libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Betegségek a terhesség alatt

A legtöbb baktérium és vírus, amely a várandósság idején jelen van a szervezetedben, nem árt a magzatnak. Mégis akad néhány kivétel. De legfeljebb óvatosságra van okod, pánikra semmi: ezek előfordulása ugyanis igen ritka.


Rubeola

A rubeola egy vírusfertőzés. Amennyiben a terhesség első felében kapod el és nem voltál beoltva ellene, illetve ha korábban nem estél még át ezen a betegségen, akkor előfordulhat, hogy veszélyt jelent a magzatodra is. Előfordul, hogy a rubeola koraszülést okoz, de károsíthatja a baba agyát, fülét vagy szívét is.

Nagyon fontos tehát, hogy azok a nők, akik gyermekkorukban nem voltak rubeolásak vagy nem kaptak a betegség ellen oltást, még a teherbe esés előtt oltassák be magukat.

Toxoplazmózis
A toxoplazmózis kialakulásáért egy parazita felelős. Ha gyermeket vársz, a következő tanácsok megszívlelésével védheted meg magadat és magzatodat a kórtól:
- messzire kerüld el a kóbor macskákat;
- óvd magad azoktól a helyektől és tárgyaktól, amelyek macskaürülékkel érintkezhettek;
- soha ne egyél nyers vagy nem kellően átsütött húst, ha pedig apróra vágott vagy darált hússal főzöl, semmiképpen ne kóstolj bele nyersen, hogy ellenőrizd, megfelelő-e a fűszerezése;
- ha nem otthon étkezel, mindig jól átsütött húst rendelj;
- mielőtt nyers húshoz nyúlnál, feltétlenül moss alaposan kezet;
- hámozd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, ha pedig közvetlenül földhöz érsz, alaposan moss utána kezet;
- csak pasztörizált tejet igyál;
- tartsd magad távol a nyulaktól és egyéb állatoktól: várandósságod alatt ne tarts háziállatot és amikor húst sütsz vagy főzöl, lehetőleg ne te tisztítsd meg.

Herpesz
A herpesz olyan vírus okozta gyulladás, amely a száj és a genitáliák környékén fordul elő. A genitális herpeszt könnyen elkaphatják a gyerekek, de a herpesz minden típusa veszélyt jelent az újszülöttre. Az orvosok császármetszést javasolnak abban az esetben, ha a herpesz a várandósság elején a szülőcsatornát támadja meg, ilyenkor ugyanis a baba még teljesen védtelen, nem óvják antitestek a fertőzéstől. Ha netán a szülés idején kiújulna a herpesz, már igen kicsi a valószínűsége, hogy az újszülöttre veszélyt jelent.

Streptococcus B
A streptococcus B egy nagyon gyakran felbukkanó baktérium. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy különféle problémákat okoz a terhesség idején (húgycsőgyulladás, koraszülés vagy komoly, az újszülöttet érintő betegség).

A streptococcus B szűrést nem szokták automatikusan javasolni a várandósoknak. Ha azonban korábban már volt dolgod ezzel a baktériummal, mindenképpen kérj vizelet- és méhnyakvizsgálatot. A streptococcus B penicilinnel könnyen kezelhető.

Parvovírus
Ez a vírustípus különösen az 5 és 15 év közötti gyerekekre veszélyes. Ha korábban fertőzött voltál, szervezeted antitesteket termelt a parvovírus ellen. A fertőzés nyomán kialakuló betegség legtöbbször enyhe lefolyású, némi lázzal, illetve piros kiütésekkel jár az arcon, amelyek két-három héten belül elmúlnak. Ha még nem jelentek meg a betegség tünetei, viszont fertőzött vagy, az veszélyt jelenthet a gyermekedre. Ebben az esetben feltétlenül konzultálj védőnőddel vagy nőgyógyászoddal!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.