pregnant_sick_image

Babavárás és élelmiszerbiztonság

Amikor babát vársz, minden esetben meg kell győződnöd róla, hogy az étel, amit megeszel, nem ártalmas az egészségedre. Egy ételmérgezés ugyanis ártalmas lehet magzatodra is.

Íme 6 aranyszabály, amelynek betartásával elkerülheted az ételmérgezést:

1. Alaposan moss kezed szappannal és töröld is meg jól a kezedet, mielőtt ételhez nyúlsz és persze utána is, valamint a WC-használatot, illetve pelenkázást vagy állatgondozást követően.

2. Alaposan mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket fogyasztás előtt és ne vedd félvállról a lejárati dátumokat sem.

3. A meleg ételeket tálald melegen, a hidegeket hidegen. A maradékokat fogyasztás előtt jól melegítsd fel, ugyanis a legtöbb baktérium 100 °C-on elpusztul. Egynél többször viszont soha ne melegíts fel semmit, a főtt ételeket pedig fogyaszd el két napon belül.

4. Főzz és süss meg alaposan minden ételt, főleg a csirkét – különösen grillezésnél.

5. A maradékokat azonnal fagyaszd le. Se ételt, se italt ne hagyj a melegen, főleg ne a szabadban. Mindent tárolj zárt, rovarvédett dobozban vagy edényben. A fagyasztott ételeket és a húst soha ne a konyhaasztalon olvaszd ki, hanem a hűtőben vagy a mikróban.

6. A nyers és a készételeket külön tárold mind az előkészítés, mind a tárolás alatt. Az elkészített élelmiszereket a nyersek fölött tartsd a hűtőben, és használj a kétféle ételtípushoz külön vágódeszkát. A deszkát, az eszközöket és a felületeket mosd le forró, szappanos vízzel a nyers és a készételek előkészítése között.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.