libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_desktop

A szülés megindításának hátterében

Már túl vagy a kiírt dátumon, de a baba még még nem érkezett meg? Csigalassúsággal telnek az utolsó terhességi hetek, mert arra vársz, hogy végre a karodban tarthasd a gyermeked? Jó, ha tudod, hogy a szülés beindulása két héttel a kiírt dátum előtt és két héttel utána is teljesen normális – csupán a gyerekek 5-10%-a születik a várandósság elején megbecsült napon.

Ha átlépted az előre meghatározott terminust, akkor a Te egészségi állapotodat és a kisbabádét is folyamatosan ultrahangos vizsgálatokkal figyelik. Ha a méhnyak kellően felpuhult, a szülészorvos nagy valószínűséggel burokleválasztással próbálja majd megindítani a szülést, de ha még nem érett meg a méhed a kicsi világra hozatalára, méhszájérlelést is végezni fog. Kíváncsi vagy, hogy mit kell tudnod ezekről a fogalmakról és folyamatokról? Cikkünkben mindenre választ kapsz!

Amikor a baba “nem időben” érkezik

Sokak számára nehéz a várandósság utolsó pár hete, és ha a baba nem érkezik meg a kitűzött dátumig, szinte elviselhetetlenné válik a várakozás. A túlhordás napjai gyakorlatilag pont annyira tűnnek hosszadalmasnak, mint maga a terhesség, arról nem beszélve, hogy fejben már nehéz másra koncentrálni vagy elvonatkoztatni attól, hogy a kicsi még mindig a pocakban van. Ne feledd, a kijelölt időponthoz képest létezik egy plusz-mínusz 15 napos türelmi idő, ami szerint teljesen normális, hogyha a baba két héttel előbb vagy később jön a világra. Hidd el, nagyon ritka, hogyha a gyermek óramű pontossággal érkezik!

Ennek ellenére a kismama környezetében ilyenkor sokan megosztják a “jótanácsaikat”, ablakpucolásra, csípős ételek fogyasztására sarkallják a leendő édesanyát – ismerős? Persze, tudományos szempontból semmi sem támasztja alá, hogy ezek a módszerek tényleg segítenének, a fáradtság és a csípős étel okozta gyomorbántalom veszélye azonban nagyon is valós.

Ezzel szemben, hogyha mindenképp hozzá akarsz járulni a szülési folyamatok felgyorsításához, akkor az egyetlen dolog, ami valóban stimulálhatja a szülés megindítását, az a pároddal való szexuális együttlét. A szeretkezés köztudottan megemeli a test oxitocinszintjét, az oxitocin pedig az a hormon, ami a legnagyobb szerepet játssza a fájások beindításában.

Ezekben az esetekben van szükség a szülés megindítására

A természetes szülések több mint fele általában beavatkozás nélkül, magától lezajlik, de több olyan eset is létezik, amikor szükség van a folyamat beindítására. Ilyennek számít, hogyha az anya vagy a magzat egészsége forog kockán vagy a kéthetes túlhordás után sem indul meg a szülés.

Akkor is időszerűvé válik a közbeavatkozás, hogyha a magzatvíz már az összehúzódások előtt elfolyt, vagy olyan komplikációk léptek fel, mint például a toxémia. (A terhességi toxémia – más néven preeclampsia –, egy olyan anyai megbetegedés, ami csak a várandósság alatt jelentkezik. A betegség tünetei amint súlyosbodnak, kockáztatják az anya és a magzat egészségét is.)

A programozott szülésről

Ahogyan azt olvashattad, a szülés megindítása mindig az anya és a magzat védelmét kell, hogy szolgálja, de napjainkban a kismamák már kényelmi szempontból is sokszor döntenek a szülésindukció mellett, ezzel “beprogramozva” a kicsi születését. Ez önmagában sok kérdést felvet – miszerint természetes-e, szükség van-e rá –, azonban jó válasz nem létezik. Akármit is gondoljunk a témáról, a programozott szülést napjainkban egyre többen választják, aminek első lépése a burokrepesztés és a szülési fájások beindítása. Ha ez nem történik meg, a méhösszehúzódásokat oxitocinos infúzióval próbálják aktivizálni.

A szülés ​​megindításának módjai: méhszájérlelés és burokleválasztás

A szülésindításnak több módja is van, amik között a leggyakoribb:

  1. a vaginális úton vagy szájon át alkalmazott hormonokkal történő méhszájpuhítás,
  2. a méhösszehúzódásokat indukáló hormoncsepphasználat,
  3. a méhszájérlelés,
  4. a magzatburok-repesztés (hogy a magzatvíz elfolyjon).

A szülésindukció módja és ideje egyszerre függ attól a szülészettől, ahol világra hozod a kicsit (pl.: minden intézmény más szabályzattal rendelkezik, mindenhol más eljárás a megengedett), illetve attól, hogy a méhnyak elérte-e a szüléshez alkalmas állapotát. Ha az utóbbi esetén a szülészorvos úgy találja, hogy a méhszáj még éretlen, akkor a szülésindítás előtt méhszájérlelésre is szükség van.

Mi történik a méhszáj érlelésekor?

Abban az esetben, hogyha a méhnyak nem kezdett el kitágulni vagy meglágyulni – azaz még éretlen –, a test egyértelműen nem áll készen a szülésre. Ilyenkor az orvosok méhszájleletet vesznek, és az eredmény alapján, hogyha szükséges, a szülésindukció előtt méhszájérlelést is végeznek. Ennek több módja is van, például van, hogy:

  • a hátsó hüvelyboltozatba vagy a méhszájba prosztaglandinnal ellátott gélt vagy tablettát helyeznek,
  • vagy egy speciális katéter és víz segítségével mechanikusan tágítják a méhszájat.

Mit jelent a burokleválasztás, és hogyan zajlik?

Amikor a várandósság túllépi a kitűzött szülési dátumot, és már a méhnyak is felpuhult, a szülészorvos burokleválasztást végezhet, függetlenül attól, hogy ki és hány gyereket hozott már a világra. Ezzel az eljárással a fájások beindítása a cél. Az első lépés ilyenkor egy hüvelyi vizsgálat, ami során kézzel felnyúlnak a hüvelybe, kitapintják a magzatburkot, és megpróbálják leválasztani a méhszájról. Ha a beavatkozás sikeres, akkor méhösszehúzódást indukáló hormonok szabadulnak fel, azonban a szülés beindulása még így sem garantált.

Fontos tudni, hogy a burokleválasztás kellemetlen, fájdalommal és vérzéssel is járhat. Ha nálad is sor kerül rá, és úgy érzed, hogy valami nincs rendjén, azonnal állítsd le a folyamatot! Ha az orvosod úgy látja jónak, néhány nap eltéréssel megismételhetitek a procedúrát, ugyanis a burokleválasztással többször is meg lehet próbálkozni.

A türelem rózsát terem

A szülés mesterséges beindítása nem egyenlő a kicsi világrajöttének felgyorsításával: a baba érkezése előtt ugyanúgy át kell esni a szülés különböző szakaszain, a tágulási fázison, a vajúdás folyamatán stb. Akár egy-két napba is beletelhet, hogy a méhszáj készen álljon vagy hogy a szülési fájások rendszeressé és állandóvá váljanak. Egy szó mint száz – türelem –, az új családtag már úton van!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.