essity7511_desktop

A várandósság hatása a bőrödre

A babavárás sokféleképpen hathat egy nő bőrére. A szokottnál zsírosabb lehet a bőrfelület, továbbá kiütések, terhességi csíkok és pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta. Mindez a hormonok ténykedésének köszönhető, illetve természetesen annak a rengeteg változásnak, amely ezekben a hónapokban zajlik a női testben.

Ha korábban, a menstruációdat megelőző időszakban bőröd hajlamos volt a zsírosodásra, most ugyanezt tapasztalhatod. Ennél is jellemzőbb azonban, hogy a bőr a babavárás idején gyorsabban kiszárad, mint máskor.

A száraz és viszkető bőr számára megkönnyebbülést hozhat a hidratálókrémek rendszeres használata. Sokak szerint az is segít, ha sok vizet iszol – mindenképpen érdemes kipróbálnod.

Viszkető bőr
Ha a bőröd a babavárás utolsó hónapjaiban viszket – különösen a talpadon, a tenyereden és a pocakodon –, akkor azt feltehetően a terhesség végén a májban bekövetkező változások okozhatják (a viszketés akkor is előfordulhat, ha nem vagy kiütéses). Ez teljesen normális jelenség: egyes kismamák még sárgaságot is kapnak. Pánikra azonban nincs ok: szülés után mind a viszketésnek, mind a sárgaságnak búcsút mondhatsz. Ha viszont elviselhetetlennek érzed, beszélj védőnőddel.

Pigmentfoltok
A várandós nők bőre a normálisnál jobban pigmentált: gyakori, hogy barna foltok alakulnak ki rajta. Ez a jelenség – mint annyi minden más a babavárás alatt – a megnövekedett hormonszintnek köszönhető. A pigmentáció kockázata akkor is nő, ha sokat vagy a napon. Néhány foltocska szülés után is a bőrödön maradhat, ám ezek többnyire idővel egyre halványabbá válnak.

Terhességi csíkok
A terhességi csíkok, más néven striák kialakulása a bőr legmélyebb rétegének megnyúlásával hozhatók összefüggésbe, amelyet a hormonok segítenek elő. Az, hogy ki mennyire hajlamos erre, gyakran örökletes. A krémek és hidratálók sajnos nem képesek megelőzni a striák kifejlődését. Egy kis hidratálókrémes pocakmasszázs viszont mindenképpen javít a közérzeteden – és persze nagyon kellemes érzés a kisbabádnak is.

Oszd meg a cikket