napszuras-babaknal

A napszúrás tünetei és kezelése gyerekeknél

A kicsik érzékenyek a melegre, és könnyen kiszáradhatnak – szülőként azonban sokat tehetünk azért, hogy ez ne történjen meg. Adunk néhány tippet a kánikulát, a fényvédelmet és a folyadékpótlást illetően, emellett segítünk, hogy felismerd a napszúrás jeleit gyerekeknél és babáknál. Szó lesz a megelőzésről, az elsősegélyről is, mind a napszúrás, mind a hőguta esetén.

Kiszáradás babáknál: miért hajlamosak rá és hogy előzheted meg?

A babák pici testében jóval kevesebb a víz, mint a felnőttekében, ezért náluk egy-egy kisebb kilengés is folyadékhiányhoz vagy kiszáradáshoz vezethet. A babák verejtékmirigyei még fejletlenek, emiatt kevesebbet izzadnak. Ráadásul maguktól nem tudnak szólni, ha szomjasak (és a szervezetük hőháztartása még 


Hogyan előzheted meg a napszúrást gyerekeknél?

●       amikor sokat játszanak a vízben vagy a napon, ilyenkor érdemes ellenőrizni a normális testhőmérsékletet a gyerekeknél.

●       Fedetlen fővel őket sem szabad a napra engedni, ezért jó adni egy napellenzős sapkát vagy kalapot az idősebb gyerekünkre – és saját magunkra is, valamint egy árnyékoló is jó szolgálatot tehet.

●       Figyelni kell a folyamatos itatásra is. Mivel a gyerekek teljesen belefeledkezhetnek a játékba, gyakran elfelejtenek szólni, ha szomjasak. Ezért nekünk kell gondoskodni a folyamatos itatásról és fejben tartani, mikor és mennyit ivott utoljára a gyerek

A napszúrás tünetei a gyerekeknél nem érzékelhetők rögtön (fejfájás, szédülés, kiszáradtszáj, a fény kerülése), kicsit később, fokozatosan jelentkeznek. Akkor se maradjunk túl sokáig a napon, ha egyébként védekezünk a napsugarak ellen.


Mik a napszúrás tünetei gyerekeknél?

A tünetek változatosak lehetnek, de ha az alábbiakkal találkozol, rögtön kezdj gyanakodni!

●       fejfájás és szédülés

●       hányinger, vagy akár hányás

●       száraz, felforrósodott bőr, kipirult arcbőr

●       megnövekedett pulzus

●       fényérzékenység

●       hőemelkedés vagy láz

●       folyamatos szomjúság

●       gyengeség, kábultság

Amennyiben észleled a napszúrás tüneteit a gyerekeknél, azonnal kezdd el a kezelésüket és kérj orvosi segítséget!


Mi a teendő, ha a napszúrás jeleit tapasztalod a gyereken?

A napszúrás jeleinek jelentkezésekor fontos, hogy azonnal megkezd a kicsi hűtését, ápolását. Mit tehetsz ilyenkor?

●       Vidd a gyereket hűvö, szellős, árnyékos helyre!

●       Fektesd le, fejét és felsőtestét párnával emeld meg kb. 15-30 fokos szögben

●       Kezdd el a folyadékpótlást - kis adagokban, de bőségesen kell folyadékot, lehetőleg vizet adni

●       Ha a testhőmérséklete magas, hűtő borogatást kell alkalmazni a végtagokon. Esetleg hűtőfürdővel is próbálkozhatsz, de ilyenkor fontos, hogy a víz langyos legyen és ne hideg


Napszúrás és hőguta gyerekeknél: mi a különbség?

A napszúrás nem kifejezetten veszélyes állapot, könnyen kezelhető. Ezzel szemben a hőguta súlyos, akár életet is veszélyeztető állapot is lehet. Ilyenkor ugyanis az agyban a kitágult ereken keresztül elkezd szivárogni a folyadék, amely az agyi keringés romlásához, és agyi ödémához is vezethet.

Fontos különbség továbbá, hogy hőguta nemcsak közvetlen napsütés hatására alakulhat ki, kánikulában árnyékban is bekövetkezhet. Azonnal mentőt kell hívni ilyen esetben!


Miben mások a hőguta tünetei gyerekeknél?

●       Zavartság, eszméletvesztés következhet be

●       A bőr száraz, forró a folyadékvesztés miatt

●       Akár görcsroham is bekövetkezhet


Ha eszméletvesztést tapasztalsz, az elsősegély lépései a következők:

●       Ilyenkor is hűvös, jól szellőző, árnyékos helyre kell vinni a kicsit

●       Az agyi vérkeringés normalizálásának érdekében viszont ilyenkor meg kell emelni az alsó végtagokat

●       Borogatás ilyenkor is javasolt

●       Ahogy a gyermek eszméletéhez tér, el kell kezdeni kis adagokban a folyadékpótlást.

Sajnos extrém esetben akár keringés- vagy légzészavar is kialakulhat, ezért fel kell készülni az esetleges újraélesztésre, amelyet a légzés leállásakor rögtön meg kell kezdeni.


Napvédelem babáknál és gyerekeknél

A gyerekek nemcsak a kiszáradás, napszúrás és hőguta veszélyének vannak kitéve. A gyerekek nem viselik jól a meleget, és a bőrük is nagyon érzékeny a napsugarakra. Egy éveskor alatt egyáltalán ne legyen közvetlen napon a baba, különösen11 15 óra között, amikor a legerősebb a napsütés.

Azokat a testrészeket, amiket nem takar ruha, bekenhetjük fényvédő krémmel. Léteznek kifejezetten gyerekek számára készült fényvédőszerek, amik legalább 30, de inkább 50 SPF védelmet nyújtanak. Minél magasabb faktorú egy fényvédő, annál hűvösebben tudjuk tartani a kis testet, hiszen a napégés súlyosbíthatja a folyadékveszteséget.


Fizikai és kémiai fényvédők

Léteznek kémiai és fizikai fényvédők is. Miben térnek el egymástól?


Fizikai fényvédők

A fizikai fényvédők pajzsot képeznek a bőrön, és azonnal visszaverik a napsugarakat. Ezek általában sűrűbb állagúak és nehezebb őket egyenletesen eloszlatni az egész testen, de jól látható, hogy mely területek maradtak ki.


Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők másképp működnek. Ezek a bőrön felszívódnak, és általában hígabbak, így könnyebben eloszlanak, de nehezebben is vesszük észre, ha valahol nem kentük be a bőrt. A kémiai fényvédő általában jobb választás strandolás esetén, de arra mindenképp figyeljünk, hogy nem nyújt azonnali védelmet.


Nagyjából 20 perccel azelőtt kenjük be magunkat és a gyermeket , hogy kimennénk a napra. Sok krém egyébként kémiai és fizikai összetevőket is tartalmaz, ezért az a legegyszerűbb, ha megkérdezzük a gyógyszertárban, hogy melyik a legmegfelelőbb a babának.

Bár manapság a legtöbb fényvédő vízálló, érdemes többször újrakenni őket – még akkor is, ha a gyerekünknek erről más a véleménye.

A forróság más területeken is megviselik mind a babát, mind az anyát. Ilyen például az alvás, amely nem könnyű a meleg hónapokban. 

Olvasd el tippjeinket a pihentető alvásról és készülj fel a nyárra a Liberóval!

Oszd meg a cikket