szules

Szülés: hogyan zajlik és mire számíthatsz?

Bár a várandósság vége felé a legtöbb kismama már alig várja, hogy kibújjon a baba, sokan tapasztalnak félelmet, feszültséget is a szülés közeledtével. Ez teljesen természetes jelenség, amin sokat segíthet, ha megfelelően tájékozódsz arról, hogy mire számíthatsz. A cikkből megismerheted a szülés menetét egészen a vajúdástól a kórházban töltött napokig. Hasznos tudnivalókat és tanácsokat is gyűjtöttünk, hogy minél nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban élhesd át ezt a csodálatos eseményt.

Miért fontos a felkészülés a szülésre?

Bár a test önmagától, természetes folyamatként készül fel a szülésre, a lelki felkészülés érdekében érdemes minél több információt szerezni a témában. Azok a kismamák, akik előre megismerik a szülés menetét, általában jobban képesek ellazulni a szülés alatt. Márpedig az ellazulás sokat segíthet abban, hogy minden könnyebben, rendben menjen. Ennek érdekében jó ötlet ellátogatni szülésfelkészítő tanfolyamra is.


Hogyan készül fel a test a szülésre?

Már a szülés megindulása előtt több jele van annak, hogy hamarosan megérkezik a kis jövevény:

●       Leszáll a has

●       A magzat feje (szabályos fekvés esetén) behelyezkedik a szülőcsatorna irányába

●       Távozik a nyákdugó

●       Hasmenés is jelentkezhet.


A szülés menete

A szülés világosan elkülöníthető 4 szakaszból áll.

A szülés szakaszai:

  1. Tágulási szakasz, azaz a vajúdás: a méh izomtevékenységének hatására a méhszáj teljesen kitágul
  2. Kitolási szakasz: a méhösszehúzódások ereje és gyakorisága itt éri el csúcspontját., a magzat végighalad a szülőcsatornán és a végén megszületik;
  3. Lepényi szakasz: leválik és megszületik a méhlepény, és a magzatburok;
  4. Megfigyelési szakasz: ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a babával és az anyukával.
 
1. Vajúdás, azaz tágulási szakasz

A szülés első szakasza a vajúdás. Ilyenkor tágul ki a méhszáj, majd megreped a magzatburok, és elfolyik a magzatvíz. A szakasz időtartama egyénenként eltérő. Első szülésnél általában hosszabb ez a folyamat, míg második vagy többedik szülésnél gyakran rövidebb. Ilyenkor ugyanis már könnyebben tágul a méhszáj.

Maga a vajúdás is két fázisra bontható:

  1. Latens fázis
  2. Aktív fázis


1. Latens fázis

Az első, azaz latens fázisban elkezdődik a méhszáj kitágulása, de még nem jelentkeznek erős fájások. A szakasz akár 24 órát is eltarthat. A legtöbb kismama ezt az időszakot még otthonában tölti.

2. Aktív fázis

Ebben az időszakban a szülési fájások már rendszeresen és egyre gyakrabban jelentkeznek. Megnő a fájások ideje és erőssége is. Mi történik még az aktív fázisban?

●       A méhszáj teljesen kitágul, a végére szinte eltűnik;

●       A szakasz vége felé általában megreped a magzatburok, és elkezd elfolyni a magzatvíz;

●       Jelentkezhet az úgynevezett tágulási vérzés is, ám ez maximum a menstruáció mennyiségével megegyező lehet. Ha élénkpiros, erős vérzést tapasztalsz, azt mindenképpen jelezd a kezelőorvosnak, mert a méhlepény leválását is jelezheti!


Szülési fájdalmak a vajúdás során

A szülési fájdalmakat sokszor összekeverik a jóslófájásokkal. Mi a különbség?

●       A jósló fájások már hetekkel a szülés előtt jelentkezhetnek, de nem annyira erősek és nem rendszeresek. Általában enyhülnek is, ha testhelyzetet változtatsz;

●       A szülési fájások rendszeresen jelentkeznek, az egész hasra kiterjednek és nem enyhülnek pozíció változásakor. Eleinte 20-25 másodpercig tartanak, majd hosszabbá és intenzívbbé válnak  - a tágulási szakasz vége felé már 30-35 másodpercig is eltart egy fájás. Ha úgy érzed, hogy szülési fájdalmakról van szó, kezdd el mérni a gyakoriságukat és hosszúságukat!


A magzatvíz elfolyása

A magzatvíz általában az aktív fázis végén folyik el, ilyenkor már legtöbbször a kórházban van a kismama. Fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem biztos, hogy egyszerre távozik, erős folyással. Előfordulhat, hogy csak kisebb szivárgást érzékelsz. Hogyan ismerheted fel a magzatvizet?

●       A magzatvíz átlátszó vagy halvány rózsaszínes, állaga víz szerű;

●       Ha sárgás vagy zöldes a magzatvíz, akkor lehetséges, hogy fertőzés történt vagy magzati széklet található benne.

Néhány esetben előfordul, hogy a magzatburok idő előtt, még a fájások megjelenése előtt elreped, és a magzatvíz elkezd szivárogni. Enyhe szivárgás esetében elegendő felhívni az orvost, de ha erős folyást érzékelsz, akkor azonnal be kell menni a kórházba.


Mikor kell elindulni a kórházba?

A latens fázis vége felé, az aktív fázis elején érdemes elindulni a kórházba. Általánosságban elmondható, hogy az ideális időpont akkor van, amikor a fájások már kb. 10 percenként jelentkeznek. Fontos, hogy nem feltétlenül a fájások intenzitása irányadó, nem mindenkinél jelentkeznek nagyon erős fájások, főleg, ha már szült a kismama.

Akkor is azonnal el kell indulni a kórházba, ha a magzatvíz erősen folyik.

Extra tipp: A kórházi csomagot érdemes két részre bontani. Egy táska kell a szülészetre, egy másik pedig arra az időszakra, amikor már megszületett a baba. A kórházi csomag tartalmáról érdemes megkérdezni a kórházat.


Ki mehet veled a kórházba, ki lehet ott a szülésen?

Ma már a legtöbb kórház engedélyezi, hogy az apuka vagy egy közeli hozzátartozó elkísérjen és veled lehessen a szülés alatt. Erről a kórházban adnak tájékoztatást.


Milyen kórházi vizsgálatok történnek, ha megérkeztél?

A kórházba érkezés végeznek manuális, hüvelyi vizsgálatot. Ilyenkor a szülésznő ellenőrzi, hogy mennyire tágult ki a méhszáj, és megvizsgálja a magzatburok állapotát is. Ezen kívül CTG vizsgálat is történik, amely során figyelik a baba szívverését és a méhösszehúzódásokat. A vizsgálatokat többször is megismételhetik.[2] 


Mire számíthatsz a szülőszobán?

Ha mindent rendben találnak, a vajúdás utolsó szakaszát a szülőszobán töltöd majd. Ilyenkor még ehetsz és ihatsz, sőt, ez szükséges is ahhoz, hogy legyen erőd a kitolási szakaszban. Válassz könnyen emészthető, rostban szegény, energiadús ételt.

A szülőszobában a vajúdást elősegítő eszközöket is találsz. Gyakori kellék a fitlabda és a bordásfal, és sokszor veled tarthat a leendő apuka vagy a közeli családtag is. A társas támasz az egyik legfontosabb tényezője a szülésnek. Ha a pár úgy dönt az Édesapa nem lesz jelen a szülésnél, akkor opció lehet közeli családtag, barát vagy dúlai jelenlét megfontolása.


Mikor szükséges beöntés szülés előtt?

Kórházanként változik, hogy alkalmaznak-e beöntést szülés előtt, ott érdemes tájékozódni a témában. A beöntés a rutineljárások közé tartozik, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem feltétlenül ajánlja.

A nyomások hatására szülés közben széklet távozhat, de a a szülésznők fel vannak készülve, így fertőzésveszélytől nem kell tartani.


2. A szülés második szakasza: a kitolási szakasz

Amikor a méhszáj teljesen kitágult, szinte eltűnt, elkezdődik a kitolási szakasz. A fájdalom ebben a szakaszban a legerősebb, és már a tolófájások jelentkeznek, erős nyomási késztetéssel. Ilyenkorra a magzatburok már megrepedt, és távozott a magzatvíz. Ha ez esetleg nem történik meg, akkor a magzatburkot megrepesztik.

A magzat tehát ebben a szakaszban halad végig a szülőcsatornán. Szabályos fekvés esetén először a feje bújik ki, arccal az anyuka feneke felé fordulva. Majd kissé elfordul, és először az egyik, majd a másik váll követi. Amikor ez megtörtént, már túl vagytok a nehezén, a test többi része már könnyedén halad át a szülőcsatornán.


A kismama teendői a kitolási szakaszban

A kitolási szakasz elején kell felvenni a szülési pozíciót. Ma már sok kórházban van lehetőség alternatív szülési pozíció felvételére.

Egyre többen szülnek guggoló vagy térdelő pozícióban, néhány kórházban pedig van lehetőség kádban szülésre.

Fontos a szabad mozgás megteremtése, hiszen a tested tudja/érzi milyen testhelyzetet vegyen fel kitolási szakaszban. Figyelni kell a test jelzéseit, a háton fekvés általában a legkevésbé ideális pozíció.


A fájdalomcsillapítás lehetőségei szülés közben

A szülésre való felkészülés egyik fontos eleme, hogy alaposan megismerd a gyógyszeres fájdalom csillapítási lehetőségeket.

Számos nem farmakológiai módszer áll rendelkezésre (mint pl. a társas támasz), melyek megismerése szintén kulcsfontosságú része a felkészülésnek.

A fájdalom csillapítására több lehetőség is van:

●       Gyógyszeres fájdalomcsillapítás: ilyenkor általában injekcióban adnak fájdalomcsillapítót, de ezek hátránya, hogy a vérárammal a lepényen keresztül a babához is eljutnak és csak 2-3 óra alatt bomlanak le;

●       Epidurális érzéstelenítés: a gerincvelőbe fecskendeznek injekciót, ez nem okoz altesti érzéstelenséget, csak a kontrakciók érzését veszi el. Mellékhatásai, sőt a jelenlegi tudományos kutatások alapján úgy tűnik hosszútávú hatásai is lehetnek.

Ennek hátránya, hogy a méhösszehúzódások enyhülhetnek, és a kismama nem tud aktívan segíteni a szülés közben;

●       Nem gyógyszeres lehetőségek is vannak a fájdalom csillapítására. Sokat segít a helyes szülési légzéstechnika elsajátítása, de a meleg vizes tömlő, vagy a meleg vizes kádban történő szülés is.


Az orvos és a szülésznő feladatai a szülés során

2021 óta törvény szabályozza a szabad orvosválasztást a szülészet területén. Sem szülészorvos, sem szülésznő nem választható. A várandós gondozást végző orvos lehet magán orvos, de ő a szülésnél hivatalosan nem lehet jelen. Erre már csak a magánintézményekben van lehetőség.

Emiatt a szülésre való felkészülés még hangsúlyosabbá vált, illetve a dúlai kísérés (ahol megengedik) is óriási segítség lehet a kismamák számára.

Jó ha tudod, az orvos csak vészhelyzet esetén avatkozik a folyamatba. A szülésznő az, aki végig segít, irányít, és ő jelzi az orvosnak, ha gond van.


Mit csinál a szülésznő?

●       Ellenőrzi a magzat haladását a szülőcsatornában;

●       Ő gondoskodik a gátvédelemről;

●       Segít a megfelelő légzésben és abban is, hogy mikor kell nyomnod,

●       Egy jó szülésznő bátorít és támogat lelkileg is.


Mit csinál az orvos?

Az orvosi beavatkozásokat felvilágosítás kell, hogy  megelőzze, hiszen fontos, hogy a szülő nő megfelelő informáltság után hozza meg a rá vonatkozó döntéseket.

Az orvos akkor avatkozik be, ha a baba vagy az anya állapota ezt valamiért indokolja. Ő dönthet az oxitocin beadásáról, ha túl hosszú a vajúdás, és a császármetszésről is.


Mennyire gyakori a gátmetszés a szülés közben?

Ma már viszonylag ritkán alkalmaznak gátmetszést szülés közben. Gátmetszésre csak bizonyos esetekben lehet szükség, például ha egyébként átszakadna a gátizom.

A gátsérülés oka nem a fel nem készített gát és nem is a túl nagy baba születése. Oka lehet a nem megfelelő szülési pozíció, illetve az ok nélküli "nyomatás". A szülésznő gondoskodik a gátvédelemről, sokszor olajos masszázs formájában. Amennyiben szeretnéd gátadat masszázzsal felkészíteni gyűjts információt a gátmasszázs helyes technikájáról és az erre a célra megfelelő olajokról. Gátmetszésre csak a legindokoltabb esetben kerül sor.


A születés után

Szakmai irányelv szerint a komplikációmentes szülés után a baba azonnal az anya mellkasára helyezhető és kezdődik az oly fontos aranyóra. a kötődés kialakulása miatt nagyon fontos a bőrkontaktus. A köldökzsinórt legtöbbször még nem vágják el ilyenkor - általában addig várnak, amíg megszűnik benne a vérkeringés. A késleltetett (természetes) köldökellátás, tehát a köldökzsinórban megszűnő keringés utáni átvágás már bevett protokoll. A köldökcsonkra az elvágás után egy köldökcsat kerül.


3. A szülés harmadik szakasza: a lepényi szakasz

A baba megszületése után hamarosan leválik és megszületik a méhlepény, és vele együtt a magzatburok. Ekkor már a fájások viszonylag enyhék, egy tolás általában elegendő. A kórházban mindig ellenőrzik a méhlepény épségét, illetve, hogy maradéktalanul távozott-e.


4. A szülés utolsó szakasza: a megfigyelés

A szülést követő 2 órán keresztül az újdonsült család együtt tölti az aranyórát, fontos szakasza ez a szülővé válás folyamatának. Ilyenkor a szülésznő rendszeresen ránéz a babára, hogy minden rendben van-e, de az anyuka és az újszülött vizsgálatai, mérése, fürdetése csak ezután történik meg. Ilyenkor általában ott lehet a családtag is.

●       Az anyukán megvizsgálják a hüvely és a gát állapotát, és ellenőrzik, hogy van-e ellátást igénylő sérülés.

●       Az újszülöttön elvégzik az úgynevezett Apgar tesztet, ami 5 életfunkciót vizsgál.

Ha mindent rendben találnak, akkor az újszülöttet mellre helyezik, és megtörténik az első szoptatás. Ilyenkor még csak az úgynevezett előtejet termeli az anya szervezete - ám ebben rengeteg fontos tápanyag, immunanyag található. A megfigyelési idő elteltével az anyuka és a baba átkerül a gyermekágyi részlegre, azaz a kórházi szobába.


Meddig tart a szülés?

Természetes, hogy a leendő szülőket leginkább az izgatja, meddig fog tartani a szülés. Ezt kivétel nélkül mindenki megkérdezi, aki belép a szülőszobába. Az őszinte válasz talán az, hogy legtöbbször tovább, mint azt az ember várná.

A igazság azonban, hogy képtelenség előre megmondani, meddig húzódik a vajúdás.

Az első gyermeküket szülő nők esetében rendszerint 9-15 órába telik, amíg a méhszáj teljesen kitágul (10 cm-nyire). Az első 5 centiméter tart a legtovább.

Ebben a szakaszban kb. 2 órával kalkulálhatsz centiméterenként. A későbbi fázisban a tágulásra elég kevesebb idő is, mivel a tested közben hozzászokott a dolgok rendjéhez.


Nyomás és szülés

A méhszáj kitágulása után következik a kitolási szakasz. Ekkor már a hüvelynek kell tágulnia, hogy a baba áthaladjon rajta. Az erős "nyomatás", illetve a kitolási szakasz indokolatlan gyorsítása felesleges és sérülést okozhat. A kitolási szakaszban is kulcsfontosságú a szülő nő számára legkényelmesebb testhelyzet kiválasztása.

A kitolási szakasz hossza is egyénenként változó.


Mire számíthatsz a kórházi tartózkodás további ideje alatt?

A következő napok a pihenésről és regenerálódásról szólnak majd, és segítenek felkészülni az önálló gondozásra is:

●       Segítenek a helyes szoptatási technika elsajátításában;

●       Segítenek öszehangolódni a babáddal;

●       Elmondják a baba igényeit;

●       Megmutatják a gondozás lépéseit.

Ezen kívül különböző vizsgálatokat is végeznek az újszülöttön. Ha mindent rendben találnak, pár nap múlva már mehettek is haza!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.