190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

A büfiztetés művészete

Evés közben a legtöbb gyerek nyel némi levegőt is, sőt: esetenként sokat. Ezért kell őket megbüfiztetni. Büfi hiányában megfájdulhat a kicsik hasa. Lássuk, hogy is kell ezt csinálni!

A kisbabák többféleképpen jelzik, ha büfizésre van szükségük. Ha a gyermek nyugtalan, zaklatott vagy úgy tűnik, tele a pocija – annak ellenére, hogy nem evett sokat –, próbáld megbüfiztetni egyszer-kétszer.

Hogyan büfiztess?

Tartsd a kicsit stabilan – például úgy, hogy az öledbe ülteted és az egyik kezeddel fogod –, majd finoman kezdd el dörzsölgetni a hátát föl-le irányuló mozdulatokkal. A hagyományos büfiztető pozíció, amikor a baba a válladon van, valamelyest megnehezítheti a levegőtől való megszabadulást. Különösen, ha túl sokáig tartod a gyereket ebben a helyzetben. Előfordul, hogy elég felemelni hasonfekvésből a babát és már jön is a büfi.

Amikor a baba túl sok levegőt nyel

Ha a gyereked nagy kortyokban nyeli a levegőt, ellenőrizd, hogy vajon teljesen, légmentesen átfogja-e a szájával a mellbimbódat. Hasznos lehet, ha etetés közben is megpróbálod párszor büfizésre bírni.

Nem minden gyereknek van szüksége büfizésre – de a legtöbbnek igen. Ne feledkezz meg erről még akkor sem, ha a kisbabád már elmúlt három hónapos!

Oszd meg a cikket