preg13566_desktop

Terhesség és gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek többsége egyértelműen hatással van a babára, különösen a várandósság elején. Ezért mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát, ha épp ebben az időszakban kezdenél el gyógyszert szedni – és persze akkor is, ha a korábbi gyógyszereid adagolásáról van szó.

Amikor orvosnál, fogorvosnál vagy masszőrnél jársz, semmiképpen ne felejtsd el megemlíteni azt a tényt, hogy gyermeket vársz. Különösen igaz ez a terhesség elejére. Még fejfájás elleni tablettát vagy természetes gyógyhatású készítményt se vegyél be anélkül, hogy meg ne beszélted volna egy szakemberrel!

Mindig jelezd, hogy babát vársz!

Nem győzzük elégszer ismételni: semmiféle gyógykezelésbe ne kezdj a terhességed alatt a védőnőd vagy az orvosod véleményének kikérése nélkül – különösen olyanba ne, ami rendszeres gyógyszerezéssel jár!

Ugyanilyen óvintézkedések szükségesek abban az esetben is, ha bármilyen betegség miatt már gyógykezelés alatt állsz. Azonnal beszéld meg a dolgot az orvossal, amint tudomást szerzel a terhességedről! A gyógyszerszedés abbahagyása is kritikus: természetesen ehhez is szükséges a szakember véleménye.

Légy óvatos a szoptatás idején!

A fent leírtak érvényesek az anyatejes táplálás időszakára is: el ne felejtsd megemlíteni az orvosnak, hogy szoptatsz! A nagyobb mennyiségű gyógyszer – még akkor is, ha természetes gyógymódról van szó –, befolyásolhatja az anyatej összetételét.

Oszd meg a cikket