06_rumpa_0390_desktop

Ha kiütéses a popsi

Gyakori, hogy a babák bőre kiütéses lesz a pelenkaviselés miatt. Legyél bármilyen elővigyázatos is, ezt sajnos nehéz megelőzni. Cikkünkből kiderül, mi a teendő.

A pici babák sokat pisilnek és kakilnak, ami azzal jár, hogy gyakran, ötször-hatszor is tisztába kell őket tenni naponta – sőt: nem ritka, hogy még gyakrabban, akár nyolcszor-kilencszer is. Mielőtt azonban a babára kerülne a tiszta pelenka, nagyon ügyelj rá, hogy a popsija tiszta és száraz legyen.

Tanácsaink:
1. Cserélj pelenkát gyakran.
2. Mosd meg a baba popsiját popsitörlőkendővel vagy vízzel benedvesített puha ruhával (ez lehet egy darab régi törölköző is): jobb, mint a szivacs. Győződj meg róla, hogy tényleg tiszta lett a kicsi feneke.
3. Hagyd a gyerek bőrét kicsit levegőzni minden tisztába tételnél.
4. Csak akkor pelenkázd be a kicsit, amikor már teljesen száraz a popsija.

Irritált bőr

Bármilyen gondos anya is vagy, nagyon nehéz megelőzni, hogy a bababőrt ne irritálja semmi. Ha nagyon elfajul a helyzet, akár kis gyulladások, sebek is kialakulhatnak.

Az irritáció oka, hogy mind a vizelet, mind a széklet olyan anyagokat tartalmaz, amelyek izgatják a bőrt. A pelenkázott testfelületeken kialakuló kiütéseket azonban nem szabad összetéveszteni a meleg okozta foltokkal vagy a fogzás jeleivel. Az szintén más kérdés, ha a kicsire túl szűk ruhákat adsz vagy túl melegen öltözteted.

Mit tehetsz, ha a baba popsija irritált?

1. Kenj rá anyatejet. Kiütésekre remek – de pelenkázás előtt várd meg, amíg megszárad.
2. Mielőtt ráadod a tiszta pelenkát, mindig győződj meg róla, hogy teljesen száraz mind a popsi, mind a hajlatok.
3. Ne használj szappant vagy olajat a gyulladt bőrre, és kerüld a zsíros kenőcsöket is.
4. Jól bevált szer erre a problémára a lanolin és a cinkkenőcs.

Ha nagyon piros lenne a gyerek popsija, beletelhet pár hétbe, mire a bőr védekezőképessége helyreáll. A gyerekorvos vagy a védőnő további tanácsokkal is segítségetekre lehet.

Oszd meg a cikket