close

Lázas a baba

A láz fontos jelzés: arra figyelmeztet, hogy a szervezet éppen egy fertőzéssel küzd. A csecsemők testhőmérséklete is többnyire akkor emelkedik meg, ha megfáznak. Az alábbiakban elárulunk neked néhány bevált lázcsillapító módszert.

Csecsemők esetében a betegség jeleit nehezebb felismerni, mint az idősebb gyerekeknél. Előfordul például, hogy enyhén megemelkedik a baba testhőmérséklete, de nem azért, mert beteg, hanem egyszerűen csak mert egy újszülött szervezete még nehezebben tudja kontrollálni a hőháztartását, mint egy felnőtté.

Ha magasabb, mint 38 C°

Hogy megtudd, beteg-e a gyereked vagy sem, viszonyítsd az aktuális helyzetet a megszokott, egészséges állapotához. Ha a kisbaba szemlátomást jókedvű, elégedett és úgy eszik, mint szokott, valószínűleg nem beteg. Ha viszont újszülötted kedvetlennek tűnik vagy túl melegnek érzed a testét, netán egyéb kétségeid vannak, nem árt egy lázmérés.

Ha a gyermek testhőmérséklete meghaladja a 38 C°-ot – annak ellenére, hogy nincs rajta túl sok ruha vagy takaró –, akkor mutasd meg a gyerekorvosnak.

Enyhe hőemelkedés esetén
- vegyél le a babáról néhány ruhadarabot ;
- vedd lejjebb a fűtést;
- vékony takaróval takard be a gyereket;
- próbáld többször etetni, kisebb mennyiségű anyatejjel vagy tápszerrel.

Lehet, hogy fülfertőzés?

A nátha leggyakoribb tünetei a 38 C°-os vagy magasabb láz, illetve a kedvetlenség és a sápadt arcszín. A nátha és a láz együtt utalhat akár fülfertőzésre is. Ha erre gyanakszol, lássa mielőbb orvos a kis beteget.
A fül-orr-gégészeti fertőzések elkerülése érdekében lehetőleg füstmentes helyiségben tartózkodjon a kisbaba. A gyermek ellenállóképességét az anyatejes táplálás is növelheti.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...