nyakdugo-tavozasa

Nyákdugó távozása: tényleg a szülés kezdetét jelzi?

A nyákdugó távozása a szülés előtti időszak természetes velejárója, amely azt jelenti, hogy a szervezet már készül a közeledő szülésre. Azonban nem lehet belőle pontos következtetést levonni, hiszen az esemény után akár napok vagy hetek is eltelhetnek, mire valóban beindul a szülés. De mi is az a nyákdugó, mi a szerepe és miért távozik? Hogyan veheted észre, ha valóban beindul a szülés és mikor kell orvoshoz fordulni? A cikkből mindent megtudhatsz.

 

Problémát jelent-e a nyákdugó korai távozása?

A nyákdugó távozása azt jelzi, hogy a szervezeted készül a szülésre, ezért ha a 37. terhességi hét előtt tapasztalod, látogass el a kezelőorvoshoz, ahol megvizsgálják a méhszáj helyzetét és a UH-gal megnézik pocaklakód állapotát.

Nagyobb-e a fertőzésveszély, ha távozott a nyákdugó?

Sok kismama attól tart, hogy a nyákdugó távozásával megszűnik a baba fertőzés elleni védelme. Valójában a szervezet továbbra is termeli a sűrű nyákot, így nem nagyobb a kockázata a fertőzéseknek. Ráadásul a magzatburok is védi a magzatot.

Ha szeretnél azonban te magad is tenni a magzat extra védelméért, akkor kerüld a nyílt vízekben vagy nyilvános medencékben történő fürdést.

Baj, ha nem távozott a nyákdugó a szülés előtt?

A nyákdugó távozását sok kismama nem veszi észre, de az is előfordulhat, hogy csak a szülés alatt, a tágulási szakaszban történik meg. Ezért egyáltalán nem kell aggódnod, ha nem távozott a nyákdugó.

A nyákdugó távozása után mennyi idő van szülésig?

Fontos tudnivaló, hogy a nyákdugó távozása nem jelzi a szülés beindulását. Leggyakrabban a szülés előtti pár napban következik be, de van, hogy akár hetek telhetnek el a távozása után, sőt az is előfordulhat, hogy csak órák.

Miből következtethetsz arra hogy beindul a szülés?

A szülés megindulását sokkal pontosabban jelzik a következő tünetek:

  • Jósló fájások, vagy Brackson-Hicks féle ősszehúzódások nem fájnak, kb. 20 percenként jelentkeznek, majd elmúlnak. Ha rendszeressé válnak, kezdd el mérni mennyi időnként jelentkeznek és mennyi ideig tartanak.
  • Amennyiben 1 órán keresztül 5 percenként jelentkező 40 mp-ig tartó fájásokat észlelsz indulj el a kórházba.
  • Elfolyó magzatvíz, amely a magzatburok repedését jelzi. Ha ezt tapasztalod, induljatok el a kórházba!

A nyákdugó távozása esetén mikor kell felkeresni az orvost?

A nyákdugó távozása önmagában nem indokolja az orvosi vizsgálatot. Ha azonban az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz:

  • A nyákdugó korai távozása, tehát ha a 37. hét előtt távozott a nyákdugó
  • Erős vérzés, vagy erős sugárral történő magzatvíz elfolyás esetén (köldökzsínór előreesés veszélye) a mentő hívás mérlegelendő a gyorsabb kórházba jutás lehetősége miatt.
  • Kellemetlen szagú, zöldes nyákdugó, amely fertőzésre utal
  • Ha a szülés megindulásának egyéb jeleit tapasztalod

Reméljük, hasznosnak találtad a cikkünket! Örömteli babavárást kívánunk!

Oszd meg a cikket