Essity6254-final_Desktop

Lázas baba és lázas gyermek: fontos tudnivalók szülőknek

A láz a szervezet jelzése: arra figyelmeztet, hogy éppen egy fertőzéssel küzd. Nem is minden esetben javasolt az azonnali lázcsillapítás, szülőként ezért nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyél a témakör hátterével. 

Cikkünkben a legfontosabb kérdések megválaszolásával járjuk körbe a babaláz és a gyermekláz tudnivalóit. Például megtudhatod, hogy:

 • mikortól van hőemelkedés?
 • mikor lázas a baba vagy a gyermek?
 • mit tegyél, ha enyhe lázról van szó?
 • mikor szükséges lázcsillapítás a babáknál?

Honnan tudom, hogy lázas a baba?

Hogy megtudd, beteg-e a gyermeked vagy sem, viszonyítsd az aktuális helyzetet a megszokott, egészséges állapotához! Ha a kisbaba szemmel láthatóan jókedvű, elégedett és úgy eszik, mint szokott, valószínűleg nem áll fenn semmilyen probléma. Ha viszont épp ellenkezőleg, kedvetlennek, bágyadtnak tűnik, bőrpír jelenik meg az arcán, vagy túl melegnek érzed a csecsemő testhőmérsékletét, akkor gyanúsan a láz tüneteivel álltok szemben – így biztosan elérkezett a babalázmérés ideje!

Mikortól van láz, mikortól lázas a baba?

A csecsemő lázának mérésekor az a legfontosabb, hogy pontosan tudd, mikortól számít lázasnak a baba. Szerencsére túl sok plusz információt nem kell megjegyezni, ugyanis minden pont úgy zajlik, ahogyan a felnőtteknél: a baba és a gyermek is akkor lázas, ha a hőmérő 38°C fölötti értéket mutat. Csecsemő-hőemelkedésről vagy baba-hőemelkedésről akkor beszélhetünk, amikor a testhő még nem éri el ezt a számot, de már a közelében jár (37-38°C közötti érték).

Fontos, hogy egyik esetén ssiknél leggyakrabban egy egyszerű megfázás okozza a kellemetlenségeket. em kell megijedni, mert a kicNem ritka, hogy egy nagyobb lázas gyermek boldogan ugrándozik akkor is, amikor egy felnőtt már rég ágynak dőlt volna, ugyanakkor abban sincs semmi, ha a lázas baba nyűgösebb, és rosszabbul alszik, mint máskor.

Tippek enyhe láz esetére

 1. Vegyél le a babáról néhány ruhadarabot!
 2. Legyen hűvös a szobában, vedd lejjebb a fűtést!
 3. Ne takard be vastag takaróval!
 4. Ha még nagyon pici, akkor próbáld meg többször etetni anyatejjel vagy tápszerrel!
 5. Ha gyermeked már nagyobb, akkor gyakran adj neki olyan folyadékot, amit szeret, legyen szó gyümölcsléről vagy tejpépről!
 6. Játssz vele kicsit nyugodtabb játékokat, és engedd, hogy ő döntse el, mit szeretne!

Mikor nincs, és mikor van szükség lázcsillapítóra?

​​A láz önmagában nem veszélyes – hiszen ahogyan már említettük –, a szervezet ilyenkor küzdi le a fertőzéseket. Ebből következik, hogy nem minden esetben van értelme a lázcsillapításnak, pláne nem akkor, hogyha a gyerek elég folyadékot iszik, energikus, és általában jól érzi magát. Ennek ellenére, ha azt tapasztalod, hogy nagyon hosszú ideje nem megy le a gyerek láza, vagy láthatóan rossz a közérzete, megpróbálkozhatsz a korának megfelelő lázcsillapító beadásával.

FONTOS: 6 éves kor alatt, orvosi szakvélemény nélkül semmiképp ne használj gyógyszerkészítményt!

A baba jó közérzetéről általánosságban

Egészségügyi vonatkozásban gyakran beszélünk általános közérzetről, ami egész egyszerűen az egészségi állapot minőségét összegzi. Különösen akkor fontos figyelni rá, amikor a kicsi még nem tudja kifejezni, hogy hogyan érzi magát. A következő állítások a jó közérzet ismérvei, így ezek segítségével könnyedén meg tudod állapítani, hogy van-e okod aggodalomra vagy sincs:

 • Megszokott módon reagál a szociális ingerekre: érdeklik a játékok és a környezete iránt – különösen a pihenés foglalkoztatja.
 • Mozgékony, nem ernyedt az izomzata.
 • A légzése normális.
 • A bőre és az ajkai normál színűek, pont olyanok, mint máskor.
 • Könnyen felébred, és ezután hamar reagál is az őt érő ingerekre.
 • Jelzi az elégedettségét: időnként mosolyog, nevet.
 • Rendesen eszik, és a folyadékbevitele is normális. A kisbabáknál a vizelet mennyiségével ellenőrizhető a folyadékbevitel mennyisége, amit ugyan nem mindig könnyű megállapítani, de a pelenka nedvességjelző csíkja segíthet.
 • Nem sír vagy kiabál másképp, mint szokott.

Csecsemőláz és gyermekláz: a következő esetekben mindig fordulj orvoshoz!

1) Hosszan tartó állapot

Ha a gyermeked általános közérzete rossz, és a lázcsillapító sem segít, még aznap fordulj orvoshoz! A hat hónapnál idősebb, jó közérzettel rendelkező kölykök otthon is meggyógyulhatnak maguktól, azonban ha a láz hosszú ideig fennáll vagy még magasabbra szökik, irány a szakorvosi rendelő!

2) Lázgörcs

Az arra hajlamos gyerekeknél lázgörcs léphet fel, ha gyorsan lázasodnak be. Ilyenkor a test megmerevedik, a végtagokban izomrángás jelentkezik, és rövid ideig akár eszméletvesztés is bekövetkezik. Ezek a rohamok ugyan nem veszélyesek, egy-két percig tartanak csupán, de ettől még ijesztően hatnak. Ha nyugodt tudsz maradni, a gyerek is hamarabb lehiggad, ezért azt javasoljuk, hogy mindvégig legyél a közelében, de végtagjait semmiképp ne szorítsd le! Emellett mindig keresd fel az ügyeletet is, hogy a görcsroham egyéb lehetséges okai kizárásra kerüljenek!

3) Láz megfázás nélkül

A lázat gyakran náthás fertőzés okozza, de ha annak tünetei nem jelentkeznek, érdemes jobban odafigyelni! Néha csak úgynevezett „háromnapos lázról” van szó, ami teljesen veszélytelen, de fertőző. A látszólag ok nélkül jelentkező lázat más infekció (például húgyúti– vagy fülfertőzés) is okozhatja, ami gyakran gyógyszeres kezelést igényel. Ha semmi nem indokolja a helyzetet, “csak láza van a gyereknek”, mindenképp az orvos meglátogatása lesz a megoldás!

Mit tegyél, ha még mindig bizonytalan vagy?

Ha a fentiek elolvasása után mégsem vagy benne biztos, hogy mekkora a baj, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz! Ő fog tudni biztos információt mondani a témában, hogy a lehető legjobban meg tudd védeni a pici egészségét.

Oszd meg a cikket