atopic_eczema_image

Ekcéma kezelése babáknál és kisgyermekeknél

Az atópiás dermatitisz (vagy közismertebb nevén atópiás ekcéma), a csecsemőknél és a kisgyermekeknél egyaránt jelentkezhet. Ilyenkor egy stresszes időszak veszi kezdetét, hiszen amellett, hogy a tünetek negatívan befolyásolják a kicsi állapotát/hangulatát, anyaként is nehéz megélni, hogy a baba nem érzi jól magát.

Szerencsére az ekcéma otthoni kezelésére és megelőzésére több készítmény és praktika is létezik. Ahhoz viszont, hogy a legjobbat tudd nyújtani a gyermeked számára, jó, hogyha megismered a probléma hátterét. Cikkünkben minden hasznos információt megtalálsz:

  • az ekcémás bőr tulajdonságairól,
  • a bőrgyulladás okairól,
  • az ekcéma tüneteiről,
  • a speciális bőrbetegség házi kezeléséről,
  • illetve az ekcéma megelőzésének praktikáiról.

Az atópiás ekcéma hátterében

Az atópiás dermatitisz az ekcéma és a bőrbetegségek egyik leggyakoribb formája, ami nemcsak a felnőtteket, de a babák és gyermekek nagy százalékát is érinti. Ilyenkor a bőr felületén kellemetlen, viszkető kiütések jelennek meg, csecsemőknél általában a háton és a mellkason, míg kisgyermekeknél leginkább a hajlatokban (a térd, a boka és a könyök környékén).

Az atópiás jelző a “veleszületett hajlandóságot” jelenti, ezért a bőrgyulladásnak ez a típusa gyakran asztmával és allergiával egyaránt párosul. Emellett külső tényezők szintén közrejátszhatnak a kialakulásában és az állapot súlyosodásában – ilyen például a túlzott meleg, az izzadás, a fürdés, az irritatív anyagok használata vagy a szárazság. Ebből már jól látható, hogy az ekcéma kiváltó okát nem mindig könnyű megtalálni, de általánosságban elmondható, hogy kialakulása sokkal gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek már testvérük vagy anyukájuk/apukájuk ugyanúgy küzd ezzel a bőrbetegséggel.

Ha az atópiás ekcémát a gyermekorvos és a védőnő is diagnosztizálta, részletesebb vizsgálatokra ritkán van szükség. Általában a kiütések milyensége, a családi előfordulás és a tünetek jelentkezésének időpontja alapján állapítható meg a betegség, ezáltal pedig az is, hogy hogyan ajánlott kezelni.

Így ismerheted fel az ekcéma tüneteit!

Az ekcéma tünetei könnyen felismerhetők. Általában piros vagy vörös foltként, kiütésként jelentkeznek, amik később intenzíven viszketni kezdenek. A vakarózás következtében végül apró csomók és hólyagok keletkeznek, amik idővel hegeket hagynak maguk után. Ilyenkor érdessé és keménnyé válik a bőr, néha apró, égő repedések is megjelennek rajta.

Ahogyan arról már szó esett, a kisgyermekeknél a klasszikus ekcéma esetében a bőrelváltozások általában a térd–, a boka– és a könyökhajlatban jönnek ki, a csecsemőknél azonban leginkább az arcon, a karon vagy a lábon jelennek meg, amik a hátukra és a mellkasukra is átterjednek. Készülj fel, hogy az ekcémás bőr állapota folyamatosan változik: van, hogy erőteljesen lángolni kezd, de például a nyári hónapokban akár tünetmentessé is válhat!

A csecsemő– és gyermekkori ekcéma kezelése krémekkel

A bababőr érzékenysége miatt az a legjobb, hogyha minden esetben kikéred a gyermekorvos véleményét arról, hogy milyen készítményt célszerű használni a tünetek enyhítésére. A szakember ilyenkor általában az orvosi ecsetelő, a krém vagy az antihisztaminos gyógyszer mellett dönt, viszont kritikusabb esetekben (intenzív fellángolások esetén) szteroidos kezelést is javasol.

Általánosságban elmondható, hogy az ekcéma kezelése gyerekeknél és kisbabáknál leggyakrabban hidratáló krémmel vagy kortizont tartalmazó kenőccsel történik. Ha a kiütések eltűnnek, a száraz bőr ápolásához már elég egy zsírosabb, puhító kenőcs alkalmazása reggelenként és esténként. Erre mindig figyelj oda, mert kenegetés nélkül gyorsan visszatérhetnek a tünetek!

Tippek a bőrirritáció megelőzéséhez és az ekcéma otthoni kezeléséhez

Az ekcéma kezelése otthon zajlik, ahogyan a megelőzése is. A tünetek enyhülésével a legtöbben fellélegeznek, és úgy gondolják, hogy most már minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Mi arra biztatunk, hogy ne ess ebbe a hibába, és továbbra is maradj körültekintő és tudatos! Ehhez összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, hogy hosszú távon is megőrizhesd a kisbabád és/vagy kisgyermeked bőrének egészségét!

1) Figyelj oda a babafürdetők összetevőire!

Tudjuk jól, hogy a fürdetés egy közös rituálé a szülő-gyermek kapcsolatában, viszont nem érdemes elnyújtani. A klóros víz ugyanis növeli a száraz bőr kockázatát, ami ezzel egyenértékűen az ekcéma tüneteit nemcsak előidézheti, de fel is erősítheti.

Emiatt azt javasoljuk, hogy ne fürdesd túl gyakran a picit, figyelj oda a babafürdetők összetevőire, a hagyományos szappanok használatát pedig kifejezetten kerüld el! Keresd azokat a termékeket, amik hipoallergének, illatanyagmentesek, és növényi olajokkal dúsítottak!

2) Válassz öko– vagy növényi mosószert!

Ami a baba bőrével közvetlenül érintkezik, bármikor irritációt válthat ki. Gyakori például, hogy a hagyományos mosószerekkel és öblítőkkel tisztított babaruhák allergiás tüneteket okoznak. A legjobb, hogyha ennek kockázatát még csírájában elfojtod, és inkább öko– vagy növényi alapú mosószert vásárolsz! Emellett az ekcéma természetes kezelésében az ágyneműk alapos tisztításának gyakorisága, és azok minőségének megfelelő kiválasztása (pl. műszálas helyett gyapjú) is segíthet.

3) Mindig válaszd a megfelelő babaruhát!

A csecsemőkori ekcéma “alternatív kezelésében” és megelőzésében a baba megfelelő öltöztetése is szerepet játszik. Amikor csak teheted, válassz a kicsinek szellős ruhákat, hogy a bőrirritációnak esélye se legyen! Ha pedig már megjelentek a piros foltok, alváshoz adj a gyermekedre hosszú pizsamát, ami takarja a gyulladásban lévő bőrfelületeket – így megakadályozhatod a helyzet fokozódását!

4) Tedd tudatosabbá a kicsi étkezéseit!

Ha a gyereknél fennáll valamilyen ételérzékenység (például tojás, tej, citrusfélék stb.), gyakori az allergiás ekcéma felbukkanása. (Ilyenkor szükségszerű a védőnő és a gyermekorvos azonnali felkeresése.) Ha viszont még az ekcémának nyoma sincs, elővigyázatosságból is odafigyelhetsz a kicsi tudatos etetésére.

A minél tovább tartó anyatejes táplálás ebben nagy segítséget nyújt, de ha erre nincs lehetőséged, csak fokozottan figyelj oda a hozzátáplálás időszakára! Körültekintően válogass a különböző ételtípusok között, és arra is figyelj oda, hogy milyen mértékben és gyakoriságban vezeted be az egyes táplálékforrásokat a baba életébe!

Az ekcéma nem gyógyítható, de kezelhető probléma

A legfrissebb kutatások szerint az atópiás ekcéma nem gyógyítható, de kezelhető, minimalizálható, és jó esetben tünetmentessé tehető probléma. Szerencsére, ha az ekcéma házi kezelése jól sikerül, a gyermekkori atópiás dermatitiszt a babák nagy százaléka két éves korára kinövi.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.