Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Desktop

Eldugult tejcsatornák

Ne ess kétségbe, ha ideiglenesen eldugulnak a tejcsatornáid! Szerencsére nem egyedi és nem megoldhatatlan a problémád. Kezeletlenül viszont semmiképp se hagyd, ugyanis az emlőgyulladás előszobája lehet.

Néha előfordul, hogy egy vagy több tejcsatorna eldugul. Ez akkor történhet meg, ha a mell nyomásnak van kitéve (például egy melltartó merevítője miatt), illetve ha nem ürül ki teljesen a szoptatás alatt. Valószínű, hogy ezzel a problémával küzdesz, ha a melleid melegek, pirosak, gyulladtnak érzed őket, valamint bekeményednek ott, ahol az eldugult tejcsatorna húzódik. Lehetséges, hogy hamarosan tényleg betegnek fogod érezni magad, esetleg lázad is lesz – pont, mintha náthás lennél.

Láz és érzékeny mellek

Ha érzékenynek érzed a melled, netán felszökik a lázad is, keresd fel minél előbb a védőnőt, esetleg a gyerekorvost. Vegyél be fájdalom- és lázcsillapítót, a szoptatást viszont akkor is folytasd, ha fájdalmas – a kisbaba ugyanis a lehető legjobb gyógymód erre a problémára.

Ha érzékeny a melled, az alábbi módszerekkel segíthetsz magadon:
• Folytasd a szoptatást: kétóránként tedd mellre a babát. Lehetséges, hogy fel kell ébresztened a kicsit, hogy segítsen kiüríteni az eldugult csatornákat. Bármennyire macerás is, jelen helyzetben ez a leghatásosabb módszer.
• Szoptass, amilyen gyakran csak lehet. Ha a babának nehezére esik szopni, fejj egy kicsit a kezeddel, hogy egy kicsit puhábbá váljon a mellbimbód udvara és könnyebben be tudja kapni a baba.
• Ügyelj arra, hogy véletlenül se nyomja semmi a melledet. Válassz nagyobb melltartót: olyat, ami nem hagy nyomot a bőrödön.
• A meleg segít. Ülj be egy szaunába vagy tegyél valami meleget az érzékeny részre (de semmiképpen se nyomd meg!). Enyhítheti a fájdalmat az is, ha meleg vízzel tusolsz – méghozzá úgy, hogy nem állítod túl erősre a vízsugarat.
• Szoptatás közben nagyon finoman, a mellbimbód felé haladva ütögesd meg az eldugult részeket. A jelszó: csak óvatosan! Masszázzsal viszont ne próbálkozz: ebben az esetben nem hatásos.
• Aludj sokat, tartsd melegben a melledet, igyál minél többet és teremts magad körül békés, nyugodt körülményeket. Végül is te magad vagy a gyereked táplálékforrása – nem lehetsz sokáig beteg!
• Ha a baba nem szopik eleget, fejj kézzel vagy használj pumpát, míg elég lágy nem lesz a melled. Figyelem: ne fejj túl sokat, mert akkor több tejet fog termelni a szervezeted a kelleténél!

Az eldugult tejcsatornák kezelése időigényes dolog, de nagyjából 12 órán belül jobban leszel és érezni fogod, hogy haladsz a felépülés felé. Hamarosan csökken majd a lázad és a melled pirossága, gyulladtsága is enyhül. Próbáld betartani tanácsainkat, amíg teljesen jól nem leszel. Most az a legfontosabb, hogy mielőbb újra egészséges legyél.

Emlőgyulladás

Ha minden igyekezeted ellenére sem javul a helyzet, repedezettek a mellbimbóid és a lázad is tovább tart 12 óránál, nagy a valószínűsége, hogy emlőgyulladást kaptál. Fordulj szakemberhez és kérj tanácsod a lehető leghamarabb! Előfordulhat, hogy antibiotikumokat kell szedned a gyulladás megszüntetése végett. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy abba kellene hagynod a szoptatást.

Te küzdöttél valaha hasonló problémával? Meséld el nekünk!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.