Várandósan is gond nélkül követhető vegetáriánus vagy vegán étrend mindaddig, amíg az anyuka és a pocakban fejlődő magzat is hozzájut ahhoz, amire szüksége van.
Ha speciális étkezési szokásaid vannak, minden bizonnyal halottál már arról az aranyszabályról, hogy a fehérje-, a vas- és a D-vitamin-bevitelre különös figyelmet kell fordítani – ez pedig a várandósság alatt fokozottan igaz. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan állítható össze egy teljes értékű étrend kismamák számára, olvass tovább!
Ahhoz, hogy megértsük, mit kell pótolnunk a várandósság alatt, meg kell ismernünk a speciális étkezések sajátosságait. A fentiekről általánosságban elmondható, hogy nagyrészt növényi alapúak és húsmentesek, azonban alapvető különbségekkel rendelkeznek.
Akik fogyasztanak tejet, sajtot és tojást, viszonylag könnyen tudnak gondoskodni a fehérjebevitelről a baba és az anyuka számára is. A vegánoknak viszont jobban oda kell figyelniük, hogy mindkét szervezet számára elegendőt biztosíthassanak. Ezekből a fehérjében gazdag, változatos élelmiszerekből bátran fogyaszthatsz:
A speciális étrendet követő kismamáknak valamivel jobban oda kell figyelni a vaspótlásra a terhesség alatt, ugyanis ilyenkor a test több vért termel, a több vér pedig több vasat kíván. Szerencsére a fehérje bajnokai - például a diófélék, az olajos magvak, a tofu és a szója - vasból is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Magas a vastartalma továbbá a teljes kiőrlésű gabonáknak, a zöld leveles zöldségeknek és a szárított gyümölcsöknek is. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a C-vitaminban gazdag ételekkel és italokkal támogathatod a vas felszívódását, azonban ilyenkor jobb elkerülni a teát és a kávét, mert előbbiek viszont gyengíthetik.
A kalcium, a D-vitamin és a folsav három elengedhetetlen tápanyag a várandós anyukák számára. Folsavhoz könnyen hozzájutnak a vegánok és vegetáriánusok, mert bőséggel megtalálható a növényi alapú élelmiszerekben. A legtöbb tejtermék pedig kalciumban és D-vitaminban gazdag, így a vegetáriánus anyukáknak előbbiek miatt nem kell aggódniuk. A vegánoknak azonban gondoskodniuk kell a kalcium és a B12-vitamin pótlásáról is: multivitaminokkal megkönnyíthetjük a dolgunkat, mert a kifejezetten kismamák számára készült termékek garantáltan tartalmazzák az ajánlott napi folsav és D-vitamin mennyiséget.
A többszörösen telítetlen zsírsavak különösen fontosak a várandóság során: a repceolaj és az olívaolaj is megfelelő arányban tartalmazza a különböző zsírokat, ezért minden konyhában érdemes tartani belőlük. A repceolaj többek között omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely elengedhetetlen a magzat fejlődéséhez. A szervezet bizonyos mértékig képes átalakítani a repceolajban található omega-3 zsírsavat olyan tápláló zsírsavakká, mint amik a zsíros halakban találhatók. Azok számára pedig, akik lemondanak a halról a várandósság alatt, az algaolaj kínál alternatívát. Mindenesetre feltétlenül tájékoztasd a védőnőt arról, ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatsz a terhesség során, és számolj be az étrendkiegészítőidről is, hogy megfelelő tájékoztatást kaphass!
Kiegyensúlyozott növényi alapú étrend mellett szorulás vagy székrekedés ritkán lép fel. A gyomor akkor működik megfelelően, ha viszünk be rostokat, elegendő folyadékot iszunk, és rendszeresen mozgunk – és ha valamiben, hát rostban egészen biztosan bővelkedik egy változatos és könnyen emészthető vegán étrend! Mindegyik hüvelyes, mint a borsó, a bab vagy a lencse, elegendő rostot és fontos tápanyagokat biztosít a szervezet számára, ami a káposztafélékre ugyanígy igaz. Próbáld ki például a reszelt fejeskáposztát, amely remekül illik főtt és hideg fogásokhoz is! Népszerű és gyakori választás továbbá a teljeskiőrlésű kenyér, a müzli, a gabonapehely és a zabkása, melyek kiválóan illeszkednek a várandós anyukák étrendjébe. Emellett az örök kedvencek, a gyümölcsök is mind tele vannak vitaminokkal és rostokkal.