190919_libero_image_394_desktop

Névadás

A névválasztás egyike a legnagyobb kihívásoknak, amelyekkel a terhesség alatt szembe kell nézned – és egyben a legmókásabbaknak is. Érdemes hát megfontolni pár tanácsot a nagy döntéssel kapcsolatban.

Számos stratégia létezik a tökéletes név megtalálására. Sok szülő névadás előtt látni szeretné a gyermeket; mások oda-vissza végigböngészik az összes létező utónévkönyvet; megint mások olyan nevet választanak, ami utal a vallásukra vagy a származásukra; és persze akadnak olyanok is, akik kedvenc sportolójuk vagy sztárjuk nevén szeretnék szólítani magzatukat. Egyes szülők hisznek abban, hogy egy gyakori, könnyen ejthető névvel megkönnyítik a gyermek életét – míg mások szerint egy szokatlan vagy kitalált név kiemeli majd a tömegből a csemetét.
Végül pedig vannak olyan emberek, akik egyszerűen olyan nevet adnak a gyereküknek, ami tetszik nekik.
Egy biztos: a név, amit választasz, sokkal inkább rólad árulkodik majd, mint a gyerekedről.

Néhány megfontolásra érdemes tanács:

1. A családfád végigbogarászása remek tippeket adhat a névadáshoz.
2. Ha szeretnél megemlékezni a kedvenc nénikédről vagy bácsikádról, de nem tetszik igazán a neve, választhatod második névnek is a nevét vagy kereshetsz egy modern változatot.
3. Sok szülő összeállít egy két-három szimpatikus névből álló listát és csak az újszülött gyermek megpillantása után határoz, az első megérzések alapján.
4. A névadásnál ne feledkezz meg arról, hogy ami egy ennivaló kisbabának jól áll, nem feltétlenül fog megfelelni egy 21 éves felnőttnek.
5. Segítségedre lehet a döntésnél, ha utánanézel a nevek jelentésének is.
6. Gondold végig, hogy hangzik a neked tetsző név a családnév és egy esetleges második név mellett, illetve ezek nélkül. Egy hosszú, szokatlan családnévhez jól passzol egy rövid, egyszerűbb keresztnév és fordítva.
7. Teszteld le a nevet: csukd be az ajtót és párszor mondd ki hangosan, mintha épp behívnád a kint játszó gyerekedet.
8. Ha nem tudtok megegyezni a partnereddel, kössetek kompromisszumot: kapjon második nevet is a kisbaba, vagy egyezzetek meg abban, hogy ha lány lesz, te nevezed el, ha fiú, akkor pedig ő.

Jó tanácsokat adhatnak a családtagok és a barátok is, de ha vársz a név bejelentésével a baba megszületéséig, sok vitát elkerülhetsz.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.