Egy kismama tányérjára nem is kerülhetne táplálóbb étel a halnál. A halhús ugyanis nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a magzat agyának egészséges fejlődéséhez. Egyszóval: minél több halat eszel, annál jobbat teszel magadnak és a gyermekednek!
A hal olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a D-vitamin, a jód és a szelén – hogy az Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Ezek a tápanyagok egytől egyig nélkülözhetetlenek a baba és a mama szervezete számára.
A várandósság idején érdemes heti egy-két alkalommal, főétkezésként az étrendedbe iktatnod mind az olajokban gazdag, mind a fehérhúsú halakat (ajánlott mennyiség: 200-300 mg). Nem számít, hogy fagyasztott vagy konzerv, egy a lényeg: hal legyen.
Szusi? Igen!
Ha szereted, a halas napokon akár szusival is kényeztetheted magadat. Heti 10 dkg-nál azonban lehetőleg ne egyél többet a következő halakból – ugyanis higanyt vagy más toxint tartalmazhatnak: tonhal, óriás laposhal, kardhal, heringcápa, csuka, sügér, olajhal és rája.
A lazac dioxinokat tartalmaz, ezért azt szokták ajánlani a szakemberek, hogy a várandós és szoptató nők fogyasszanak ebből a halfajtából havonta egy adagot (maximum 125 grammot).
Választhatsz kagyló- vagy rákféléket is, ha ahhoz van kedved. Nagyon fontos azonban, hogy feldolgozás előtt 24 órára fagyaszd le a halat. Amennyiben nem te készítesz magadnak halas ételt, mindenképpen érdeklődj arról, hogy fagyasztották-e a neked felszolgált halat.
Sós hering? Jöhet!
Sose feledkezz meg a fagyasztásról, ha magad készítesz szusit, és mindig kezeld a lehető leghigiénikusabban a halakat!
A babavárás idején kerüld a nyers, füstölt vagy vákuumcsomagolású termékeket. Sózott heringet azonban bátran ehetsz: egyetlen bakterium sem éli ugyanis túl a savanyú, sós közeget.
Ha nem szereted a halat, érdemes a halfélékben fellelhető értékes anyagokat táplálékkiegészítőkkel pótolnod – még akkor is, ha egy halolajkapszula nem képes minden fontos vitamint és ásványi anyagot a szervezetedbe juttatni.