doulabild2_desktop

A dúla szerepe a szülés során

Amíg a gyermeked a pocakodban van, az első szülői feladatod, hogy mindenről kellő mértékben tájékozódj. Fontos, hogy megismerd a szülés fázisait, a lehetséges fájdalomcsillapítási módszereket, és hogy mindemellett olyan döntéseket is előre meghozz, amire a 9 hónap leteltével már nem biztos, hogy lesz időd és energiád.

Természetesen az elkövetkezendő időszakra nem fogsz tudni teljes mértékben felkészülni, mert az élet nem ennyire egyszerű és kiszámítható. Ennek ellenére mégis arra buzdítunk, hogy amiről csak tudsz, szerezz ismeretet, hogy a szülés alatt és után is azt tudd mondani, hogy ez életed egyik legpozitívabb élménye volt.

Ha szükséges, ennek biztosításához keress olyan támaszt nyújtó embereket, akik mindvégig melletted maradnak, és a legnehezebb pillanatokban is segítenek! Tudtad például, hogy a dúla épp ezt a szerepet tölti be? Cikkünkből megismerheted a foglalkozás hátterét és jelentőségét.

A dúla jelentése: nem szülésznő és nem is bába

Mióta világ a világ, a szülést mindig tapasztaltabb nők segítették, és ez a kultúrák többségében nem is változott. A dúla egy görög eredetű szó, ami tükörfordításban „ápolást nyújtó nőt” jelent. Így talán már nem nehéz kitalálni, hogy a dúla jelentése egyaránt önmagába foglalja a szüléskísérő, a támasz, a bizalom és a biztonság fogalmát is.

A XXI. századi dúlák azok a személyek, akik a szülés során nemcsak a kismama, de az egész család támaszául is szolgálnak. Szerepkörük a várandósság időszakára is kiterjed, a leendő anyukát már a baba világra jötte előtt istápolják, tanácsokkal látják el – a légzéstechnikák elméleti és gyakorlati tudásától kezdve, egészen a szülési pozíció megválasztásáig, mindent megosztanak a “védenceikkel”. Fontos tudni, hogy a dúlák kizárólag akkor állnak a kismama szolgálatába, ha arra felkérik őket, viszont, ha ez megtörténik, akkor a 9 hónap és a szülés minden viszontagsága között is támaszt nyújtanak: a gyermekágyas időszakban, a vajúdás alatt masszázst adnak, igény esetén pedig abban is segítenek, hogy az apuka is a folyamat aktív résztvevőjévé váljon.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a dúla se nem bába, se nem szülésznő. Nem kórházi személyzet és nincs is semmilyen orvosi felelőssége, egészségügyi törvény nem köti. Ennek ellenére az ő hivatásának is hasonló szerepe van, célja, hogy segítségével az édesanya meg tudja őrizni a lelki békéjét, ezzel világra segítve egy új életet.

Kinek érdemes dúla segítségét kérni?

Általában azok az állapotos anyukák kérik dúla segítségét, akik az első gyermeküket várják, de az sem ritka, hogyha valaki többszöri szülés után is segítséget hív a személyében. Kiváló választás akkor is, hogyha a kismama egyedülálló, mert olyankor mondhatni önállóan kell megbirkózni a várandóssággal és a szüléssel. Ebből már jól látszik, hogy gyakorlatilag minden olyan leendő édesanyának jó döntés lehet egy dúla alkalmazása, akinek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy állapotosan ne uralkodjon el rajta a pánik, ne legyen úrrá rajta a félelem.

Hogyan érdemes dúlát választani?

Hogyha leendő anyukaként úgy érzed, gyakran elbizonytalanodsz, párod pedig nem tud mindig melletted lenni, jó, hogyha minél előbb kapcsolatba lépsz egy számodra szimpatikus dúlával! Hidd el, könnyebben fogsz találni, mint gondolnád! Elég, hogyha az internet keresőmotorjaiba beírod a ‘dúla’ szót, illetve a település nevét, ahol élsz, és meglásd, azonnal a weblapok és a közösségimédia-platformok rengetegében találod magad!

Ezután nincs is más dolgod, mint összeírni a legrokonszenvesebb delikvensek listáját, majd mindegyikőjükkel megbeszélni egy laza, kötetlen, közösen eltöltött délutánt! Igen, ez nagyon randigyanúsan hangzik, de nem véletlenül: itt ugyanolyan fontos, hogy meglegyen a kémia, hiszen sorsdöntő pillanatok mellé keresed a segítséget.

Azon egy percig se aggódj, hogy majd nem tudod eldönteni, ki a számodra megfelelő személy. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy azonnal érezni fogod, hogy melyik dúla lesz a tökéletes “plusz egy főd” a kisbabád érkezésekor. Nyugtasson a tudat, hogy azokkal, akikkel kapcsolódunk minden nagyon egyszerű, és semmilyen erőlködésre nincs szükség – nincsen kínos csend, az ember úgy érzi, mintha magát hallgatná, amikor a másik beszél. Ha bárkinél ezt érzed, jó nyomon jársz!

Mit kell tudni az anyagiakról?

Mostanra már biztosan megfogalmazódott benned a kérdés: mi a helyzet a dúla áraival, milyen anyagi kiadást jelent egy ilyen típusú segítségkérés? A rossz hírünk, hogy pontosat mondani nem igazán lehet, hiszen egyik-másik szakember teljesen eltérő módon és áron dolgozik, arról nem beszélve, hogy az összegek sokszor személyre szabottak (azaz közrejátszik bennük az egyedi igény, a lakóhely és a dúla tapasztalata is). A jó hír viszont, hogy hazai felmérések szerint vannak, akik teljesen önkéntes alapon vállalják ezt a szerepkört.

A dúlával szülés biztonságos és bizalmas légkört teremt

A pozitív szülésélményhez számos dolog hozzájárulhat, de a legfontosabb ilyenkor is csak az, hogy anyukaként biztonságban érezd magad. Mivel a szülésznő nem képes végig melletted maradni – és a párodnak is szüksége lesz közben néhány szabad percre –, egy dúla segítségével fogod tudni megteremteni azt a stabil légkört, amiben nem fog el a rettegés, és amiben mindig lesz számodra egy segítő jobb.

Napjainkban már több vizsgálattal is alátámasztották annak a tényét, hogy azok a szülések, amik alatt a kismamát a kórházi alkalmazottokon túl mások is támogatták:

  • sokkal rövidebb ideig tartottak,
  • javarészt hüvelyi, természetes úton történtek,
  • és minimális érzéstelenítés mellett zajlottak.

Ezeknek összessége szépen kirajzolja, hogy mekkora előnnyel indulnak azok a várandósok, akik időt szentelnek egy megbízható dúla kiválasztására. Ezt persze nem kell úgy érteni, hogy az apuka szerepe innentől kezdve csökken, mi több, épp, hogy felerősödik – de mégis hogyan?

A dúla jelenléte segíti az apás szülést

Túl sok segítség nem létezik, túl kevés sajnos igen. Ezen a gondolatszálon elindulva nem okozunk túl nagy meglepetést, hogyha azt mondjuk, a dúla és az édesapa jelenléte csak fokozza az anyuka biztonságérzetét.

A kismamát a párja ismeri a legjobban, és ezt a dúla semmilyen módon nem tudja helyettesíteni. Pont ezért működik tökéletesen a dúla és az apa közti kooperáció, hiszen amíg az apuka akár csak egy nézésből vagy grimaszból is pontosan jól tudja, hogy szerelmének mire van szüksége, addig a dúla mindenben jártas, ami a szülést illeti – legyen szó a szülési szakaszokról, a fájdalomcsillapító módszerekről, a megfelelő légzéstechnikákról stb. Ennek köszönhetően a két fél nagyszerűen együtt tud működni a baba érkezése előtt, alatt és után is.

A szülés megfelelő körülményeinek megteremtése

Ahány édesanya, annyiféle szülésélmény, és sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az rendre pozitív. Ahhoz, hogy a kisbabád érkezésekor mindvégig biztonságban érezd magad – egészen a kellemetlen pillanatokban is –, neked is tenned kell.

Ne gondolj nagy dolgokra, egyszerűen csak vállald, hogyha plusz segítségedre van szükséged (például egy dúla személyében), és merd megfogalmazni a kéréseidet és az igényeidet! Az összegyűjtött kívánságaidat tolmácsold időben a párod, és az általad kiválasztott szakemberek felé, hiszen így mindig mindenki tudni fogja, hogy mikor és mit szeretnél. Garantáljuk, hogy ezekkel az apró, de annál fontosabb lépésekkel meg fogod tudni teremteni azt a bensőséges hangulatot, amiben az összes körülmény között jól érzed majd magad. A legjobb pedig, hogy ezt nem csak Te, de a benned növekvő élet is érzékelni fogja.

Oszd meg a cikket