10_bloja_0153__Desktop

Mit rejt a pelenka?

Bármilyen hihetetlen: hamarosan élénken érdeklődni fogsz a pelenkák tartalma iránt – legalábbis ha a saját gyerekedről van szó. Rengeteg mindent elárul ugyanis a kisbaba általános egészségi állapotáról és közérzetéről.

Talán korábban fennakadtál azon, hogy frissen szülővé vált ismerőseidet mennyire foglalkoztatja a pelenka és annak tartalma. De most rajtad a sor, szóval kapaszkodj meg: van ugyanis pár fontos dolog, amit érdemes tudnod erről a témáról.

Az első pár nap

Az újszülött normális esetben a szülést követő 24 órán belül pisil, az ezt követő napokban pedig napi 2-6 alkalommal.

Gyermeked első székelése fontos esemény, amely a szülés utáni első 24 órában szintén megtörténik. Az első székletet meconiumnak hívják, és rendszerint zöldes, fekete színű, nagyon nyúlós állagú (nehéz kitisztítani, ezért vess be egy kis babaolajat). Néhány napig ilyen állagú székletre számíthatsz, amely aztán a szoptatás hatására fokozatosan változik hígabb, enyhén savas szagúvá és sárgás-zöldes színűvé, benne magszerűségekkel.

A következő hetek

Kezdetben a baba gyakran fog kakilni, hiszen szopni is gyakran szopik. Az első hónap során 24 óránként 1-4 kakilásra számíthatsz, bár néhány újszülött ennél ritkábban ürít.
Ebben az időszakban a kaki gyakran folyós és erőlködnie kell a babának – ez viszont nem jelenti azt, hogy a kicsinek hasmenése van: normális jelenség. A zöld színű széklet szintén teljesen rendjén való kisbabák esetében.
Két-három hónapos kora körül a baba kevesebbet kakil és a széklet szaga is másmilyen lesz.

A következő pár hónap

Az anyatejjel táplált baba széklete általában színében és állagában is a mustárhoz hasonlít, és rendszerint nincs erős szaga.

A szoptatott babák ürítésének gyakorisága babánként erősen változhat. Vannak gyerekek, akik szinte minden tisztábatétel után kakilnak, míg mások hetente egyszer. Pisilni viszont mindegyik fog. Egy egészséges kisbaba általában öt-hat nedves pelenkát produkál naponta.

Sok szülő aggódik, hogy csak pár naponta kakil a gyereke. Erre semmi ok, hogyha egyébként a gyerek rendesen eszik és jól alszik.

A tápszerrel táplált gyerekek széklete általában keményebb, sötétebb és erősebb szagú. Náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki székrekedés is. Ha úgy tapasztalod, hogy valami nem stimmel, kérj tanácsot a védőnőtől és válassz másik tápszert. Az anyatejjel táplált gyerekek sosem kapnak szorulást.

Szeretnéd tudni, mikor kell a babát tisztába tenni? Olvasd el az Itt a pelenkacsere ideje! c. cikkünket.

Oszd meg a cikket