15_Handduk_0048_Desktop

Babaápolás

Nem vagy biztos benne, hogy szakszerűen fürdeted és öltözteted a kisbabádat? Összeállítottunk neked egy „használati utasítást”, amely segítségedre lesz a pici körmök, a köldök és a pelyhes fejecske helyes ápolásában.

Még sosem fürdetted a kisbabádat? Láss hozzá bátran!

• Kezdd a szemével. A szemek tisztítását belülről kifelé végezd, egy fürdővízbe mártott és jól kicsavart, puha mosdókesztyű vagy vattakorong segítségével.
• Ezután mosd meg a kicsi arcát. Ne feledkezz meg a fülek mögötti területről és a nyakról sem! Mosd meg a baba karjait is elöl és hátul, majd a mellkasa és a háta következzen. Ezután gondosan töröld szárazra a kis testet, különös tekintettel a hajlatokra.
• Ha a baba bőrét száraznak érzed, cseppents egy kevés olajat a kiskádba. Figyelem: az olajos fürdővel ajánlatos megvárni, hogy a köldökcsonk leessen!
• Bizonyosodj meg róla, hogy teljesen szárazra törölted a baba köldökét. A köldök tisztításához pamut fültisztító pálcikát használj.
• Utoljára hagyd a gyermek nemi szerveinek tisztítását. Fontos, hogy a tisztítás elölről hátrafelé irányuló mozdulatokkal történjen. Különösen kislányoknál ajánlatos óvatosnak lenni, nehogy véletlenül széklet kerüljön a szeméremajkak közé.
• Ügyelj rá, hogy meg ne fázzon a kicsi: a csupasz testfelületeket betakargathatod pamuttörölközővel.

Pelenkázás

Ha a köldökzsinór csonkja még nem esett le, ügyelj arra, hogy a pelenka ne érjen ehhez az érzékeny területhez. A kisfiúk péniszét lefelé kell fordítani, nehogy vizelet érje a köldököt.

A baba öltöztetése

Akár kisingbe, akár rugdalózóba öltözteted a gyereket, mindenképpen ellenőrizd, nehogy kényelmetlenül szűk legyen a ruha. Arra is érdemes figyelned, hogy jól illeszkedjen a pelenka, ne tépődjön fel, illetve, hogy a szabad mozgás érdekében kellően bő legyen a ruha ujjrésze.

Fültisztítás

Csakis a fülkagyló külső részét tisztítsd – azt is csak ott és akkor, ahol és amikor valóban szükséges. A fültisztítás ennek megfelelően történhet hetente többször, de előfordul, hogy elegendő heti egy alkalommal is.

Körömvágás

Ha a körmök túl hosszúra nőttek, óvatosan dörzsölgesd meg őket az ujjaddal, nehogy belenőjenek a bőrbe. Amikor a körmök már túl kemények a dörzsöléshez (kb. 1 hónap), elkezdheted egyenesre vágni őket kifejezetten csecsemők részére gyártott bébiollóval.

A haj

Fésüld meg óvatosan a baba fejét puha bébifésűvel – először a haj növekedési irányával ellentétesen, majd azzal egyirányban. Ezzel megelőzhető a dermatitisz, azaz a fejbőr hámlása.

Oszd meg a cikket