190919_libero_image_428_mobile

Hagyj fel a dohányzással!

Tudjuk jól: mondani könnyű, hogy hagyd abba a dohányzást… Ám a tapasztalatok szerint a babavárás időszakában a leszokás könnyebben megy, mint máskor. Egy gyermek komoly motiváló erő tud lenni!

Lassan a csapból is az folyik, hogy a dohányzás mennyire egészségtelen. Alighanem a leszokási praktikákról is tudsz szinte mindent, hogy a rossz lelkiismeretről ne is beszéljünk – szóval nem kell hosszasan ecsetelnünk, mivel is jár a füstölés és a leszokás.

A dohányzás hatása a magzatra

Mindezek ellenére szeretnénk néhány fontos tényt megosztani veled.

A szén-monoxid és a nikotin rendkívül káros a baba egészségére, mivel sajnos a magzat kis testén az összes mérgező anyag áthalad a méhlepény és a köldökzsinór közreműködésével – és ugyanígy természetesen szoptatás közben, az anyatejen keresztül is bejuthat a kicsi szervezetébe.

• A szén-monoxid csökkenti a vér oxigéntartalmát, aminek következtében a magzat is kevesebb oxigénhez jut.
• A nikotin összehúzza a köldökzsinór és a méhlepény ereit, ezáltal jelentősen csökkentve a baba tápanyag- és oxigénellátását.

Dohányzás és koraszülés

A fent leírtak következményeképpen a dohányzó nők rendszerint a kelleténél korábban szülnek, gyermekeik pedig a normálisnál alacsonyabb születési súllyal és fejletlenebb szervekkel jönnek a világra.

A babavárás kitűnő alkalom számodra és a párod számára, hogy letegyétek a cigarettát. A gyerekeket úgyis védeni kell a dohányfüsttől számtalan ok miatt. Például mert allergiát, asztmát és hosszú távon betegségeket okoz, továbbá sajnos nagy valószínűséggel összefüggés lehet a dohányzás és a hirtelen csecsemőhalál között.

Kérj segítséget a védőnődtől vagy az orvosodtól, hogy egyszer és mindenkorra leszokhass – mindkettőtök (sőt: legjobb esetben mindhármótok) érdekében.

Neked sikerült leszokni? Hogy csináltad? Meséld el történetedet a többi kismamának!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.