pain_relief_image

Fájdalomcsillapítás a szülés alatt

Nem könnyű megmondani a szülés megindulása előtt, hogy számodra vajon melyik fájdalomcsillapítási módszer lesz megfelelő, hiszen egyelőre nem tudni, milyen típusú fájdalommal kell majd megbirkóznod. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy előzetesen tájékozódsz a fájdalomcsillapítás különféle formáiról, így tisztában leszel a lehetőségeiddel, amikor eljön az idő.

Az alábbiakban a leggyakoribb fájdalomcsillapítási módszerek rövid leírását találod. Ha a többi előnyre és hátrányra is kíváncsi vagy, beszélj a dologról védőnőddel.

Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül

• Masszázs: különösen a hát alsó szakaszán lehet áldásos hatása a vajúdás alatt. A masszázsban azonban az is remek, hogy végre a párod is hasznossá teheti magát. A módszer ellazít és a szülés teljes időtartama alatt bevethető módszer.
• TENS (transzkután elektromos idegstimuláció): ez a szerkezet enyhe bizsergő érzést kelt, amely stimulálja a hát idegeit négy elektródán keresztül, enyhítve az összehúzódások intenzitását.
• Meleg: egy meleg borogatás nagyon nyugtató hatású lehet a tágulás első fázisaiban.
• Meleg víz: szinte súlytalanul lebegni a meleg vízben ellazítja a testedet és egyúttal enyhíti a fájdalmat.
• Aromaterápia és Bach-virágterápia: a Bach virágeszenciák, mint például az Elsősegény cseppek vízben feloldva és elfogyasztva segíthetnek rajtad. Használhatsz nyugtató aromaterápiás olajokat is (például levendulát) aromamécsesben párologtatva vagy egy kendőre cseppentve és belélegezve.
• Akupunktúra és akupresszúra: egy közelmúltbéli tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúrát használó nők ritkábban igénylik az epidurális érzéstelenítést és nyugodtabbak. Az akupunktúra mellett szól továbbá, hogy nincsenek mellékhatásai és nem gyakorol közvetlen hatást a babára sem.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

• Nitrogén-oxid: a kismama által irányított fájdalomcsillapítási módszer lényege, hogy minden összehúzódás kezdetén nitrogén-oxidot kell belélegezni egy kis fúvókán keresztül. A gáz nem hat a babára, fájdalomcsillapító hatása pedig azonnal érzékelhető, amint a szervezetbe jut.

• Pethidine: ha lassú hatást szeretnének elérni, akkor ezt a hatóanyagot egy fenékbe adott injekcióval juttatják a szervezetbe, ha pedig gyors fájdalomcsillapításra van szükség, akkor vénába adják. A szer tompítja az összehúzódás fájdalmait és segít a szülő nőnek az ellazulásban. Mivel bejut a méhlepénybe is, az orvosok rendszerint nem adják be a szülés kritikus szakaszaiban, mert elálmosítja a babát és megnehezíti számára az egészséges légzési minta kialakítását.

• Epidurális érzéstelenítés: ezt a fájdalomcsillapító injekciót a hát alsó szakaszába adják be és rendszerint azok a nők kapják, akiknek hosszú, kimerítő szülésben van részük, amely ráadásul akadozva halad. Az epidurális érzéstelenítés teljesen megszünteti a fájdalmat, így nem fogsz érezni egyetlen összehúzódást sem. 20 percbe telik a beadása és körülbelül újabb 5-20 perc alatt kezd hatni – általában néhány óráig. Ez a fájdalomcsillapítási módszer nem hat a méhlepényre, ezért nincs közvetlen hatása a babára sem.

Oszd meg a cikket