joslo-fajasok

A szülés megindulásának jelei: így döntheted el, hogy mikor indulj a kórházba

„Mindenórás vagyok!” ­– mondják a kismamák, akik elérkeztek a 9. hónap végéhez. De vajon miből derül ki, hogy tényleg eljött az idő? A szülés megindulásának biztos jelei között szinte csak egy az, amire valójában támaszkodni lehet, viszont korábban már több minden utalhat arra, hogy a test készülődik a baba világra hozatalára. Ilyenek lehetnek például a jósló fájások, a fészekrakó ösztön, vagy, ha távozik a nyákdugó.

Ha Te is a harmadik trimeszterben jársz, fontos, hogy pontosan meg tudd különböztetni a szülés közeledtének, illetve a szülés beindulásának jeleit! Így mentálisan időben fel tudsz készülni életed egyik legmeghatározóbb pillanatára, és a döntéshozások során is határozottabb tudsz maradni.

A szülés megindulásának korai jelei – készülődj!

A várandósság megállapításakor a szakorvos kijelöli a szülés lehetséges időpontját, de valójában nagyon kicsi az esély arra, hogy a baba tényleg ekkor érkezik. A kijelölt dátum inkább csak azért fontos, hogy leendő édesanyaként tudj számolni a gyermeked világra jöttével.

A leggyakoribb esetben a szervezeted előre jelez – amit jó, hogyha észben tartasz –, és ehhez számítva figyeled a tested jelzéseit. A szülés megindulásának ugyanis vannak korai jelei, amik ugyan még nem adnak okot arra, hogy elindulj a kórházba, de arra mindenképp felhívják a figyelmed, hogy közeledik a várva várt nap, és ideje készülődni!

1) A jósló fájások, avagy a Braxton-Hicks összehúzódások

A szülés megindulásának első jelei között az egyik legtipikusabbak a jósló fájások, amiket a szakemberek a Braxton-Hicks összehúzódásokként is emlegetnek. Amit érdemes tudni róluk, hogy az utolsó időszakban hasonlíthatnak a valódi szülési fájdalomhoz, ezért könnyen megtéveszthetnek.

Mi a különbség a jósló fájás és a valódi szülési fájdalmak között?

A legkönnyebben úgy tudod majd megkülönböztetni őket egymástól, hogy amíg a jósló fájások össze-vissza, rendszertelenül jelentkeznek (majd rövid idő után el is múlnak), addig a tényleges méhösszehúzódások rendszeres időközönként lépnek fel, gyakoriságuk és erőteljességük egyre fokozódik. A Braxton-Hicks összehúzódások nincsenek hatással a méhszájra sem, tehát az továbbra is szorosan zárva marad.

 Fontos tudni, hogy:

  • A jósló fájás óránként nem jelentkezhet többször, mint 4 alkalom
  • Naponta maximum 10 alkalommal jelentkezhet
  • Nem tarthat 1 percnél tovább

Ha erős hátfájást, alhasi nyomásérzést, folyást vagy vérzést tapasztalsz, a fájdalmak 1 percnél tovább tartanak vagy rendszeresen jelentkeznek, akkor haladéktalanul fel kell keresned az orvosodat.

A valódi szülési fájdalmak ezen kívül a hát- vagy szeméremcsont tájékáról induló húzó-, szúró fájdalommal járnak, sokkal intenzívebbek, mint a jósló fájások.

A jósló fájások jelei

A jósló fájások nevüktől eltérően nem feltétlenül járnak fájdalommal. Ilyenkor csupán arról van szó, hogy a méh izomzata megfeszül, majd elernyed. A jósló fájás tünete tehát, hogy a has rövid időre megkeményedhet, húzódó érzés jelentkezhet. A tünetek általában 30-60 másodperc közötti időtartamig állnak fent. A jósló fájások fő feladata, hogy felkészítse a szervezetet a szülésre.

A jósló fájások mikortól jelentkezhetnek?

A Braxton-Hicks összehúzódásokra általában már viszonylag korán, a 20-25. hét között sor kerül. A várandósság előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik, nem véletlen a jósló fájás elnevezés.

A jósló fájások után mikor indul be a szülés?

A jósló fájások alapján nem lehet megjósolni a szülés időpontját. Mivel elég korán jelentkezik, általában még hetek vannak hátra, de vannak kismamák, akik eleinte nem, csak az utolsó időszakban észlelik az összehúzódásokat. Ilyenkor előfordulhat, hogy az első fájások érzékelése után már csak napok vannak a szülésig.

2) A nyákdugó távozása és a méhszáj tágulása

A baba érkezésének közeledtével a nyákdugó távozása és a méhszáj tágulása is gyakori előjel. A nyákdugó szerepe, hogy a méhszájat elzárja a külvilágtól, ezzel is védve a fejlődő életet az egyes baktériumoktól és fertőzésektől. Távozásának nincs konkrét időpontja, a szülés előtti hetek és napok bármelyikén távozhat, de az is megtörténhet, hogy a méhszáj tágulásakor, a vajúdás elején vagy a magzatvíz elfolyásakor hagyja el a testet.

Ahogyan említettük, emellett a méhszáj tágulása is lehet előjel, még akkor is, hogyha valójában ez a folyamat a szülés első fázisát egyaránt lefedi. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a méhszáj tágulása nem feltétlenül csak közvetlen a baba érkezése előtt indulhat meg, hanem már néhány héttel korábban is. Persze, ezt csak a szülészorvosod fogja észrevenni egy rutinellenőrzés alatt, ezért mindig vegyél részt a kontrollvizsgálatokon!

3) A méhnyak felpuhulása

Amikor közeleg a szülés időpontja, a méhnyak változni kezd: elvékonyodik, megrövidül, felpuhul. Ebből Te semmit nem fogsz érezni, ugyanis a folyamatot csak egy hüvelyi vizsgálat során tudják megállapítani. Amikor az orvosod úgy találja, hogy az amúgy 4 cm-es méhnyak hossza 2 cm-re csökkent, már csak pár nap maradt hátra a gyermeked születéséig.

4) A szülés előtti hasmenés

A szülés beindulása előtt az egyik legkellemetlenebb előjel a hasmenés. Sok kismamánál megfigyelhető, hogy a gyermek érkezése előtti napokban a székletük lazábbá válik. Természetesen ennek a problémának számos másik kiváltó oka lehet, de ha a korábban felsorolt előjelekkel együtt lép fel, akkor szinte biztos, hogy hamarosan a kezedben tarthatod a kisbabádat.

5) A fészekrakó ösztön

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a fészekrakó ösztönt is, még akkor is, hogyha az egyik legkevésbé megragadható szülési előjel. Ahogyan az a szókapcsolat nevében is benne van, ilyenkor az anyukák ösztönösen vágnak bele a legkülönfélébb feladatok elvégzésébe, persze, leginkább olyanokéba, amik közvetlenül kapcsolódnak a baba érkezéséhez. Aktívan tesznek-vesznek, a babaszobát rendezgetik, az apró ruhákat hajtogatják, mossák stb.

Ha valaki nagyon lelkes, akkor pont ugyanezt csinálja a 9 hónapos meghitt várakozás összes napján, ennek ellenére mégis úgy tartják, hogy minél közelebb a baba érkezése, a kismama annál inkább belelendül a készülődésbe. Ismerős?

A szülés megindulásának biztos jele – irány a szülészet!

A cikk elején utaltunk rá, hogy a szülés megindulásának biztos jeleként szinte csak egy dolgot emlegethetünk, méghozzá a gyakori méhösszehúzódásokat. Amikor a fájások rendszeresen, 10 percenként minimum 3 alkalommal jelentkeznek, akkor eljött az indulás ideje! Természetesen ez még önmagában nem azt jelenti, hogy korábban nem mehetsz be a szülészetre – mi több –, a legjobb, hogyha már akkor útnak indulsz, amikor azt még Te a legbiztonságosabbnak érzed! A lényeg, hogy ekkorra már mindenképp legyen összeállítva a kórházi csomagod, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni!

A magzatvíz elfolyása, mint leggyakoribb tévhit

Korábban már biztosan megfordult a fejedben, hogy miért csak a méhösszehúzódásokat tekintjük a szülés biztos jelének, miközben a legtöbben a magzatvíz elfolyását tartják annak. Való igaz, a magzatvíz szintén a szülés előtti utolsó pillanatokra hívja fel a figyelmet, ám közel sem biztos, hogy bő sugárral, és a fájások előtt távozik.

Van, hogy a szülési folyamat már jóval korábban megkezdődik, minthogy a magzatvíz elfolyna, de emellett az is gyakori, hogy csak szivárog. Vagy azért, mert a baba feje elzárja a szülőcsatornát, vagy mert a burokrepedés kisebb mértékű. Bizonyos esetekben pedig burokrepesztésre is szükség van, így nem érdemes kizárólag a magzatvíz elfolyására alapozni a szülés beindulásának felismerését.

Maradj folyamatos kapcsolatban az orvosoddal!

Egyénenként változó, hogy ki és milyen körülmények között érzi magát komfortosan, amikor a gyermekét várja. Néhány kismama a lehető legtovább szeretne otthon maradni és relaxálni, míg mások inkább úgy döntenek, hogy az első adandó alkalommal fogják a kórházi csomagjukat és elindulnak a szülészeti osztályra. Ha inkább az előbbi típusba tartozol, legyél folyamatos kontaktban az orvosoddal! Bármi szokatlant tapasztalsz, keresd fel a kijelölt kórházad szülészeti osztályát, hogy a véghajrá alatt mind a pocakodban lévő baba, mind Te biztonságban érezd magad!

Oszd meg a cikket