essity7466_desktop

A vas szerepe a terhesség alatt

Kimerült vagy fáradékony vagy? Ráadásul épp a terhességed 20. hete körül jársz? Valószínűleg több vasra van szükséged.

A vas nélkülözhetetlen a szervezeted számára, mivel központi szerepet játszik az oxigénszállításban. A vashiány gyakran előfordul azokban az időszakokban, amikor a vérmennyiség megnő. Ennek köszönhető, ha fáradt vagy, ezért nem érzed, hogy formában lennél, és ez az, ami miatt könnyen kifogyhatsz a lélegzetből is.

Majdnem minden étel tartalmaz valamennyi vasat, ám a húsban és a zöld színű zöldségekben lelhető fel igazán jelentős mennyiségben. Ezekből azonban annak ellenére is nehéz eleget enned, hogy jelenlegi állapotodban jobban hasznosítja a szervezeted az élelmiszerekből származó vasat, mint egy vastabletta hatóanyagát. Nem véletlen tehát, hogy az táplálkozástudományi szakemberek vaspótló szedését javasolják napi rendszerességgel. Az orvos a laboreredmények alapján írja fel a vaspótló készítményt.

Ha vasat szedsz, az alábbiakkal érdemes tisztában lenned:

• A kávé, a tea és a tej akadályozza a vas felszívódását, ezért inkább vízzel vagy más folyadékkal vedd be a tablettát.

• Jobban tudja hasznosítani szervezeted a vasat, ha C-vitaminnal együtt veszed be. Ez lehet akár egy pohár narancslé is.

A vaspótlás székrekedést okozhat. Ha a vastabletta szedése esetén kellemetlen mellékhatásokat tapasztalsz, iktass az étrendedbe több gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, valamint igyál sok vizet. A témával kapcsolatban védőnőd további tanácsokkal szolgálhat.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.