Bugaboo-desktop

Az ideális babakocsi

Babakocsit választani kicsit olyan, mint autót venni: minden a te egyéni igényeidtől és elvárásaidtól függ. Egy babakocsi ugyanis nagyon személyes dolog.

Mutasd a babakocsid – megmondom, ki vagy! A választásodat meghatározza az életstílusod, így végső fokon a te személyiségedet tükrözi a járgány.
Babakocsitípusok
Megszámlálhatatlan féle-fajta babakocsi létezik: hagyományos, sportos, multifunkciós, összecsukható, napernyős, futóknak tervezett, illetve iker- és testvérbabakocsi. Ezek mellett léteznek márkák, amelyek egy-egy típust szimbolizálnak, mint például a Bugaboo a kis első kerekeivel vagy az Urban Jungle, amelyet kimondottan futóknak terveztek.
Hagyományos vagy sportos?
Az első alapszabály, amelyet szem előtt kell tartanod, hogy a baba a szülést követő első pár hónapban folyamatosan feküdni fog. Ez az időszak a hagyományos babakocsiknak kedvez. Amikor viszont a gyerek kezd felülni, eljön a sportbabakocsik ideje. Egyes szülők mindjárt kétfélét is vesznek. Mások egy átalakítható verzióval vagy mózeskosárral igyekszenek megoldani a helyzetet.
Számotokra vajon melyik a legmegfelelőbb? A választásnál természetesen nem a divat az elsődleges, hanem te magad. Első lépésként gondolkodj el az alábbi kérdéseken:
• Van-e autód? Ha igen, mekkora a csomagtartója? Ezek a tények erősen behatárolják, milyen méretű babakocsit érdemes vásárolnod, és hogy azt hogy tudod majd összecsukni és tárolni.
• Sokat buszozol? Ez esetben a kisebb babakocsik között nézz szét.
• Hol fogod tárolni a babakocsit? A lakásban, a folyosón, a tárolóban, netán a garázsban? Ehhez mindenképpen alkalmazkodnia kell a kocsinak.
• Lakásban élsz? Liftes vagy anélküli házban? Egy könnyű babakocsit természetesen egyszerűbb föl-le húzgálni a lépcsőn.
• Gyakran fogtok vidéken sétálni? Esetleg kávéházakba járni? A nagy kerék jobban gurul a köveken és más, nem sima talajon.
• Az évszakok váltakozását is érdemes figyelembe venni. Meleg, hideg, esős vagy havas az idő? Ez fontos szempont a nap- és esernyő, illetve a rovarvédő kiválasztásánál.
Faggasd ki az eladót! Gondold végig és mondd el részletesen az igényeidet. Ne feledkezz meg arról sem, hogy sokáig fogod használni a babakocsit. Ha szeretnéd viszonylag olcsón megúszni, kereshetsz akár használt kocsit is.
A legfontosabb a stabil váz
Bármelyik típusra is essen a választásod, mindenképpen ellenőrizd, hogy elég stabil-e a babakocsi váza és kellően tartós-e a benne lévő matrac (min. 5 cm vastagságú legyen). A kocsirész pedig legyen jól szellőző. Nézd meg azt is, hogy van-e fejvédő része, ami megvédi a kicsit, ha neadjisten nekimentek valaminek.
Segíts a többi szülőnek azzal, hogy megosztod velük: ti hogyan bukkantatok rá a tökéletes babakocsira. Meséld el tapasztalataidat!

Oszd meg a cikket