Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Desktop

A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál megelőzése érdekében a legfontosabb teendő ügyelni arra, hogy mindig hanyatt fekvésben aludjon a kicsi. Ezen kívül pedig soha ne dohányozz és mást se engedj füstölni a gyermek közelében!

A kutatások kimutatták, hogy jelentősen csökkent a bölcsőhalálok száma azokban az országokban, ahol felvilágosító kampányokkal hívtál fel a figyelmet a hanyatt fekve alvás fontosságára.
Bár a tragédiák száma csökkent, a bölcsőhalál még mindig vezető halálok az egyhónapos és az egyéves életkor között. A legnagyobb veszélyben a két- és négyhónapos kor közötti csecsemők vannak.

A bölcsőhalál megelőzése

A megelőzés érdekében a következőket javasolják a szakértők:

• Gondoskodj róla, hogy mindig hanyatt fekve aludjon a gyerek.

• Ne dohányozz a babavárás idején és óvd a dohányfüsttől megszületett gyermekedet is. A bölcsőhalál kockázata kétszer-háromszor nagyobb, ha a baba kénytelen beszívni a füstöt!

• Ügyelj rá, hogy ne legyen túl melege a babának alvás közben. A csecsemőknek az alváshoz hűvös szobára és nem túl sok ruhára van szükségük. Ha úgy érzed, emelkedik a baba testhőmérséklete, vegyél le róla pár ruhadarabot vagy takarót.

Segíthet továbbá az anyatejes táplálás, valamint az, ha nem hagyod, hogy a kisbaba az ágyadban aludjon (különösen, ha te vagy a párod dohányoztok vagy alkoholt ittatok). Mellőzd az alkoholt és a drogokat a terhesség alatt, ne rakj túl sok puha tárgyat (pl. párnák és játékok) a gyermek ágyába és kemény, masszív matracot helyezz a kicsi alá.

Amikor azonban a gyerkőc ébren van, nagyon hasznos kicsit a hasára fordítanod – ez a testhelyzet ugyanis egyenesen nélkülözhetetlen a gyermek fejlődéséhez.

Folyamatosan felügyeld tehát gyermekedet, amikor hason fekszik – ha pedig elszunnyad, gyengéden fordítsd a hátára – így nagy baj már nem történhet.

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.