Libero_Recruitment_2021_11_baby-on-dads-chest_Desktop

Amit a baba székrekedéséről tudni érdemes

A szorulás gyakori és igen kellemetlen tünet a kicsiknél, ami tartós fájdalmakat, nyugtalanságot és levertséget okoz. A csecsemők székrekedésének hátterében több kiváltó ok is meghúzódhat, de általánosságban mindig valamilyen változás idézi elő. Tudjuk jól, hogy a probléma jelentkezésekor az édesanyák élete is sokkal stresszesebbé válik, ezért összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, hogy segíteni tudj a gyomorbántalmakkal küzdő kisbabádon.

Mikor beszélhetünk csecsemőkori székrekedésről?

A kisbabák életében a normális székletürítési tartomány egy széles skálán mozog: vannak olyan gyerekek, akiknél háromnaponta csupán egyszer, míg másoknál akár napi nyolc vagy kilenc alkalommal is pelenkát kell cserélni.

Anyaként mindenki pontosan jól tudja, hogy a babája melyik táborba tartozik, amiből már arra is tud következtetni, hogy mikor van baj. Ennek értelmében, akkor beszélhetünk csecsemőkori szorulásról, amikor a kicsi, az általa megszokott mennyiséghez képest sokkal kevesebbszer kakil, székletének állaga keményebbé válik, és a székelés fájdalmainak hangot ad.

A szorulás kialakulásának okai

A szorulásnak több oka is lehet, de a leggyakrabban valamilyen változással köthető össze. Ilyen lehet a hozzátáplálási időszak (amikor a baba az anyatej mellett már szilárd ételeket is kap), de egy kicsit nagyobb korban a cumi elhagyása vagy az óvodába járás miatt kialakuló tartós szorongás is. Székrekedést hívhat még elő néhány ételtípus – vagy az arra érzékeny babáknál – a tejhelyettesítő.

Összességében tehát a kiváltó okokat két nagy csoportra lehet bontani: a szervi okokkal kapcsolatban állókra, illetve a nem szervi okokkal kapcsolatban állókra. Utóbbi ugyan már nagyobb korban jelentkezik, amikor életmódbeli és pszichés változások lépnek fel: a kevés folyadékfogyasztás, a rostszegény táplálkozás, a túlzásba vitt kakaó/csokoládé vagy akár a kényszeres bilire szoktatás.

A helytelen táplálkozási szokások és a lelki okok mellett, a székrekedést gyermekeknél olykor szervi eltérések, ebből fakadó betegségek vagy gyomor–, bélrendszeri–, bélfejlődési rendellenességek is kiválthatják.

A baba székrekedésének leggyakoribb tünetei

Ahogyan arról már szó esett, a baba székrekedése esetén a legárulkodóbb jel mindig az, hogy a kicsi a megszokottnál ritkábban és rendszertelenebbül kakil. Ezért olyan fontos, hogy elsősorban a gyerek rutinját vedd alapul, és ne azt számolgasd, hogy napi hány alkalommal lenne ideális a székelése!

Egy-egy szorulás alkalmával a kicsi intenzív fájdalmakat él át, ezért nem akarja a székletét üríteni, vagy ha meg is próbálja, guggolva sírdogál. Egy idő után az a megoldás részéről, hogy elkezdi tartogatni, amitől azonban a hasa puffadt és feszes lesz. Az erőlködés következtében jellemző az is, hogy a végbélnyílás körül apró, vérző, fájó repedések jelentkeznek. Ezek nemcsak, hogy nagyon lassan gyógyulnak, de tovább is súlyosbítják a tüneteket, így egy ördögi kör veszi kezdetét.

Ellentmondásosnak tűnhet ugyan, de a csecsemő szorulásának tünete lehet a híg széklet szivárogtatása is. Ilyenkor ugyanis arról van szó, hogy a végbélben felgyülemlett kemény székletrög mellett kifolyik egy kevés kaka – ezt más néven szorulásos hasmenésnek nevezik. Amikor a helyzet már régóta fennáll, rosszulléttel és hányással is számolni kell.

Tippek édesanyáknak: így segíthetsz a kisbabádnak

A legfontosabb alapszabály egy kisbaba székrekedésekor, hogy a megfelelő folyadékfogyasztást és mozgást biztosítsd a kicsinek. Emellett (hogyha már javában zajlik a hozzátáplálási időszak) figyelj oda arra is, hogy minél változatosabban táplálkozzon, helyezd előtérbe a magas rosttartalmú ételeket! Csempéssz a turmix közé sok zöldséget és gyümölcsöt (pl.: érett banánt, körtét stb.), mert ezek garantáltan segítenek az emésztési nehézségeken! Különösen bevált házi praktika még, hogyha repceolajat használsz az ételek elkészítéséhez.

A babaszékrekedés kezelése otthoni praktikákkal

Az étkezési szokások megváltoztatása mellett, néhány mozdulat és praktika segítségével is stimulálhatod a baba székelését:

  • Ha jólesik a babának, masszírozd a hasát óvatos, gyengéd, körkörös mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányban! A hátára fektetve, figyelmesen “bicikliztetheted” is a lábait.
  • Készíts egy meleg fürdőt, fektesd bele a picit, majd így masszírozd a hasát! Természetesen itt is igaz, hogy csak akkor csináld, ha látod a babán, hogy tetszik neki és megnyugtatja.
  • Úgy is segíthetsz a gyermekeden, hogyha függőlegesen megtartod (vagy a hátára fekteted), és a behajlított térdeit néhányszor gyengéden feltolod a mellkasához. Ha láthatóan fáj neki, mindenképp hagyd abba!

Vedd elejét a problémának!

A szakmai vélemény akkor is rengeteget segít, hogyha úgy tapasztalod sikerült megszüntetni a baba fájdalmait. Arra biztatunk, hogy már a probléma jelentkezésekor konzultálj a gyermekorvossal vagy védőnővel, mert így idő előtt meg tudod gátolni annak az ördögi körnek a kialakulását, hogy a kicsi rettegni kezdjen a kakilástól.

Emellett a baba székrekedésekor számos olyan eset van, amikor elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat: a hányás, a váladékos/véres széklet, a lázzal együtt járó erős hasfájás mind-mind olyan szimptóma, ami indokolttá teszi a gyermekorvos azonnali felkeresését. Súlyosabb helyzet esetén gyógyszeres kezelés és műtéti beavatkozás is szóba jöhet, de szerencsére ez nagyon ritka. Sokkal gyakoribb, hogy a szakemberek drogériákban elérhető korpatablettákat vagy székletlazító szirupokat írnak fel a csecsemő szorulásának feloldására.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.