamat nagyon hasonlít egymásra, mégsem ugyanarról van szó.

A jósló fájások (amik valójában nem járnak különösebb fájdalommal és rendszertelenek) a szülés előtt több héttel jelentkeznek és véletlenszerűen abba is maradnak. Ez nem jelent mást, minthogy nem tartoznak a szülés szakaszaihoz. Ezzel ellentétben a vajúdás már valóban azt jelzi, hogy legjobb esetben pár órán belül, legfeljebb pedig egy nap múlva a kezedben tarthatod a gyermeked.

Tartsd észben tehát, hogy a szülés előjelei között a legárulkodóbbak a vajúdás aktív szakaszában jelentkező rendszeres fájások, illetve a magzatvíz elfolyása. Ha viszont ezek ellenére sem vagy biztos abban, hogy a tested mit üzen számodra – vagy nem tudod meghatározni, hogy mekkora mértékű fájdalmat élsz át –, a legjobb, hogyha azonnal felkeresed a szülészorvosod!

Oszd meg a cikket