Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Desktop

Gyermekbetegségek nyomában

RSV-vírus, háromnapos láz, kéz–, láb– és szájfertőzés, bélféreg: a kisgyerekes szülők szótárába bizony hamar bekerülnek ezek a fogalmak. Ugyan a legtöbb gyermekbetegség nem ártalmas, de attól még jó, ha felismered a tüneteket, és tisztában vagy azzal, hogy mi a teendő egyik-másik esetén. Cikkünkben összegyűjtöttük néhány gyakori probléma hátterének és kezelésének legfontosabb tudnivalóit.

A leggyakrabban jelentkező gyermekbetegségek listája

A szülők a legtöbb gyermeknyavalyával először az óvodás évek alatt találkoznak, hiszen az az a környezet, amiben a legkönnyebben terjednek a vírusok. Természetesen vannak olyan egészségügyi problémák is, amik csak később kopogtatnak. Legfrissebb cikkünkben egy csokorba összegyűjtöttük a leggyakoribb gyermekbetegségeket, hogy ezzel is segítsünk eligazodni a lázrózsás arcok és piros pöttyös karok között. Persze, a lista nem teljes, inkább csak egy áttekintést ad a rendszeresen jelentkező problémák hátteréről.

1) Háromnapos láz vírusfertőzés miatt

A három napon át tartó magas láz gyermekeknél általában vírusfertőzés tüneteként, elsősorban a három év alatti babáknál jelentkezik. Miután lement a láz, élénkpiros, apró pöttyszerű kiütések jelentkeznek a felsőtesten, de ezek pár nap után általában el is múlnak. A fertőzött gyerekek nagyon könnyen terjesztik a betegséget, a kiütések eltűnésével viszont már nem fertőznek tovább. Kezelésre nincs szükség, mert a betegség magától elmúlik, de ilyenkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy a baba mindig eleget egyen!

2) Az RSV-vírus

Az RSV-fertőzés torokfájással, orrfolyással, köhögéssel és általában enyhe lázzal jár. A legtöbb gyerek még két éves kora előtt otthon legyűri a betegséget. Ez a vírus viszont csecsemőkorban nagyon megterhelő tud lenni a kicsik számára, mert a fertőzés következményeként légzési nehézségek is felléphetnek. Ugyan nem törvényszerű, de gyakori, hogy ilyenkor néhány napon keresztül sípoló, sziszegő hangot lehet hallani a váladékkal teli légutakból. Ebben az esetben a baba etetése igazi kihívás, de az eldugult orr orvoslására szerencsére létezik megoldás.

Fontos tudni, hogy az RSV-vírus évről évre felbukkan kevésbé kockázatos és súlyosabb járványok alakjában is. Újszülött babával egyébként sem árt korlátozni a személyes találkozások számát – és kerülni a nagy összejöveteleket –, de különösen indokolt ez téli szülés esetén. Ha a három hónapnál fiatalabb baba makacs megfázással vagy köhögéssel küzd, esetleg kortól függetlenül nehezére esik enni vagy levegőt venni, mindenképp keress fel szakembert!

3) Hasi fájdalmak és gyomorbántalmak gyermekeknél

Gyomorbántalmakat okozhat vírus, élősködő és baktérium is. Manapság a babák már kapnak oltást a rotavírus ellen – ami régen a kisgyerekek hasi fájdalmainak leggyakoribb kiváltó oka volt –, de ennek ellenére télen, most is rendszeresen lehet találkozni a hányással és/vagy hasmenéssel járó megbetegedések különböző fajtáival.

Viszont bármi is áll a gyomorpanasz hátterében, ilyenkor mindig figyelned kell a gyermek közérzetét, és rengeteget kell itatnod a kiszáradás elkerülése miatt! Emellett arra is ügyelned kell, hogy a folyadékot kis mennyiségben adagold számára, nehogy rögtön kihányja! Ha tényleg gyakran adsz neki folyadékot, akkor egyszerre akár egy kiskanálnyi tea is elég lehet. Fontos, hogy a folyadék cukrot és könnyen hozzáférhető energiát tartalmazzon.

Szoptatás esetén kiskanállal anyatejet is adhatsz a kicsinek, de nagyobb kölyöknél folyadékpótlásként már szóba jöhet a gyümölcslé, sőt, a jégkrém is. Egy gyomorbajos gyereknél felejtsd el el az édességekre vonatkozó szabályokat, és mindig kínálj neki olyan lehetőségeket, amiket szívesen elfogad! A gyerekek nagyon hamar ki tudnak száradni, és ennek annál nagyobb a veszélye, minél kisebb a lurkó. Ha a hasi fájdalmakkal küszködő gyermeked még nincs fél éves, mindenképp keresd fel a védőnőt vagy a gyermekorvost!

4) Fülgyulladás a megfázás következményeként

Gyulladás akkor keletkezik, ha a fül nem szellőzik jól. Amikor egy megfázás miatt bedugul a baba orra, akkor gennyes lerakódás formájában, a dobhártya mögött elszaporodhatnak a baktériumok. Ez nagyon tud fájni a kicsinek, ezért ilyenkor vigasztalhatatlan sírásba kezd, és nem tud aludni. További árulkodó tünet lehet, hogyha néha piszkálja a fülét, miközben a láza magasra szökik.

Mindig jó megoldás, hogyha ilyen esetben a kicsit hordozóba vagy pihenőszékbe ülteted, mert a fej felemelt helyzetében a duzzanat képes a fülben és az orrban is visszahúzódni. Ha a gyermeked már nagyobb, akkor a feje alá tehetsz még egy párnát, illetve adhatsz a korának megfelelő fájdalomcsillapítót is.

A kicsik nem értik, hogy miért éreznek fájdalmat, ezért szükségtelenül nyugtalankodhatnak, aminek következtében pedig rosszul esznek és alszanak. Ha a baba még nincs hat hónapos, mindenképp beszélj orvossal, mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót adnál neki! Abban az esetben, hogyha a gyermeknél több napig tartó láz jelentkezik (azaz 2-3 napon belül sem megy le a láza), illetve minden étkezést elutasít, szintén irány a rendelő! Így hamar kiderül, hogy a fülgyulladást egy bakteriális felülfertőződés okozza vagy sem, és az is, hogy a probléma csak az egyik fület, vagy esetleg mindkettőt érinti. Gyakori fülgyulladás jelentkezésekor, ajánlott felkeresni egy fül-orr-gégész szakembert is!

5) Kötőhártya-gyulladás

A gyerekek szeme több okból is begyulladhat: állhat valamilyen szennyeződés, allergiás reakció, bakteriális fertőzés vagy megfázásos vírus is a hátterében, ami ellen a test gyulladással védekezik. A probléma otthoni kezelésekor a következőkre figyelj oda:

  • Tartsd tisztán a szemet, naponta többször töröld meg óvatosan, langyos vízbe mártott, tiszta vattapamaccsal!
  • A külső szemzugtól haladj befelé, így elkerülheted, hogy még több szennyeződés jusson bele!
  • Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a védőnőtől!
  • Ha a tünetek pár nap alatt sem múlnak, sőt, inkább súlyosbodnak, fordulj szakemberhez, mert szemcseppre vagy kenőcsre lesz szükség!

A vírus okozta szemgyulladás könnyen terjed, ezért a fertőzött gyereket semmiképp ne vidd bölcsődébe vagy óvodába, akkor se, hogyha a közérzete jó! Várd meg, amíg a viszkető, irritált szemek tünetei teljesen megszűnnek!

6) Húgyúti fertőzés gyermekeknél

A felnőttek tüneteitől eltérően, a gyerekek egy húgyúti fertőzés esetén egyáltalán nem, vagy csak ritkán tapasztalnak csípő, véres vagy kellemetlen szagú vizeletet. A probléma inkább hasfájással és megfázás nélküli magas lázzal jelentkezik. A legtöbb orvos ezért szokott gyakran vizeletvizsgálatot végezni akkor, amikor a kicsinek látszólag ok nélkül szökik fel a láza. A húgyúti fertőzést szinte mindig antibiotikummal kell kezelni.

7) Bárányhimlő

Azok a gyerekek, akik már az első életéveikben is gyakran találkoznak kortársaikkal, szinte elsők között elkapják a bárányhimlőt. A betegség első intő jele, hogy kiütések jelennek meg az arcon, a kezeken, a lábakon, végül pedig a test egész területén, miközben láz, fáradékonyság és fejfájás is jelentkezik. A kiütések mértéke nagyon változó: valakinél lehet, hogy csak egy vagy két pöttyöt lehet számolni, míg másoknál lekövethetetlen, hogy mennyi folt található a bőrön. Idővel a kiütések megszáradnak, viszketni kezdenek, amikor pedig teljesen eltűnnek, tudni lehet, hogy a gyerek nem fertőz többé, és immunissá vált a bárányhimlőre.

Kivételes esetekben előfordulhat, hogy a kicsi kórházi ápolásra szorul, például, hogyha a láz vagy a szájban megjelenő kiütések miatt nem tud enni és inni. Ritkán ugyan, de a gyerekeknél is kialakulhat övsömör, amikor a bárányhimlőt okozó vírus újraaktiválódik a szervezetükben. Nemrégiben viszont Magyarországon bevezették a bárányhimlő elleni kötelező oltást, amivel már elkerülhetők a kellemetlen következmények.

8) Kiütéses fertőző betegségek: kéz–, láb– és szájfertőzés

Ez a furcsa vírusos betegség többnyire tíz év alatti gyermekeknél üti fel a fejét. Fizikai érintkezés révén terjed, ezért például az óvodákban nagyon kell vigyázni vele. Ősszel és nyár végén valamiért gyakrabban előfordul, ezért a lappangási ideje is ezekben az időszakokban intenzívebb. Tipikus tünetének számít a mérsékelt láz, illetve a szájban, torokban, valamint a tenyér és a talp bőrén keletkező kiütés. Miután a kicsi már jól érzi magát és a láza is lement, bátran visszamehet az óvodába játszani a barátaival!

9) Skarlát, avagy a “málnanyelv” jelentkezése

A skarlát leggyakoribb tünetei között meg kell említeni a torokfájást, a lázat, a fejfájást és olykor a hányást is. A betegség további árulkodó jele lehet a gyerek piros és duzzadt torka, a kivörösödött arca, és a néhány nappal később jelentkező apró, grízes felületű kiütés a hónalján, az ágyéka környékén, majd az egész testén.

Ami viszont végérvényesen is bebizonyítja, hogy a kicsi skarlátos, az nem más, mint a málnanyelv. Ez a kifejezés elsőre ugyan nagyon aranyosan hangzik, de csak addig, amíg a valóságban meg nem tapasztalod, hogy ez azt jelenti, hogy a nyelv élénkvörössé és rücskössé változik. Az antibiotikum mindig hatásos a skarlát ellen – két nap gyógyszeres kezelés után már nem is tud tovább fertőzni.

10) Az ártalmatlan parazita, avagy a bélféreg

Kisgyerekes szülőként minden bizonnyal találkozni fogsz majd az élősködők terjedésére figyelmeztető felhívással. Szerencsére nem egy ártalmas probléma, de attól még a gyereknek kellemetlen, mert viszkethet tőle a feneke.

Ha szeretnél meggyőződni a bélféreg jelenlétéről, a legegyszerűbb, ha megvizsgálod a kicsi végbélnyílását, amikor alszik, mert a férgek késő este a legaktívabbak. A férgek a közösen használt felületeken könnyen terjednek emberről emberre, ezért ha egy családtag érintett, mindenkit kezelni kell az erre alkalmas, recept nélkül kapható tablettákkal. Ilyen esetben elengedhetetlen a gyakori kézmosás!

A legtöbb gyermekbetegség otthon is kezelhető

Ahogyan azt már említettük is, a lista közel sem teljes. Még rengeteget írhatnánk akár a légúti betegedésekről, vagy az orrmelléküreg-gyulladásról, de a korábban felsorolt példák már így is egy átfogó képet adnak a leggyakrabban jelentkező nyavalyákról.

A jó hír, hogy a legtöbb gyermekbetegséget otthon is ki lehet kúrálni, de természetesen minél kisebb a gyermeked, annál fontosabb, hogy óvatosabb és körültekintőbb legyél! Bármilyen tünetet is észlelsz, ha még pici csecsemővel vagy otthon, akkor mindenképp kérj orvosi tanácsot és segítséget – és persze akkor is –, hogyha egy-egy betegség kapcsán szülőként is nyugtalan és bizonytalan vagy. Ha újra megtaláltad a lelki békéd, azt a kicsi is érezni fogja, és biztosan hamarabb felépül majd!

Oszd meg a cikket