03_hudvard_151_desktop

Otthon a császármetszés után

Végre hazaérkeztél kezedben várva várt gyermekeddel – és néhány öltéssel a hasadon. A sebed természetesen fájdogál, ezért is fontos, hogy gondosan kezeld. Összegyűjtöttünk neked pár tudnivalót, hogy könnyebb legyen otthon megbirkóznod a császármetszés utóhatásaival.

A császármetszés komoly operáció. A fájó sebekkel nem könnyű megküzdeni az életedet gyökeresen megváltoztató esemény, az édesanyává válás és a hormonok okozta hangulatváltozások közepette. Ám a kiságyban szuszogó gyerkőc miatt pláne minden okod megvan arra, hogy sikerrel vedd az akadályt és figyelj magadra.

Ne emelj!
Ügyelj arra, hogy semmit ne emelj meg, ami nehezebb, mint a gyermeked. A műtét utáni négy hétben felejtsd el a tornázást, pláne a felüléseket. Egy könnyű séta vagy egy kis járkálás viszont enyhíti a fájdalmadat és élénkíti a vérkeringésedet, továbbá segít a hasi duzzanat csökkentésében.

Ápold a sebedet!
A császármetszés helye gyógyulás közben viszketni szokott, az öltések helye pedig szép lassan felszívódik a bőrödbe. Fontos, hogy a sebet tisztán és szárazon tartsd. Tippjeink a következők:

• Öblítsd le finoman a sebedet zuhanyozás közben.
• Miután a var leesett, használj testápolót tisztálkodás után és masszírozd a heget finom, körkörös mozdulatokkal – ezzel segíted a sebhely gyógyulását. A masszírozással azonban várj három hetet az operáció után.
• Óvd a heget a közvetlen napfénytől az első hat hónapban. Később fokozatosan elkezdheted ismét a naphoz szoktatni a bőrödet. Ha a heg bepirosodik, használj magas faktorszámú fényvédőt és sebtapaszt. Figyeld magadat: tapasztald ki, mi a számodra megfelelő módszer.

Testmozgás császározás után
A szülés után kb. 4-6 hétig még ne kezdj komolyabb tornázásba. Ha a sebeid testmozgás közben fájnak vagy irritálódnak, az alighanem annak a jele, hogy túlerőltetted magadat. Ilyenkor kicsit vegyél vissza a tempóból.

Intimtorna
Annak ellenére, hogy nem hüvelyi úton szültél, medencetáji izmaid meggyengültek a babavárás idején, ezért ajánlott rendszeresen intimtorna-gyakorlatokkal karban tartani magadat.

Oszd meg a cikket