csaszarmetszes

Hogy zajlik a császármetszés? Mikor szükséges?

Az utóbbi években viszonylag gyakran végeznek császármetszést a természetes szülés helyett. Célja, hogy megelőzzék vele a magzat vagy az anya egészségének károsodását. Mikor dönthetnek császármetszésről, mi a műtét menete és mire számíthatsz a gyógyulást illetően? A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Mi a császármetszés?

A császármetszés egy olyan műtéti eljárás, amely során a hasfal és a méh feltárásával emelik ki a magzatot. Szükségességéről mindig a szülész-nőgyógyász dönt. Ha már a szülés megindulása előtt találnak olyan okot, ami eleve kizárja a természetes szülést, akkor a császármetszés lehet tervezett, tehát a kismama már előre tudja, hogy így fog szülni. Az is előfordul, hogy szülés közben derül ki valamilyen szövődmény, ami vagy az anyuka vagy a magzat egészségét veszélyezteti. Ilyenkor sürgősségi császárt végeznek.

Mikor dönthetnek császármetszésről?

Lássuk, milyen okok miatt dönthetnek úgy, hogy császármetszést végeznek.

A császármetszés okai anyai oldalról:

 • Valamilyen krónikus betegség, ami kockázatot jelentene a természetes szülés alatt. Ilyen például a szívbetegség, különösképpen a szívelégtelenség, vagy olyan tüdőbetegség, amely meggátolná a szüléshez szükséges megnövekedett oxigénfelvételt;
 • Olyan szemészeti betegség, ahol a szülés a látás további romlását okozhatná;
 • Mozgásszervi problémák, például csípőficam, vagy porckorongsérv. De a szűk medence miatt is dönthetnek programozott császárról;
 • Ikerterhességnél is van lehetőség császármetszés elvégzésére;
 • Olyan méhen végzett korábbi műtétek, ahol fennáll a veszélye, hogy a méh szülés közben elrepedhet;
 • Korábbi császármetszés esetén;
 • Terhességi toxémia esetén;

A császármetszés lehetséges okai magzati oldalról

 • A méhlepény leválása - ezt nagyon erős vérzés jelzi, úgyhogy ha ilyet tapasztalsz, azonnal a kórházba kell menni, vagy mentőt hívni;
 • Köldökzsinór előreesése;
 • Ha a magzat mérete túl nagy;
 • Ha a magzat súlyos fejlődési rendellenességgel rendelkezik;
 • Medencevégű és harántfekvés esetén ;
 • Ha a magzati szívverés a fájások alatt lelassul, ami oxigénhiányos állapotra utal.
 • A legtöbb esetben az a kérdés, hogy valóban szükség van-e császármetszésre, a vajúdás alatt dől el.

A császármetszés fajtái

A császármetszés lehet tehát programozott, azaz előre tervezett, vagy sürgősségi. Ennek egy speciális fajtája az életmentő császármetszés. Mit kell tudni a császármetszés fajtáiról?

Tervezett császármetszés azaz “programozott császár”

Manapság sok kismama szeretne programozott császárral szülni, de fontos tudni, hogy a Magyarországon érvényben lévő szabályozás szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha valamilyen a magzat vagy az anyuka egészségét veszélyeztető körülményt találnak.

A tervezett császármetszés előre megbeszélt időpontban történik, és általában a 39. héten végzik el. Ennek az oka az, hogy el lehessen kerülni a szülés természetes megindulását. A programozott császár esetén a kismama a műtét napján fekszik be a kórházba. Ilyenkor van lehetőség előre egyeztetni a műtétről az orvossal, altatóorvossal.

Könnyebb-e császárral szülni?

A császármetszés népszerűségének fő oka, hogy sokan tartanak a természetes szülés közben fellépő fájdalomtól, szövődményektől és a szülés elhúzódásától. Bár tény, hogy császármetszés közben nem érzékelhető a fájdalom, és maga a műtét is mindössze 20-30 percig tart, a császármetszésnek egyúttal sok hátránya is van:

 • Mint minden műtét után, itt is felléphetnek súlyos szövődmények, bár a többi műtéthez képest ez ritkábban jellemző
 • A gyógyulás hosszabb ideig tarthat és fájdalmasabb lehet

Mi történik, ha a tervezett császár időpontja előtt megindul a szülés?

Ilyenkor vizsgálják, hogy az egészséget veszélyeztető indok még fennáll-e, és amennyiben igen, sürgősségi császármetszést végeznek.

Sürgősségi és életmentő császármetszés

A sürgősségi császármetszés abban különbözik, hogy a szakorvos a természetes szülés közben jelentkező komplikáció miatt a helyszínen dönt a műtét elvégzéséről. A leggyakoribb komplikációk a magzati szívműködés lassulása és az oxigénhiányos állapot, valamint az elhúzódó vajúdás miatt is dönthetnek császármetszésről. Ha az orvos elrendeli a császárt, hívják az altatóorvost és értesítik a műtőt. A kismamát ide szállítják el: a császármetszéseket közvetlenül a szülőszobák mellett található császárműtőben végzik.

A sürgősségi császár egy speciális altípusa az életmentő császármetszés. Nagyon sürgős esetben végeznek ilyet, és általában altatást alkalmaznak - az altatószerek ugyanis sokkal gyorsabban hatnak, mint a gerincközeli érzéstelenítés.

A császármetszés menete

Mindegy, hogy a császármetszés előrelátható vagy váratlan orvosi döntés következménye: a menete nagyon hasonló. Az eredmény egy 15 centi hosszú vágás a bikinivonaladnál – és egy elbűvölő kisbaba a karodban. Bár a műtét szó önmagában is feszültséget kelthet benned, ne aggódj: a császármetszés ma már rutinműtétnek számít, és csak nagyon ritkán fordul elő szövődmény.

A császármetszés előtt

A császármetszés előtt több vizsgálatot is végeznek, például CTG vizsgálatot és vérnyomásmérést. Programozott császár előtt van lehetőség az altatóorvossal beszélni, ahol megvitatjátok az érzéstelenítés módját. Jó ha tudod, hogy a császármetszések nagy részét gerincközeli érzéstelenítésben végzik, még akkor is, ha sürgősségi műtétről van szó.

Az altatásnak ugyanis több hátránya is van:

 • Altatás esetén a magzat is elalszik, így a kezdeti alkalmazkodás a méhen kívüli élethez nehezebben történik meg;
 • Gyakoribbak a szövődmények az anyukánál is, például ilyen lehet a légzési nehézség vagy félrenyelés;
 • Az altatás után az anya nagyon kába, így nem tudják odaadni neki az újszülöttet - ilyenkor általában a jelen levő hozzátartozó veheti a kicsit a karjába.

Altatást a fenti okok miatt kritikus helyzetben, gyakran csak életmentő császármetszésnél végeznek.

Hogy készülj fel a császármetszésre?

A műtét előtt az altatóorvossal megbeszélt időtartamig ne egyél, ajánlott azonban a bőséges folyadékfogyasztás, és ásványianyag-pótlás, például izotóniás ital formájában. Arról, hogy az intim területeket leborotválják-e vagy alkalmaznak-e beöntést, a kórházban tájékozódhatsz.

Mi történik a császármetszés során?

A császármetszés operáció, amelyet műtőben végeznek. Lássuk a műtét lépéseit!

Felkészülés

A műtét éhgyomorra történik, ahogyan az összes többi is. Először egy katétert vezetnek a húgyhólyagodba. Ezután infúzióra kötnek és ha szükséges, leborotválják a bikinivonaladat, majd fertőtlenítik a hasfalat. Kapsz egy gyógyharisnyát is, nehogy visszeres legyen a lábad. A harisnyát a műtét után még 24 óráig viselned kell.

Érzéstelenítés

A műtét érzéstelenítést igényel, amelyet egy aneszteziológus fog elvégezni. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Epidurális vagy gerincérzéstelenítés jöhet szóba, azaz a mellkasodtól a combodig lesz érzéketlen a tested. Mindez azt jelenti, hogy az operáció alatt mindvégig magadnál leszel. Fájdalmat azonban nem fogsz érezni, maximum egy kis húzást-vonást. A kezeket és a lábakat szíjjal rögzítik, ez is a te és a baba biztonságát szolgálja.

A hasfal feltárása

Amint az érzéstelenítő elkezd hatni, a sebész nekilát a műtétnek.

 • A császármetszés vágása a szeméremszőrzet feletti vonalon történik - ezt bikinimetszésnek nevezik. A vágás később gyönyörűen gyógyul;
 • Első lépésben a bőr és a hasi zsírréteget vágják át;
 • Ma már a hasizmot csak széthúzzák, nem vágják át, így sokkal gyorsabb a gyógyulás
 • Végül bemetszik a méhfalat, itt különösen figyelnek arra, hogy elkerüljék a nagyobb ereket.

A császármetszésnek köszönhetően kisbabád perceken belül a világra jön.

A baba kiemelése

A babát tulajdonképpen kiemelik a méhből. A legtöbb műtétnél egy szülésznő és egy gyermekorvos is az orvoscsoport tagja – hátha a baba extra figyelmet igényel. Miután a gyerekorvos megvizsgálta az újszülöttet, máris a kezedbe adja. Ha éppen nem vagy ébren, az apuka üdvözli a kis jövevényt.

Megszületett!

A seb zárása

Mielőtt elkezdenék összevarrni a sebet, eltávolítják a méhlepényt. Ezután a sebészek rétegesen összevarrják a szöveteket. Ehhez olyan felszívódó varratokat használnak, amik különösen kíméletesek.

A császármetszés után

A műtét után - csakúgy, mint a természetes szülés esetén -  még kb. 2 órán át megfigyelnek benneteket, hogy nem alakul-e ki valamilyen szövődmény. A babán elvégzik az Apgar tesztet, ami az újszülött legfontosabb életfunkcióit vizsgálja. A megfigyelőben töltött idő alatt a partnered, családtagod veled lehet.

Amint az érzéstelenítés teljesen elmúlt, nagyon fontos felállni az ágyból és mozogni, amint lehet – a mozgás ugyanis enyhítheti a fájdalmat, és segíti a gyógyulást. A katétert a nap folyamán kiveszik, neked pedig el kell látogatnod a mosdóba. A vágás helye a műtét utáni pár napban még fájni fog, úgyhogy érdemes fájdalomcsillapítót kérni.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e emelni a babát a császármetszés után? Igen, lehet - a 3-4 kg-os baba emelése nem árt a gyógyulásodnak.

Amikor már kicsit felépültél – azaz kb. három-négy nap múlva –, kiengednek a kórházból és hazatérhetsz gyermekeddel együtt.

A szülés egy nő életében mindig meghatározó és fantasztikus dolog. Teljesen mindegy, hogy természetesen vagy császárral szültél - a lényeg, hogy a babád a kezedben tarthatod!

Oszd meg a cikket

Cikkek, amelyek érdekesek lehetnek számodra.