sca_od3_mgl1179_new_desktop

Miért sír a kisbaba?

Nincs olyan kisbaba, aki ne sírna. A sírás az első évben ráadásul különösen fontos dolog, hiszen a baba-mama kommunikáció legfontosabb eszköze. Mindemellett nyilván ösztönösen kötelességednek érzed, hogy átérezd gyermeked helyzetét és segíts rajta.

Nem te vagy az egyetlen, aki úgy érzi, képtelen megnyugtatni gyermekét. Egy vigasztalhatatlan kisbaba sokféle érzést válthat ki belőlünk: frusztrációt, aggodalmat és kétségbeesést – még ingerültséget is. Ugyanakkor egy anyának belső késztetése, hogy együttérezzen csemetéjével. Arra van programozva, hogy foglalkozzon a síró csecsemővel: egyszerűen az a dolga, hogy a közelében legyen és megnyugtassa.

Mennyit sírnak a kisbabák?

Ha a gyereked sír, csigalassúsággal vánszorog az idő. Néha úgy érzed, ez a baba egyfolytában itatja az egereket, de legalábbis minden éjjel. De talán mégsem ez a helyzet! Vizsgálatok kimutatták, hogy a csecsemők három hónapos korukig általában körülbelül két órát sírnak vagy nyugtalankodnak, a négy-hat hónaposak pedig napi egy órát. Persze akkor és ott nyilván örökkévalóságnak tűnik a dolog…
Minden gyerek egyedi személyiséggel és különböző vérmérséklettel születik. Ez természetesen azt is befolyásolja, hogyan sír, ha sír. Egyes babák alig csapnak zajt, míg mások minden energiájukat az éktelen sivalkodásba fektetik, komolyan próbára téve szüleik tűrőképességét. De minden rosszban van valami jó: a hangoskodó babák legalább egyértelműen képesek jelezni az igényeiket. Ez a fajta makacsság pedig jól kifizetődő jellemvonásnak bizonyul majd életük során.

Sír, azaz éhes?

A sírás sok mindent jelenhet: éhes vagyok, nem akarok itt ülni, kényelmetlenül érzem magam, nem tudok aludni, nem akarok ennek az embernek a karjaiban lenni stb.
Néha a szokottnál nagyobb lármát tapasztalunk: ez általában az intenzív fejlődés periódusaiban fordul elő.
Idővel fel fogod ismerni, melyik sírás mit jelent. Lehet, hogy nem könnyű és nem is fogod mindig érteni, éppen miért duzzog a kicsi – de hidd el: ezt néha maga a baba sem tudja. Egy biztos: az intuíciód javulni fog.

A csecsemő megnyugtatása

Nem kell mindenáron lecsillapítani a gyereket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy az ember az égvilágon mindent megpróbál bevetni. De tudnod kell: a sírás nem veszélyes és nem tesz kárt a gyerekben. Nem ártalmas dolog szomorúnak, csalódottnak vagy dühösnek lenni sem. Ha mindig mellette vagy, az csak jót tehet a gyereknek, hiszen egy anyai ölelés hatására kibillenhet saját kis világából.
Régen azt tartották, hogy jót tesz a babának, ha hagyják sírni, mert erősíti a tüdejét – de sajnos nem ez a helyzet. A gyerekeknek arra vagy szükségük, hogy a szüleik reagáljanak a panaszkodásukra. Persze azért néha kiszaladhatsz a fürdőszobába, befejezheted a zuhanyozást vagy végezhetsz az evéssel, még mielőtt felállnál az asztaltól. Vigyáznod kell magadra, hiszen az állóképességedre még sokáig szükséged lesz.

A baba elkényeztetése

Vedd fel a gyerekedet, ha akarod – még akkor is, ha vannak körülötted, akik a szemedre hányják ezt. Egyszerűen hagyatkozz az ösztöneidre és válassz bölcsen a tanácsok közül, amiket kapsz!

Olvass többet a témáról A síró baba megnyugtatása című cikkünkben!

Oszd meg a cikket