cesarean1_image

Hogy zajlik a császármetszés?

Mindegy, hogy a császármetszés előrelátható vagy váratlan orvosi döntés következménye: a menete teljesen ugyanaz. Az eredmény egy 15 centi hosszú vágás a bikinivonaladban – és egy elbűvölő kisbaba a karodban.

A császármetszés operáció, amelyet műtőben végeznek. Lássuk, mi minden történik a műtét során:

Felkészülés

A műtét éhgyomorra történik, ahogyan az összes többi is. Először egy katétert vezetnek a húgyhólyagodba. Ezután infúzióra kötnek és leborotválják a bikinivonaladat. Kapsz egy gyógyharisnyát is, nehogy visszeres legyen a lábad. A harisnyát a műtét után még 24 óráig viselned kell.

Az altatás

A műtét érzéstelenítést igényel, amelyet egy aneszteziológus fog elvégezni. A császármetszések többségénél – még akkor is, ha sürgős esetről van szó – helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Epidurális vagy gerincérzéstelenítés jöhet szóba, azaz a mellkasodtól a combodig lesz érzéketlen a tested. Mindez azt jelenti, hogy az operáció alatt mindvégig magadnál leszel.

Amint az érzéstelenítő elkezd hatni, a sebész nekilát a műtétnek. A császármetszésnek köszönhetően kisbabád perceken belül a világra jön.

A szülés

A babát tulajdonképpen kiemelik a méhből. A legtöbb műtétnél egy szülésznő és egy gyermekorvos is az orvoscsoport tagja – hátha a baba extra figyelmet igényel. Miután a gyerekorvos megvizsgálta az újszülöttet, máris a kezedbe adja. Ha éppen nem vagy ébren, az apuka üdvözli a kis jövevényt.

Megszületett!

Miközben te köszöntöd gyermekedet az emberek között, a sebészek összevarrják a sebedet.

A műtét után

A katétert a nap folyamán kiveszik, neked pedig el kell látogatnod a mosdóba. A vágás helye a műtét utáni pár napban még fájni fog, úgyhogy kérj fájdalomcsillapítót.

Frissen császározott kismamáknál nagyon fontos felállni az ágyból és mozogni, amint lehet – a mozgás ugyanis enyhítheti a fájdalmat. Persze nyilván nem ajánlatos túl intenzív testgyakorlást végeznie egy frissen műtött embernek.

Amikor már kicsit felépültél – azaz kb. három-négy nap múlva –, kiengednek a kórházból és hazatérhetsz gyermekeddel együtt.

Oszd meg a cikket