exercising-after-childbirth_id137_image

Sport szülés után

Szülés után könnyen elkaphat a hév, hogy rögvest nekiláss visszaszerezni eredeti alakodat. Eleinte viszont jobb, ha csak egy kis sétával segítesz magadon. A gyaloglás egészen addig remek sportpótlék, amíg védőnőd zöld jelzést nem ad a komolyabb testmozgásnak.

Érthető, hogy torkig vagy a kismamaruhákkal és egyenesen sokkolhat, hogy még a szülés után is szükséged lehet rájuk. Most nehéznek tűnhet elképzelni, hogy a tested lehet még az életben olyan, mint a szülés előtt volt. De hidd el, lehet – csak idő kérdése.

Mikor kezdhetek újra sportolni?

Nem könnyű időt találni a sportolásra, amikor az elsődleges kihívás a szoptatás mellett a mindennapok túlélése. Ugyanakkor nagyon nem jó ötlet azelőtt nekilátnod a testmozgásnak, mielőtt meggyógyultál volna – szóval eleinte inkább ne erőltesd a dolgot. Körülbelül két hónapba telik, amíg a varratoknak és az ödémáknak búcsút mondhatsz, illetve mire az anyaméh visszanyeri normál méretét.

Viszont – hasonlóan a babavárás időszakához – egy kis testmozgás mindenképpen jobb, mint a semmi. Egy jóízű séta babakocsi-tologatás közben épp elegendő mennyiségű és intenzitású testmozgás ahhoz, hogy elkezdd ledolgozni a felesleget.

A következő kontroll alkalmával kérdezd meg védőnődet, mikor ajánlatos visszatérned korábbi edzésprogramodhoz. Ha valaki, ő biztosan meg tudja mondani, hogy válthatsz-e már komolyabb sportokra a sétáról.

Hólyaggyengeség

Talán észrevetted, hogy mostanában könnyen elcsöppen a vizeleted, amikor köhögsz vagy tüsszentesz. A legfontosabb sport, amelyet a szülés utáni időszakban érdemes űznöd, nem más, mint az intimtorna – annak érdekében, hogy medencefenéki izmaid minél hamarabb visszanyerjék eredeti erejüket és rugalmasságukat.

Oszd meg a cikket