gyerek-kiutes

Gyerekkiütés kisokos

Könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy szülői tevékenységünk nagy részét a gyereken megjelenő piros foltok és viszkető kiütések azonosításával töltjük. A kiütések szinte bárhol jelentkezhetnek a testen, amik külsejüktől és jellegüktől függően más és más problémára világíthatnak rá. Most adunk egy kis segítséget a különböző elváltozások és a kiváltó okok felismeréséhez, összegyűjtöttük, hogy mi az oka a piros pöttyöknek, piros foltoknak a bőrön képekkel.

Miért gyakoriak a gyerekeken a kiütések?

A kicsik bőre fele olyan vékony, mint a felnőtteké, ezért érzékenyebb. Az első években gyakran jelennek meg rajta kiütések, amiknek számos kiváltó oka lehet. A hormonoktól és ekcémától kezdve, a hőségen és a gombás fertőzésen át, az ennivalóval bezárólag, szinte bármi okozhat bőrelváltozást, így például néhány vírusos betegség esetén, a gyerekeknél láz után találkozhatunk a kiütések különböző típusaival. Mivel a babák bőre nagyon érzékeny, a gyermekorvosi vizsgálatok során mindig gondosan ellenőrzik az elváltozásokat, amikre a megoldás egyes esetekben speciális krém lesz.

Gyerek kiütések fajtái A-tól Z-ig 

1) Milia és hormonális kiütés újszülötteknél

Már az újszülöttek bőrén is jelentkezhetnek különböző kiütések és pöttyök. Többségük teljesen ártalmatlan, nem fertőző, és semmilyen kezelést nem igényel. Ezek közül a leggyakoribbak:

●       A hormonkiütés – avagy az erythema toxicum –, a baba bőrének reakciója a pocakon kívüli világra. A gyermek bőrén a kiütések ilyenkor pattanásszerűek, tetejük kicsit sárgás. Az elváltozások száma igencsak változó, mert amíg az egyik kicsi pár pöttyel megússza, másoknak az egész testét beborítják a kellemetlen tünetek. Amikor a baba hozzászokott az új környezetéhez, a hormonkiütések idővel maguktól eltűnnek.

●       A milia gombostűnyi nagyságú, faggyút tartalmazó piros kiütés, ami a gyerek arcán vagy orrán jelentkezik. Jó hír, hogy általában 1-2 hónapon belül, és többnyire magától elmúlik.


2) Melegkiütés

Amikor a baba még nehezen tudja szabályozni a testhőmérsékletét, akkor a párás meleg miatt a testén, megjelenhetnek az úgynevezett melegkiütések. A bőrön található, piros köralakú foltok elsősorban a mellkason, a popsin, a lábon, a torokban és a hónaljban figyelhetők meg. A hirtelen kialakuló kiütések általában ugyanolyan gyorsan tűnnek el, mint ahogy megjelentek, és szerencsére teljesen ártalmatlanok. A kipirosodott és irritált babapopsi esetében is gyakori, hogy a túl nagy meleg és a páratartalom a ludas.


3) Gombás kiütés gyermekeknél

Egy gombás fertőzéstől a baba popsija fáj, élénkvörössé válik, de a gyerek fenekén ilyenkor kiütések is megjelennek. A bőrredőkben gyakran találkozhatsz fehér lerakódással is. Csecsemőknél legkönnyebben úgy tudod megelőzni a gombás fertőzést, ha gyakran levegőzteted a problémás területet: például a pelenkacsere alkalmával vársz egy kicsit, mielőtt az újat feltennéd. Sokat segít az is, hogyha egy kevés babaolajjal áttörlöd a bőrt, ezzel csökkentve a fertőzés kockázatát. Ha egy igazán makacs gombafertőzéssel állsz szemben, mindenképp keresd fel a gyermekorvost, hogy meg tudja állapítani a számotokra megfelelő kezelési módot.


4) Atópiás dermatitis=ekcéma: piros foltok a bőrön, arcon

 Az atópiás ekcéma száraz, vörös és viszkető foltokkal jár együtt. A kellemetlen tünetek általában a környezetre adott reakcióként ütik fel a fejüket (gyakran már az egy éves kor betöltése előtt), de kialakulhatnak öröklött hajlam miatt is. Néha a hajlatokban jelenik meg, tehát a boka, illetve a térd– és a könyökhajlat környékére koncentrálódik.


5) Csalánkiütés

A csalánkiütés általában nagyon viszket a kicsiknek, mert ilyenkor nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel a szervezetükben. Jellegzetes látványos képe miatt a szülő gyakran vissza tudja idézni mi okozta a kiütéseket. Gyógyszer, étel, pollen, rovarcsípés.

Ha tudjuk az okát, érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a komolyabb allergiás reakció (anafilaxia) előszobája lehet!


6) Impetigo, avagy az ótvar

Az impetigo egy Staphylococcus-baktériumok okozta bőrfertőzés, amit legtöbbször gyerekek kapnak el, legtöbbször a 2-6 éves korosztályt érinti, de előfordulhat felnőttek körében is.

Kezelése antibiotikummal történik, mely lehet krém formában is. Kiterjedt elváltozás esetén hatékonyabb a gyógyszeres kezelés. A terjedés során figyelembe kell venni a tünetekkel érintkező használati tárgyakat (ruha, törülköző, ágynemű, gyerekjátékok).

A probléma jelentkezésekor, először piros foltok jelennek meg az arcon, amik később hólyagos kiütésekké változnak. Száraz vagy sebes bőrön több folt is megjelenhet, amiken végül ragacsos, sárga réteg alakul ki. Mindaddig, amíg a seb váladékozik vagy nedves, a betegség fertőző. Általában nem könnyű megszabadulni tőle, bár a gyakori kézmosás és a foltok alapos törölgetése képes segíteni a tünetek enyhítésében. Az ótvar megfelelő kezeléséhez kérj szakvéleményt a védőnőtől vagy a gyerekorvostól!


7) Tinea

A tineának egy emberek és állatok között egyaránt terjedő gombás fertőzés az okozója. A bőrelváltozások ebben az esetben nagyon viszketnek, és idővel egyre csak növekednek. A kiütések legtöbbször hámló, pirosas, viszkető, kör alakú bőrfoltok a gyerek lábán, lábfején, karján (tehát a végtagjain), illetve a mellkasán és az arcán jelennek meg. Ebből is jól látszik, hogy egyszerre nagyon sok kiütés lehet a gyerek testén, amiktől általában csak gombaellenes készítményekkel lehet megszabadulni. Ha erre a betegségre gyanakszol, azonnal indokolttá válik az orvosi rendelő felkeresése!


Ahány gyerek kiütés, annyi kiváltó ok

Cikkünk a teljesség igénye nélkül osztotta meg veled a gyermekkiütések legtipikusabb eseteit. Természetesen emellett még számos bőrelváltozással találkozhatsz, ezért a gyermekeknél felbukkanó, piros kiütések esetén mindig érdemes szakemberhez fordulni. Szerencsére a legtöbb esetben a kezelések semmilyen ördöngősséggel nem járnak, csak minimális odafigyelést igényelnek.

Tartsd észben, hogy a legtöbb probléma egy kis elővigyázatossággal el is kerülhető: a vírus okozta kiütések kockázata például a megfelelő higiénia fenntartása mellett azonnal csökken! Sokat segít az is, hogyha a baba bőrével napsütéses időben is törődsz, és ne feledd: attól, hogy a bőrön található piros foltok nem minden esetben viszketnek, nem jelentik azt, hogy nem is fertőzhetnek – legyél mindig óvatos!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.