libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Ha a baba farfekvéses

Ha kisbabád farfekvéses, az orvos megpróbálja majd megfordítani. Te magad is tehetsz azonban otthon az ügy érdekében!

Nagyon kellemetlen azzal szembesülni, hogy kisbabád nem a megfelelő irányba fordulva helyezkedik el a szülőcsatornában. Ez azonban nem szokatlan dolog és az sem igaz, hogy szükségszerűen császármetszés lesz a vége.
A farfekvéses szülés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a gyermek popsija vagy lába ér le elsőként a szülőcsatornába – a normális fejjel lefelé fordult testhelyzet helyett.

A farfekvésnek három típusa van:
• részleges: a kicsi popsija lefelé fordul, lábai pedig behajlítva vagy az arca felé nyújtva állnak
• teljes: a kisbaba teste előtt keresztbe tett lábakkal „ül”
• lábbal lefelé fordulás: a gyermek egyik vagy mindkét térde vagy lába közelebb áll a szülőcsatornához, mint a feje

A baba megfordítása

Ha kiderült, hogy gyermeked farfekvéses, megpróbálják majd megfordítani a kicsit. A szülészorvos a 37-40. hét között kísérli meg fejjel lefelé fordítani a babát. A műveletet ECV-nek (external cephalicus versio) nevezik, melynek során orvosod nyomást gyakorol a hasadra. Az esetek kétharmadában ez a módszer működőképes, ám első gyermeküket váró nőknél kevésbé sikeres.

Amivel otthon is próbálkozhatsz

Néhány praktikát te magad is bevethetsz annak érdekében, hogy megkönnyítsd gyermeked számára a születést. Lássuk, mi mindennel érdemes próbálkoznod!

1. Gyakori négykézláb állás. Ez a testhelyzet a gravitációnak köszönhetően arra ösztönzi a gyermeket, hogy a fejét lefelé fordítsa. Állj tehát négykézlábra minden nap és – hogy kevésbé legyen unalmas –, olvass közben újságot.
2. Óvatos kitörések oldalra. Oldalsó kitörésekkel tágíthatod a medencebemenetet, ezáltal pedig segíthetsz a babának megfordulni.
3. Vasalódeszka. Helyezz el stabilan egy vastagabb deszkát vagy vasalódeszkát a földön 45 fokos szögben megemelve, és naponta háromszor feküdj fel rá behajlított térddel, 15 percre úgy, hogy a fejed van lefelé. A gravitáció arra ösztönzi a gyermeket, hogy a méh teteje felé mozogjon és megforduljon.
4. Hideg és meleg. Helyezz egy jeges borogatást a méhed tetejére és egy meleget az aljára. A kisbaba a meleg felé fog mozogni.
5. Éneklés és beszélés. Készíts gyermeked számára egy CD-t, amelyen te énekelsz és beszélsz a kicsihez, majd játszd le neki úgy, hogy a fülhallgatót a szeméremcsontod közelébe helyezed. A gyermek ösztönösen a kellemes hangok felé fog mozdulni.

Ha mindezek után gyermeked még mindig nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy megforduljon, orvosod fel fogja ajánlani, hogy császármetszéssel segíti világra a kicsit.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.