_i2a2087_desktop

Cumisüveges táplálás

Vannak anyukák, akik szoptatás helyett a cumisüveges táplálásban hisznek, mások anyatej helyett a csecsemőtápszerben. Egy biztos: mindkettő praktikus és működőképes megoldás, ha nem tudsz vagy nem akarsz szoptatni.

A táptej alapanyaga a tehéntej, amelynek azonban módosítják a tápanyag-összetételét, hogy az végül az anyatejhez hasonlóvá váljon. A tej proteintartalmát feljavítják, általános összetételét pedig tápanyagokkal gazdagítják. Ha a gyerek allergiás, a legjobb speciális táptejjel etetni négy hónapos koráig. Mielőtt azonban elkezded tápszerezni a gyereket, beszéld meg a dolgot a gyerekorvossal!

A tápszer elkészítése

A csecsemőtápszer rendszerint por állagú, amelyet felforralt, majd lehűtött vízzel kell összekeverni. Vásárolhatsz előre elkészített, azonnal fogyasztható változatot is – ez ráadásul költségkímélő megoldás.

Az elkészítés során mindig kövesd a dobozon vagy zacskón olvasható használati utasítást. Használd a feltüntetett mérővonalat és légy pontos a víz adagolásánál is. Ha kevés port teszel ugyanannyi mennyiségű vízbe, a baba nem kap meg minden szükséges tápanyagot és fáradékonyabb lesz. Ha ellenben túl sok port adagolsz bele, megterheled vele a kicsi veséjét és nem jut elég folyadékhoz sem a gyerek.

Ne tárold termoszban!

Egyszerre mindig csak egy adag tápszert készíts el, amit azonnal megetetsz a babával. Termoszban semmiképp se tárold a folyadékot, mert ha melegen tartod, elszaporodhatnak benne a baktériumok, ez pedig nagyon kockázatos a kicsi egészségére nézve.

Ha éppen nem otthon fog étkezni a baba, vigyél magaddal egy tiszta, sterilizált cumisüveget forralt vízzel, és csak akkor keverd össze a tápszert, amikor elérkezett az evés ideje.

Nehezebben emészthető

Minden gyerek különböző: nemcsak a fejlődés ütemét, de a vérmérsékletét illetően is. Ez persze megmutatkozik a viselkedésében és az étkezésében is. Ki kell tehát tapasztalni a számotokra legmegfelelőbb táplálkozási szokásokat.

Ha éhesnek tűnik a gyerek, kínáld meg a cumisüvegből, de fogadd el, ha nem minden esetben eszik pont ugyanannyit, és ne erőltesd az evést! Nem kell teljesen kiürítenie az üveget. Már csak azért sem, mert a tápszert nehezebb megemészteni, mint az anyatejet: következésképp a baba tovább érzi magát jóllakottnak, mint szoptatás után.

Az ideális testhelyzet

Amikor cumisüvegből etetsz, öleld magadhoz a babát, hogy folyamatos szemkontaktust tudj vele tartani. Evés közben különösen szeretik a kicsik biztonságban és szeretve érezni magukat, ezért semmiképpen se hagyd egyedül feküdni a gyereket. Egy kis odafigyeléssel szinte ugyanazt a meghittséget nyújthatod a babának, mintha szoptatnál.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a cumisüveges táplálás egyik legfontosabb előnyéről: mivel az apuka éppúgy tudja etetni a gyereket, mint te, megoszthattok minden feladatot – nappal és éjjel egyaránt.

Oszd meg a cikket