hives_image

Csalánkiütés babáknál és gyerekeknél

A csalánkiütés egy allergiás megbetegedés, ami babáknál és gyerekeknél ugyanúgy jelentkezhet, mint a felnőtteknél. Jellegzetes tüneteinek köszönhetően könnyedén felismerhető, a kiváltó oka viszont ezerféle lehet. Legfrissebb cikkünkben összegyűjtöttük a probléma hátteréről szóló leghasznosabb információkat, amiknek segítségével pontról pontra megismerheted, hogy miről is van szó.

A csalánkiütés hátterében

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés egy olyan bőrelváltozás, ami az összes korosztályt érintheti. Egyik pillanatról a másikra, ráadásul a legkülönfélébb méretben és formában jelentkezik, amikor a szervezetet olyan hatás éri, amit nem tud tolerálni. Ilyenkor a test immunválaszként hisztamint szabadít fel.

A legelső tünetként viszketés tapasztalható, de idővel kiütések és/vagy foltok is megjelennek, amik általában fehér színű duzzadások. Az allergiás bőrkiütések gyakran más testrészekre is továbbterjednek, majd nyomtalanul eltűnnek. A csalánkiütések tüneteinek sajátossága még, hogy néha pár óra erejéig elmúlnak, később pedig különböző méretben máshol felbukkannak. Ezeknek az allergiás kiütéseknek gyerekeknél és felnőtteknél is két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: az akut és a krónikus csalánkiütést. Amíg az egyik 4-6 héten belül elmúlik, addig az utóbbi több, mint 6 hétig is eltarthat.

Mik lehetnek a kiváltó okai?

Rengeteg oka lehet a csalánkiütésnek: ételallergia, valamilyen fizikai hatás (például nagy hideg vagy meleg, megerőltetés), gyógyszerekre adott reakció vagy fertőzés. Babáknál és gyerekeknél leggyakrabban az allergiás reakciók, felső légúti megbetegedések, illetve a gyomrot vagy bélrendszert érintő fertőzések állnak a csalánkiütés kialakulásának hátterében, amire szervezetük allergiás tünetekkel reagál. A legtöbb esetben nem derül ki, hogy mi volt a pontos kiváltó ok, mert vizsgálatokkal nem lehet kimutatni. Ha megjelennek, jobb esetben néhány napon belül maguktól el is tűnnek, anélkül, hogy nyomot hagynának. Szerencsére nem fertőzőek.

Annak ellenére, hogy a csalánkiütés okai között nincsenek általánosságban meghatározott tényezők, több mindenre is gyanakodhatsz, ha gyermeked testén hirtelen kialakuló kiütésekkel találkozol. Ilyen például:

 • az élelmiszer-adalékanyag,
 • az allergén élelmiszer (pl.: diófélék, tej, tojás stb.),
 • a stressz,
 • az erős napfény vagy az intenzív hideg,
 • a rovarcsípés,
 • a szőrallergia,
 • a tisztítószer-használat,
 • a gyógyszerhasználat (pl. antibiotikum).

A felsorolás segít végiggondolni, hogy az elmúlt időszakban a kisgyermeked milyen környezeti hatásoknak volt kitéve, hogy küszködött-e bármilyen betegséggel vagy hogy fogyasztott-e olyan ételt, ami kiválthatta az allergiás kiütéseket. Ha orvoshoz indultok, ezeket az információkat mindenképp gondold végig, hogy segíteni tudd a szakember munkáját. A konzultáció során az olyan megfigyeléseidet is gyűjtsd össze, és oszd meg, amik egyéb tünetekről árulkodhatnak – mint például ajakduzzanat, nehézlégzés stb.

Hogyan lehet kezelni?

​​A tünetek általában önmaguktól elmúlnak, ezért a csalánkiütés kezelésére csak indokolt esetben van szükség. Ha erős a viszketés, akkor jó szolgálatot tehet egy hűsítő balzsam, de az alkalmazása előtt kérd orvos vagy gyógyszerész véleményét, mert egyes krémek (például a hidrokortizont tartalmazók) használata csak bizonyos kor felett javasolt.

Ha nem múlnak el a kiütések – és a kicsi testén a bőrirritáció duzzadtabbá válik és egyre nagyobb területet lefed –, az orvos felírhat antihisztamin tartalmú gyógyszereket, de súlyos allergiás reakció esetén kortizont vagy adrenalint is alkalmazhat. Utóbbiak már szélsőségesebb esetnek számítanak, így ilyenkor alaposan ki kell vizsgálni a kiváltó okokat. Persze, ahogyan azt említettük, ez nem olyan könnyű feladat, ráadásul még egy sikeres kezelés sem garantálja, hogy a csalánkiütés egy éven belül nem fog megint kiújulni.

Csalánkiütés ellen szülőként nem sokat tehetsz, de pár apró figyelmességgel javíthatsz a baba vagy kisgyermek állapotán/hangulatán:

 • Nyugtasd meg a baba bőrét egy szakember által javasolt hűsítő kenőccsel!
 • Vágd le a kicsi körmét, hogy véletlenül se sértse fel a hólyagos kiütéseket vakarózás közben!
 • Válassz számára pamutból készült ruhát, hogy minimalizálni tudd a bőr súrlódását!
 • Használj bőrbarát (öko vagy növényi alapú) mosószereket!

Támaszkodj szakember véleményére!

A csalánkiütés alapvetően nem veszélyes, de mi azt javasoljuk, hogy mindenképp kérd a gyermekorvos véleményét a témában! Már csak a megfelelő krém kiválasztásában is fontos, hogy szakember segítségére támaszkodj, nem beszélve a kiváltó ok felderítéséről, és annak megszüntetéséről.

Emellett, hogyha a kiütések az egész testet beborítják, és más tünet is fellép (például hányás, viszketés vagy légzési nehézségek formájában), akkor anafilaxiáról, egyfajta súlyos allergiás reakcióról is szó lehet. Ez ugyan nagyon ritkán fordul elő, de ha bekövetkezik, akkor sürgős orvosi ellátásra van szükség!

Oszd meg a cikket