givingbirth_positions_image

Amit a szülési pozíciókról tudnod kell

A szülési fájdalmak enyhítésében nagy szerepet játszik a kismama testhelyzete. Bár az első gyermek világra hozatala előtt a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a szülés kizárólag hanyatt fekve történik, pedig valójában ilyenkor ez a legkevésbé hatékony és kényelmes pozitúra. Cikkünkben összegyűjtöttük a szülési pozíciókkal kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat és tippeket.

A megfelelő szülési pozíció jelentősége

Ha még nem szültél, akkor szinte biztosak vagyunk benne, hogy a kisbaba érkezését a klasszikus módon képzeled el, azaz a térdeket felhúzva, háton fekve. (Erről a szülési pozícióról más forrásokban kőmetsző pózként is olvashatsz.) Az igazság viszont az, hogy a szülés közben ez a legkevésbé kényelmes testhelyzet, és csak abban az esetben válik indokolttá, amikor az édesanya vagy a baba állapota miatt nincs másik út, komplikáció lép fel stb. Sajnos a kórházi protokoll is beleszólhat a szülési pozíció kiválasztásába, ezért jó, hogyha előre tájékozódsz a lehetőségeidről.

Ha viszont a helyzet engedi, számos alternatíva áll a rendelkezésedre – fürdőkádban fekve, labdán ülve, négykézláb, csak hogy párat említsünk a sok közül. Előre nem igazán lehet eldönteni, hogy melyik lesz számodra a legkényelmesebb elhelyezkedés, ezért a szülés alatt kell majd figyelned a tested jelzéseire. Ha elbizonytalanodsz, bármikor kérheted a szülésznő segítségét, rengeteg hasznos tanáccsal el tud majd látni közben. De miért is olyan fontos ez?

A szülés különböző fázisai közben a fájások intenzitása állandóan változik – az enyhébb és a kibírhatatlan méhösszehúzódások folyamatosan váltják egymást. A megfelelő szülési pozícióval viszont a körülmények nagymértékben enyhíthetők, ami a kicsi szülőcsatornába való jutását is megkönnyíti. Leggyakrabban a függőleges póz segít a vajúdási és a kitolási szakasz közben, de fontos tisztázni, hogy minden kismama számára más és más testhelyzet jelenti a könnyebbséget.

Tippek a fájdalmak enyhítésére

A korábbiak értelmében tehát, olyan, mint “legjobb póz” nem létezik. Egyrészt azért, mert mindenkinek más a kényelmes, másrészt a különböző szülési szakaszok alatt is eltérő testhelyzetekben fogod kellemesebben érezni magad. Általánosságban ezért azt mondhatjuk, hogy a legtöbbet az segít, ha a különböző pózokat állandóan váltogatod. Nagy valószínűséggel erre a szülésznő is felhívja majd a figyelmed, miközben ehhez hasonló praktikus tanácsokkal is ellát:

 • A fájdalmak enyhítéséhez sétálgass, állj meg, támaszkodj valakire, vagy dőlj neki a falnak!
 • Használj járókeretet a sétához!
 • Ülj rá egy nagy labdára, és ringasd a csípődet előre-hátra!
 • Használj szülőszéket!
 • Ereszkedj négykézlábra, majd ülj fel, feküdj az oldaladra, dőlj neki egy babzsáknak vagy egy széknek, vagy állítsd feljebb az ágyat!
 • A fájások alatt tedd csípőre a kezedet, hajolj enyhén előre, és ringatózz előre-hátra!
 • Ha van rá lehetőséged, akkor a vajúdás alatt fürödj vagy zuhanyozz le! Meleg vízben könnyebb ellazulni, mert a stresszhormonok szintje csökken, aminek fájdalomcsillapító hatása van.

Természetesen nem kell szentírásként kezelned a mozgást és más alternatív szülési pozíciókat: hallgass a testedre, és kövesd az ösztöneidet! Semmi probléma nincs azzal sem, ha egyszerűen fekve maradsz, ha számodra az a legmegfelelőbb. Ha már a testhelyzet megváltoztatása sem segít, akkor több fájdalomcsillapítási módszer közül is választhatsz, amelyek típusairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

A függőleges pozíció előnyei

Bizonyított tény, hogy rengeteg előnye van annak, ha a vajúdás nagy részét függőleges pozícióban töltöd. A gravitáció hatására ugyanis:

 • a méh hatékonyabban tud dolgozni.
 • endorfin szabadul fel, aminek köszönhetően kevésbé fogsz fájdalmat érezni. (Az endorfint ezért is nevezik sok helyen a test saját morfiumának.)
 • a légzés könnyebbé válik, aminek hála a Te oxigénellátásod és a kisbabádé is javulni fog.
 • erősebben tudsz majd nyomni, ezzel megelőzve a tejsavképződést.
 • kisebb eséllyel leszel rosszul, vagy esik le a vérnyomásod.
 • jobban tudod majd kontrollálni magad.

Ebben az esetben nincs lehetőség a függőleges pozícióra

Vannak esetek, amikor a szülés végén szívóharang használatára van szükség. Ilyenkor sajnos a függőleges pozíciót el kell felejteni, és a nőgyógyászati–hüvelyi vizsgálatokhoz hasonlóan, hanyatt fekve, széttárt lábakkal kell elhelyezkedni.

Amikor elérkezel a kitolási szakaszhoz

A függőleges pozíció előnyeinek megismerése után nem meglepő, hogy a legtöbb szülésznő ezt a testhelyzetet javasolja a kismamáknak a kitolási szakaszban. Így ő maga is kellően nyomon tudja követni az eseményeket, és el tudja hárítani az olyan helyzeteket, mint a gátszakadás.

Természetesen, ha úgy érzed, hogy számodra ez a póz egyáltalán nem komfortos, bátran jelezd a szakember számára, és a tanácsait követve válassz – a teljesség igénye nélkül –, az álló, a fekvő vagy a guggoló póz közül. Hagyd, hogy mindvégig ő vezessen, próbáld ki, hogy a javaslatai mennyire működnek, és mindig adj visszacsatolást számára, hogy lássa, hogyan tovább! Fontos még tudni, hogy mindegyik pozíció más lehetőséget nyújt – köztudott például –, hogy térdelve vagy négykézláb a medence sokkal szabadabb mozgásra képes.

Végül bármelyik pozitúra is lesz a legjobb számodra, a legfontosabb szempont minden esetben az, hogy a szülésznő kellőképp követni tudja a kitolási szakasz történéseit. Az általában nem jó, hogyha “túl gyorsan” mennek végbe a folyamatok, koncentrálj arra a gondolatra, hogy nem egyetlen fájás alatt kell kitolnod a babát! Ideális esetben az első méhösszehúzódásnál és tolásnál a fej bújik elő, a test további részei pedig csak később jelennek meg.

A szülésznő, mint az elsődleges biztonság

Ahogyan azt olvashattad, a szülésznő jelenléte és figyelme nagyon sokat számít, ezért is elengedhetetlen, hogy az ő instrukcióit követve válaszd ki a számodra legkomfortosabb szülési pozíciót. Tudnod kell, hogy ez nemcsak a saját kényelmedet segíti, hanem védelmet is biztosít.

Ha a szakember folyamatosan rálát az események alakulására, akkor az altesti sérülések kockázata azonnal csökken – komplikáció esetén bármikor képes közbeavatkozni, perineális védelmet tud nyújtani. (Perineális védelemnek nevezik, amikor a szülésznő az egyik kezét a gáton, a másikat a baba fején tartja, a biztonságosabb és nyugodtabb szülési körülmények megteremtése érdekében.) Száz szónak is egy a vége, a kisbabád világra hozása közben, a szülésznő lesz az elsődleges biztonságod.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.